nasıl beslenmeliyiz...(1)

Son güncelleme: 17.10.2008 22:43
  • NASIL BESLENMELİYİZ ?

    Beslenme sorunlarının nedenlerinin başında bilgi eksikliği gelmektedir. Değişik türdeki besinlerden yeteri kadar seçmek, gıdaları beslenme ilkelerine uygun olarak tüketmek beslenme bilgisini gerektirir. Bazı insanlar için amaç yemek için yaşamdır. Bu insanlar " atın ölümü arpadan olsun " özdeyişine uygun beslenme davranışı ile canlarının istediği gibi, doğru mu, yanlış mı diye düşünmeden yerler.

    Ancak, böyle insanlar günün birinde hiçbir şey yiyemez duruma gelebilirler. Dünyanın bir çok yerinde yapılan araştırmaların sonuçları beslenmede temel amacın YAŞAMAK İÇİN YEMEK olması gerektiğini göstermektedir.
    Hayatımızı sürdürmek için gereken besin maddelerinin neler olduğunu ve ne kadar tüketmemiz gerektiğini öğrenmek, bildiklerimizi hatırlamak sağlıklı beslenmek için ilk adım olacaktır.

    Karbonhidratlar
    Vücudun harcadığı enerjinin büyük bir bölümünü karşılarlar. 1 gram karbonhidrat 4 kalori enerji verir. Dengeli bir beslenmede günlük alınan enerjinin % 55- 60'ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bir günlük beslenmede ortalama 100 - 125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Gereksinimden fazla alınan karbonhidratlar yağı çevrilerek şişmanlamaya neden olduklarından şişmanlamaya meyilli olan kimseler nişasta, şeker ve tahıldan yapılan yiyecekleri fazla yememelidir.
    Karbonhidrat ihtiyacımızı sağlayan kaynakları şöyle sıralayabiliriz; Şeker, Nişasta, şekerli yiyecekler ( reçel, tatlılar, helvalar vb.) tahıllar ve ürünleri ( ekmek, un, pirinç, makarna, vb.), kurubaklagiller ( kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.), bazı meyve ve sebzeler ( bezelye,patates, muz, incir, üzüm, elma, kayısı vb.)

    Proteinler

    Proteinler, vücudun en küçük parçası olan hücrelerin yapıtaşlarıdır. Dengeli bir beslenmede günlük enerjinin % 10 - 15'i proteinlerden sağlanır. 1g protein 4 kalori enerji sağlar. Günlük yaşantımızda değişik besinlerden sağlanmak ve bir bölümü hayvansal olmak koşuluyla vücut bölümü hayvansal olmak koşuluyla vücut ağırlığını her kilogramı için çocuklar, gebeler ve emzikliler günde 1,5 gram ve yetişkinler günde 1 gram protein alırsa gereksinimlerini yeterince karşılamış olurlar.
    Bütün hayvansal ve bitkisel yiyeceklerde protein bulunmaktadır. Yalnız her yiyecekte protein miktarı ve kalitesi değişiktir. Proteinlerin en çok bulunduğu ve protein kalitesi yüksek olan yiyecekler sırayla yumurta, etler, balıklar, karaciğer, beyin , böbrek gibi sakatatlar, kümes ve av hayvanlarının etleri, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller ve tahıllardır. Kurubaklagiller ve tahılları bir arada yiyerek protein kalitesi artırılabilir.
#14.03.2007 21:15 0 0 0
  • ikisinide yapmamiz lazim
#16.03.2007 21:31 0 0 0
  • yaşamak için heralde öyle olmalı paylaşım için teşekkür
#17.03.2007 09:55 0 0 0
  • arkadaşlar bana ailen beslenmeyle ilgili slayt resim vb bilgiler lazım
    yardımcı olurmusunuz lütfen...
    kardeşimin performans ödevii de
#17.10.2008 09:31 0 0 0
  • teşekkürler yaşamak için
#17.10.2008 09:36 0 0 0
  • Yaşamak için yemek yemek gerekir diyorum.
#17.10.2008 22:43 0 0 0