Yağlar
Yağlar en çok enerji veren besin öğesidir. 1 gram yağ 9 kalori enerji sağlar. Enerji sağlamasının yanında yağlar, soğuğa karşı izolasyon sağlar ve vitaminlerin tanışmasına yardım ederler. Dengeli bir beslenme günlük enerjinin % 20 - 30 unun yağlardan sağlanması önerilir. Beslenmede miktar ve çeşit olarak yağ tüketim durumu en önemli faktör olarak gösterilmektedir. Yağlar birçok değişik besinde bulunurlar. Uzmanlar aldığımız yağların büyük
kısmının bitkisel yağlardan ve doymamış yağ asidi oranı yüksek, doymuş yağ asidi oranı düşük yiyeceklerden gelmesini önermektedirler.
Görünür olarak yağın en çok bulunduğu kaynaklar; tereyağ, sade yağ,margarin, kuyruk yağı, bitkisel sıvı yağ ( ayçiçek yağı, zeytin yağı mısırözü yağı...) dır. Yağların en çok bulunduğu bitkisel kaynaklı yiyecekler, zeytin fındık, fıstık, ceviz, badem, çekirdekler, susam, soya fasulyesi ve nasırdır.
Hayvansal kaynaklı yiyeceklerden et, süt ve yumurta, ayrıca kaymak, mayonez,tahin helva ve yağda kızarmış yiyecekler yiyecekler yağ açısından zengindirler.


Vitaminler, Mineraller ve Su

Vitaminler ve mineraller vücudun sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesini için gereklidirler. Vitaminler, enerji vermezler fakat sinir ve sindirim sistemini normal çalışmasına, besin öğelerinin vücutta elverişli olarak kullanılmasına ve vücudun direncine sağlıklı nesiller oluşmasına yardım ederler. Vitaminlerin herhangi birinin yetersizliği durumundadır. Bir günlük beslenmede ortalama 100–125 gram karbonhidrat bulunmalıdır. Vitaminlerin herhangi birinin yetersizliği durumunda o vitaminin yardımcı olduğu kimyasal tepkime yürümeyeceğinden dolayı büyümede ve vücut çalışmasında aksamalar olmaktadır.
İnsan vücudunun % 4ü madensel öğelerdir. Sağlık yönünden çok önemli olan bu mineraller kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum,demir,magnezyum, kükürt, klor, çinko,flordur. Çoğu hücre çalışması için gerekli olan ve bazıları kemik ve diş gibi sert dokuların yapı taşı olan minerallerin çok az miktarda ama sürekli alınması gereklidir

Kimileri besin maddesi olarak kabul etmezler ama vücut, suyunun % 10’ unu kaybederse yaşam tehlikeye girer, % 20’ sini kaybederse yaşam ölümle sonuçlanır. Bu nedenle insan vücudunun terleme, solunum, idrar ve dışkı yoluyla kaybettiği suyu, besinlere ve içeceklerle tekrar alması sağlık için çok önemlidir. Yetişkin bir kimsenin günlük ihtiyacı olan 2.5 litre kadar suyu tüketmesi gerekmektedir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 566
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 16.03.2007 01:01
paylaşımın için teşekkürler
ozlems_o Tarih: 15.03.2007 17:45
teşekkürler arkadaşım