İnançla ilgili Yorumlar - 7.Sınıf

Son güncelleme: 24.01.2013 14:07
  • 7.sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri - inançlar - itikatlar - ibadetlerİslam dini iki bölümde incelenir.

    a. İnançlar (İtikat / itikad)

    b. İbadetler ve muameleler (İbadat / muamelat)

    İnançlar denildiğinde başta imanın altı şartı olmak üzere İslam dininin inanç esasları anlaşılır. İslam'da mezhepler arasındaki ihtilaflar az ve yüzeyseldir. Allah'ın birliği, ahiret, melekler, kitaplar gibi temel inançlarda tam bir ittifak vardır. Ancak detaylara inildiğinde yorum farklılıkları artar.

    Örneğin bütün Müslüman alimler, Allah'ın birliği konusunda ortak inanca sahiptir ama, örneğin Alah'ın cennette görülüp görülmeyeceği konusunda Sünnilik ile Mutezile mezhebi arasında anlaşmazlık çıkmıştır. Sünnilik, Allah'ın cennette görüleceğini savunurken, Mutezile mezhebi, Allah'ın hiçbir zaman görülemeyeceğini iddia eder. Her iki mezhebin de kendilerine göre kanıtları vardır. Pratik açıdan hiçbir yarar sağlamayacak bu tartışma, eski dönemde çok tartışılmıştır.

    Bir başka örnek, velayet meselesidir. Velayet, kelimesi Allah'ın dostluğu anlamına gelse de, aslında onunla toplumun liderliği kastedilir. Şiilik mezhebi Hz. Ali ve soyunun velayet hakkı olduğunu iddia eder ve bu konuyu inanç ilkelerinden biri sayar; diğerleri bunu kabul etmez.

    Bu yorum farklılıkları kendiliğinden ortaya çıkmamıştır. Başka dillerden çevirilen eserler, sosyal ve siyasi gelişmeler, iktidar çekişmeleri, farklı yorumların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yorum faklılıklarını ortaya çıkaran nedenler zamanla kaybolmuş veya değişmiş olmasına rağmen, geçmişin izleri toplumda hâlâ devam etmektedir.

    Anlatım: Dr. Ali Kuzudişli

    alıntı
#24.01.2013 14:07 0 0 0