Kış ishali uyarısı

Son güncelleme: 09.03.2007 17:05
  • İshalin yazın olduğu kadar kış aylarında da en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ifade eden uzmanlar, vatandaşları kış ishaline karşı uyardı.

    İshal nedeninin bakteriyel olabildiği gibi, virüslerin de ishale neden olduğunu belirten Samsun Devlet Hastanesi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Bakteriyel olan ishallerde antibiyotik etki ettiği halde, virüslerin neden olduğu ishallerde antibiyotik tedavi etmediği gibi zararlı da olabilir. Virüslerin neden olduğu ishaller gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmemiş ülkelerde de sorun olmaya devam etmektedir. Bazı virüslerin oluşturduğu ishaller çocukluk çağında daha çok görülür. El yıkamamak ve oyuncaklardaki mikroplar ishale neden olabilir. Kreş ve yuvalardaki çocuklarda tekrarlayan ishallere neden olabilirler. Virüsün etkilediği bebeklerle temas eden erişkine de ishal bulaşabilir. Kirli ellerin ağıza götürülmesi ve suyla mikrop bulaşabilir. Mikrop alındıktan 2 gün sonra ishal ortaya çıkar. Neden ne olursa olsun, ishalin tedavisi su kaybını önlemek, onun için bol sıvı almaktır. Mutlaka hekime muayene olup ilaç tedavisi hekim tarafından yapılmalıdır. Su, çay, ayran, yoğurt bol miktarda alınmalı, su kaybı aşırı ise hekime başvurulmalıdır" dedi.

    Dr. Dinççağ, ishalden korunma yollarını şöyle sıraladı:
    "Özellikle kreşlerde ve yuvalarda bakıcıların bir bebekten bir bebeğe geçerken mutlaka ellerini yıkaması faydalı olur. Bez havlular yerine kağıt, bir kez kullanılan peçeteler tercih edilmelidir. Kaynağı bilinmeyen sular içilmemeli veya kaynatılarak içilmelidir. Çok küçük bebeklerin dirençleri düşük olacağından ateş ve su kaybının fazla olduğu durumlarda derhal doktora başvurulmalıdır. Türkiye'de ishal nedeniyle çocuk ölümleri sıktır. Bu bakımdan dikkatli olunmalıdır."
#08.03.2007 19:19 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#09.03.2007 17:05 0 0 0