Mercimekli,Örgülü Çörek

Son güncelleme: 20.04.2007 13:15
  • Ölçüler:

    -3-3,5 su bardağı un (1 bardağı tam buğday unu)
    -3/4 su bardağı ılık süt
    -2 çorba kaşığı yoğurt
    -2 çorba kaşığı zeytinyağ
    -1 çorba kaşığı (silme) kuru maya,ya da 20 gr yaş maya
    -1 çorba kaşığı toz şeker
    -1 tatlı kaşığı tuz
    -1 yumurta akı
    İç Malzeme:
    -1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    -1 kuru soğan
    -4-5 tane yeşil soğan
    -Maydanoz,dereotu
    -Tuz,karabiber,kırmızı biber,kimyon
    Üzeri İçin: 1 yumurta sarısı(biraz sütle inceltilmiş),susam ya da çörek otu

    Yapılışı:-

    Ilık süt,toz şeker,maya karıştırılır,Mayanın kabarması sağlanır.(İnstant mayada buna gerek yok biliyorsunuz) Bu aşamada her zaman aklıma gelir.Anlı şanlı iki aşçımıza da sordular bir zaman,"Ilık su ya da sütte mayayı eritirken neden şeker koyuyoruz?" İkisinin de verdiği yanıt şu idi:"Güzel olsun diye." Belki artık biliyorlardır,neden konduğunu.Ayrıca yeni yetişenler çok iyi eğitimli.Onları çok beğeniyor ve takdir ediyorum..
    -Un elenir.Ortası açılır, tüm malzemeler ortaya konur.Yoğurulmaya başlanır.Unun hepsini birden koymayın.3.5 bardak un yazdım,un farklılıkları nedeniyle.Gerekiyorsa yarım bardak eklenir.Elinize yapışıyor diye unu eklemeyin hemen,yoğurdukça yapışmaz oluyor çünki.Mayalı hamur çok yoğurulursa güzel oluyor.Yoğurmaktan bıkmayın lütfen.
    -Hamurun üzeri kapatılarak,ılık bir ortamda, iki katı kabarıncaya kadar bekletilir.Bir kez daha yoğurulur, tekrar mayalanmaya bırakılır.
    -2 kaşık zeytinyağda kuru soğan kavurulur.Yeşil mercimek eklenir,biraz daha çevirilir.Yeşillikler ve baharatlar eklenir.
    -Kabaran hamur bir kez daha yoğurulur.İkiye bölünür.Her parça merdane ile uzun açılır.İki tarafından bıçakla 1 cm.kesilir.(Fazla kesilirse kapatırken zorluk yaşanıyor.) Ortaya iç konur.Kesilen yerlerden karşılıklı birbirinin üstüne kapatılır.Fırın tepsisine alınarak biraz daha kabarması beklenir.Üzerine yumurta sarısı sürülür,susam serpilir
    -180 derecede önceden ısıtılmış fırında kontrol edilerek pişirilir.
#12.03.2007 18:28 0 0 0
  • Tesekkürler canisi
#13.03.2007 00:57 0 0 0
  • eline sağlık su perisi
#13.03.2007 09:53 0 0 0
  • bizi bu zevkten mahrum bırakmadığın için teşekkürler arkadaşım...
#20.04.2007 13:15 0 0 0