Gece atıştırmayın

Son güncelleme: 14.03.2007 18:28
  • Beslenme ve diyet uzmanları, beslenme alışkanlıklarında en kötü şeyin gece vakti yemek yemek olduğunu belirtiyor. Gece vakti, vücudunuz en az kaloriye ihtiyaç duyuyor. Yapılan araştırmalarda, sabah ve öğle yemeğinden daha çok akşam yemeğinde hatırı sayılır kalori alındığı belirtiliyor. Sadece problem akşam yemeği değil, öğle yemeğini hafif şeylerle geçiştirmek de bir problem. Öğleyin hafif şeyler yiyenler, akşam da böyle yapmıyor. Akşam yemeğinde de hafif birşeyler yemek gece yarısı atıştırmalara neden olabiliyor. Aynı ölçüdeki
    yiyeceklerin gün içinde geç yenmesi, erken yemekten daha az zararlı olabiliyor. Bu durumda gece vakti atıştırmaya gerek kalmıyor.
    Gece yemeye dair gerçekler
    Gece yeme alışkanlıkları hakkında yapılan
    araştırmalarda çıkan sonuçlar oldukça ilginç... Akşam yemekleri önceki öğünlerle karşılaştırıldığında genellikle yüksek yağ ve kalori içeriyor. Öğünler arasındaki zamanın uzun olması, akşam yemeğinin daha fazla yenmesine neden oluyor. Gün boyunca birşey yemeyen insanlar kurt gibi acıkıyor ve gece gereğinden fazla yiyor. Uzmanlara göre, sabahları acıkmayanlar mutlaka akşamları fazla kaçırıyorlar. Kilo alanlar yemeğe çoğu zaman, yoğun iş gününün ardından dikkat dağıtma, rahatlatma veya eğlence olarak bakıyor. Bazen de gece vakti atıştırmalarında TV karşısında yeme hatası yapılıyor ve bu dalgınlıkla fazla yemenize neden olabiliyor.

    Gece yememek için bunları yapın!
    Uzmanlara göre, akşam yemeğini fazla kaçırmak veya gece vakti atıştırmaları önlenebiliyor. İşte size düşenler..

    Akşamları birşeyler atıştırmak yerine sıcak bitkisel çay içmeyi alışkanlık haline getirebilir, sıcak havalarda soğuk çayları ve içecekleri tercih edebilirsiniz.

    Çoğu insanlar sıkıldıkları için atıştırırlar. Akşamları ilginizi çeken şeylerle uğraşın, bu atıştırmanızı engelleyecektir. Kendinize yeni uğraşlar, hobiler edinebilir veya ilginizi çeken kitaplar okuyabilirsiniz.

    TV karşısında yeme alışkanlığına sahipseniz hemen bunu bırakın ve yemeğinizi mutfakta yiyin, kalorisiz içecekler için. Yapamıyorsanız, TV karşısında sadece meyve ya da sebze yiyerek bu alışkanlığınızı sınırlandırabilirsiniz. Diğer yol ise, TV karşısındayken ellerinizi meşgul etmek olabilir. Sabit bisiklete binmek, egzersiz topuyla egzersiz yapmak, örgü örmek ya da arkadaşlarınıza notlar yazmak gibi yolları deneyebilirsiniz.

    Akşam yemekleri veya gece vakti atıştırmaları yağ oranınızı artırabilir. Bu zamanlarda sağlıklı yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Bu tür yiyeceklerin besleyici, lifli, az protein ve biraz iyi bitkisel yağ (zeytin yağı, avakado vs) içermesi tercih edilir.

    Akşam yemeğinde çok fazla kalorili beslenmek istemeyenler, yemek vaktini biraz geciktirerek zengin lifli gıdalar içeren küçük bir akşam yemeği yiyebilir. Eğer gece vakti acıkırsanız, az miktarda yağ oranı düşük yoğurda, müsli serpiştirip üzerine bir kaç dilim peynir ve meyve parçacığı ekleyip yiyebilirsiniz. Müsliyi sütle karıştırıp yemeniz de iştahınızı kapatır.

    Öğle yemeğinde ve öğleden sonraki atıştırmalarınızda lif açısından zengin gıdalarla beslenirseniz, bu sizin akşam yemeğinde fazla yemenizi engeller.

    Kahvaltıyı ihmal etmeyin. Kahvaltı yapmayanlar günün sonlarına doğru daha çok şekerli, yağlı ve kalorili gıdalar tüketerek, bunun bedelini ağır öderler.

    Az, küçük lokmalarla ve sık yemek yiyenler, sık yemeyen ve bir defada çok fazla yemek yiyenlere göre daha az kalori ve kiloya sahiptirler. Siz de az, küçük lokmalarla ve sık yemeyi deneyin.

    Günün sonunda tatlı yeme alışkanlığınız varsa, yediğiniz miktarı en aza indirmeye çalışın. Bir yiyeceğin tadını en iyi şekilde aldığınız an ilk bir kaç ısırıktır. Uzmanlara göre, eğer gerçekten hoşunuza giden doğru tadı seçtiyseniz, ufak bir parça sizi çok fazla mutlu edecektir. Her ısırıkta kendinize zaman verin ve her ısırırığın keyfini çıkarın. Bu ana bir fincan kahve ya da çay eşlik edebilir.
#14.03.2007 18:28 0 0 0