Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Leyla Demirsoy, çileğin elajik asit ihtiva ettiğini ve kanseri önlediğini bildirdi.

TÜBİTAK aracılığıyla ABD'ye giden ve M. Michigan Üniversitesi'nde akademik çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Demirsoy, çileğin A, B ve özellikle soğuk algınlığına karşı koruyan C vitaminleri bakımından zengin olduğuna dikkat çekerek, "Çilekte kalsiyum, demir, fosfat gibi mineraller vardır. İhtiva ettiği mineraller vitaminler ve asitlerden dolayı hazmı kolaylaştırır, metabolizmayı düzenler. İnsan vücudunun çileğe ihtiyacı vardır" dedi.

Çileğin kıştan yaza dönerken diğer meyvelerin mevsimi olmadığından dolayı pahalılaştığı dönemlerde albenisi için tüketildiğine işaret eden Demirsoy, çilek rekoltesinin arttırılması çalışmalarının sürmesinin önemini vurguladı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 484
favori
like
share
bilalkocabas Tarih: 03.05.2007 13:51
Bu Bilgileri Paylaşıma Sunduğun İçin Teşekkürler.Ellerine Sağlık...
DuyguSeLi Tarih: 19.04.2007 15:10
Çilek

( kocayemiş ) :Gülgillerden sapları sürüngen, çiçekleri beyaz bir bitkidir. Yemişi pembe renkli olup, kokuludur. Birçok çeşidi vardır.

Kullanıldığı yerler:
Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir. Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir. Alerji yapabilir.
SU-PERISI Tarih: 12.03.2007 19:46
şimdi çilegin tam mevsimi bol bol tüketelim çokta faydalıymış
fiber_optic Tarih: 12.03.2007 09:12
Teşekkürler Ellerine Sağlık