Çocukların uykusu ebeveyni etkiliyor

Son güncelleme: 13.03.2007 10:55
  • ABD'de yapılan bir araştırma, çocukların yaşadıkları uyku bozukluklarının, başta anneler olmak üzere ebeveynleri de olumsuz yönde etkilediğini ortaya koydu.
    Aile Psikolojisi dergisinin mart ayı sayısında yayınlanan araştırmaya göre, çocukların yaşadıkları uyku sorunları arasında, nefes alma bozukluklarından kabus görmeye, uyurgezerlikten yatağa gitmeyi reddetmeye dek pekçok değişik sorun yer alıyor.

    Araştırmayı yapan Brown Tıp Fakültesi Çocuk Araştırmaları Merkezi öğretim üyelerinden Dr. Julie Boergers, çocuğun yaşadığı uyku sorununun tüm aileyi etkilediğini, ancak bundan en çok annelerin etkilendiğini bildirdi.

    Uykusuz kalmanın insanların psikolojisi, davranışları ve sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Boergers, uykusuz kalan ebeveynlerin, çocuklarına ve eşlerine karşı daha sabırsız olduklarını, işyerinde ve evde daha verimsiz duruma geldiklerini kaydetti.

    Kimi çocukların gündüz sergiledikleri olumsuz davranışların temelinde de uyku bozuklukları olabileceğine dikkati çeken Boergers, böyle bir endişesi olan ebeveynlerin uzmanlardan yardım almasını tavsiye etti.

    Çalışma, 107 aile ve yaşları 2-12 arasında değişen çocukları üzerinde, uyku kliniklerinde yapılan araştırmaya dayanıyor.
#13.03.2007 10:55 0 0 0