Küresel Isınmaya Karşı İlkadım

Son güncelleme: 15.03.2007 00:02
  • * KÜRESEL ISINMAYA KARŞI İLK ADIM *

    İngiltere, iklim değişikliğiyle mücadele yasa tasarısıyla karbon salımını 2050 ye kadar yüzde 60 oranında azaltmayı planlıyor.İngiltere, iklim konusunda yeni bir stratejiye yöneliyor. Hükümet, iklim değişikliğiyle mücadele tasarısını bugün parlamentoya sunuyor. Tasarının yasalaşması halinde İngiltere, karbon salımları hakkında yasal çerçeveye sahip ilk ülke olacak. Tasarıyla karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar yüzde 60 oranında azaltılması öngörülüyor. Muhalefet partileri ve çevreci örgütler de tasarıyı memnuniyetle karşıladı. İngiliz hükümeti, bu tasarıyı geçirerek diğer ülkelere de örnek olmayı amaçlıyor. Başbakan Tony Blair de, bu yıl görevi bıraktığında, iklim değişikliği konusunda kaydedilen ilerlemeyle anılmak istiyor. Geçen hafta AB liderlerinin kabul ettiği plana göre, üye ülkelerde, 2020 yılına kadar sera gazı etkisi yaratarak küresel ısınmaya yol açan karbon salımının yüzde 20 oranında azaltılması hedefleniyor.
#14.03.2007 00:07 0 0 0
  • benim tam mesleğimle ilgili bir konu..

    umarım gelecekte bu konuda vatanımıza faydalı işler yaparız..

    teşekkürler KONAMI
#14.03.2007 15:01 0 0 0
  • Yaparız kardeşim..
    Ben üsküdardan sen kadıköyden çözeriz meseleyi..
#14.03.2007 15:14 0 0 0

  • KONAMI ABİM

    çevre müh. okuyorum.. kısmetse 4 ay sonra bitiyor okulum... bu konuda da araştırmalar yapmak istiyorum açıkçası...

    sende katıl bana.. şu olayı azaltalım
#14.03.2007 15:48 0 0 0
  • Maşaallah ben okul yıllarını geride bırakalı çok oldu ama okuman güzel..
    Tamam ilk işimize başlayalım ben üfleyeme başladım balkondan bakalım faydam olacakmı
    Şaka bir yanada yabancı basından ve sitelerden bakıyorum sen kadar olmasada işin kötü tarafı bu olaylarda en zayıf ülkede biziz sizler okuldan sonra inşaallah daha faydalı mühendisler olursunuzya.Önemli detayları atlamayan insanlar lazım..
#14.03.2007 16:01 0 0 0
  • *Küresel Isınmaya Karşı Bireysel Tedbirler *

    Küresel ısınmaya neden olan karbondioksit salınımını en az seviyeye düşürmek için bireysel anlamda, tasarruflu ampul kullanma, otomobil yerine bisikleti tercih etme gibi bazı tedbirler alınabilir.Küresel ısınmaya karşı en etkili tedbirin ise fidan dikmek olduğu belirtilerek, bir ağacın ömrü boyunca ortalama 1 ton karbondioksidi emdiği kaydedildi.Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, sanayi kuruluşları başta olmak üzere ev ve iş yerlerinde kullanılan cihazların yakıtla çalışan makine ve benzeri araçların, havaya karbondioksit yayarak, küresel ısınmayı tetikleyen bu gazın oranını artırdığını söyledi.Zengin, karbondioksit salınımı nedeniyle artan küresel ısınmanın önüne geçebilmek için bireysel anlamda vatandaşların da alabileceği bazı tedbirler olduğunu belirtti.Evde kullanılan standart ampullerin tasarruflu ampullere oranla daha fazla ısınmaya neden olduğunu söyleyen Zengin, Standart ampullerin tasarruflu ampullerle değiştirilmesi halinde yılda 75 kilogramlık daha az karbondioksit yayılmış olur. Aynı şekilde iki kilometrede ortalama 0.75 kilogram karbondioksit üreten otomobil yerine yürümenin ya da bisikletin tercih edilmesi de etkili bir bireysel önlemdir dedi.

    OTOMOBİL LASTİKLERİNİN HAVASI STANDARTLARA UYGUN OLMALI
    Zengin, standartlara uygun olarak şişirilmiş otomobil lastikleriyle litre başına alınan yolun yüzde 3 oranında artacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:Her 4 litre benzin tasarrufu ise 10 kilogram karbondioksidi atmosferimizden uzak tutar. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerektiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kilogram, giysilerimizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kilogram karbondioksit tasarrufu yapılabilir.Evlerde oluşan çöpün yarısının geri dönüşümünün sağlanması halinde yılda bir evde bin 200 kilogram karbondioksit tasarrufu sağlandığını dile getiren Zengin, geri dönüştürülmüş kağıt üretiminin yüzde 70-90 arası enerji tasarrufu sağladığını, bunun ise karbondioksit emen ormanların azalmasını önlediğini bildirdi.

    ORGANİK GIDA TERCİH EDİLMELİ
    Ayrıca dondurulmuş gıdaların üretiminde 10 kat daha fazla enerji kullanıldığını anlatan Zengin, şöyle devam etti:Vatandaşların organik gıdalar alması da küresel ısınmaya karşı büyük önem taşıyor. Organik gübreler geleneksel gübrelere göre karbondioksidi daha yüksek seviyede yakar ve depolar. Otomobillerin motor ayarlarının da düzenli olarak bakımının yaptırılması gerekiyor. Düzenli bakım, yakıt verimliliğini ve gaz emisyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Otomobil sahiplerinin sadece yüzde 1i araçlarını düzenli olarak kontrol ettirse, 500 milyon kilogram karbondioksit atmosferimizden uzak durur. Su ısıtıcıları çay ya da kahve hazırlamak için gereken enerjiden çok daha fazlasını harcarlar. Eğer bir bardak içilecekse sadece bir bardak su kaynatılmalı.Zengin, küresel ısınmaya karşı en etkili tedbirin ise fidan dikmek olduğunu belirterek bir ağacın ömrü boyunca 1 ton karbondioksidi emdiğini bildirdi.
#15.03.2007 00:02 0 0 0