Sağlık ve Hastalık - 11. Sınıf

Son güncelleme: 03.02.2013 09:47
  • Sağlık Konusunda İnsanın Üzerine Düşen Görevler Nelerdir - Hastalık ve Dua İlişkisi - Sağlıkta Önlem Almak Varken Hastalığı Kaderle İlişkilendirmek - 11. Sınıf Dinkültürü Sağlık ve Hastalık Konusu
    İnsan yaşamı boyunca birçok hastalıklara maruz kalabilir. İnsan, doğuştan hastalıklı veya sakat olabileceği gibi hastalıklar veya kazalar sonucunda kalıcı sakatlıklara sahip de olabilir. Bütün bunlar kaderin bir parçasıdır; ama onu doğru anlamak şartıyla
    Kader konusunda açıkladığımız gibi Allah'ın genel kader içinde insana tanıdığı bir özgürlük alanı vardır. Bu özgürlük alanı içinde başa gelen hastalıklar ve sakatlıklardan sorumlu olan insandır. Örneğin çocuğuna iyi bakmak, onu nasıl besleyeceği konusunda bilgi sahibi olmak şartlar elverdiği ölçüde annenin yapabileceği sınırlar içindedir. Eğer anne bu konuda dikkat sahibi biri olmazsa kaçınılmaz olarak bebek sağlıksız olur. Bu Allah'ın canlılar için belirlediği tabiat kanunudur: İyi beslenemeyen canlı sağlıksız olur.
    Radyasyon gibi zararlı maddeler, canlıları olumsuz etkilemekte, sakat bebek ölümlerine yol açmaktadır. Bu da Allah'ın dünyamız için belirlediği tabiat kanunları gereğidir: Radyasyon canlılar için zararlıdır. Öyleyse ondan korunmak gerekir.
    Bir de insanın iradesi dışında gelişen olaylar dışında hastalanması olayı vardır. Örneğin insanın yaşlanmasından kaynaklanan hastalıklar gibi Bu da insanın özgürlüğü alanının dışında kadere bağlı olarak gerçekleşen hastalıklardır.
    Dinimiz insan iradesi alanına giren durumlarda, kendini korumayı ve tedavi olmayı emreder. "Allah'ın dediği olur" diyerek tedbirsiz hareket etmek dindarlık değil, cahilliktir. Peygamberimiz, hastalandığında tedavi olmuş ve arkadaşlarına da tedavi olmayı tavsiye etmiştir. Aynı şekilde salgın hastalıklara karşı karantina önlemleri almıştır.

    Hastalıklar ve Dua

    Dua etmek hastanın moralini düzeltir; ona manevi destek verir; şifa bulmasına neden olur. Bununla birlikte tedavi yoluyla hastalık nedenlerini ortadan kaldırma imkanı varken, bunu yapmayıp yalnızca dua etmek cahilce bir davranıştır. Bu durum, sofra başında oturduğu halde açlıktan kıvranan, karnını doyurmak için yemeğe el uzatmayıp Allah'a, kendisini doyurması için yalvaran insana benzer. Bu halde Allah hiçbir zaman onu doyurmayacaktır. Özetle şöyle diyebiliriz: Hastalıktan kurtulmak için her çareye başvurmalı ve aynı zamanda şifa vermesi için Allah'a dua etmeliyiz.

    Dr. Ali Kuzudişli
#03.02.2013 09:47 0 0 0