Çocuklarda Dikkat Eksikliği

Son güncelleme: 14.02.2013 23:37
  • çocuklardaki dikkat eksikliği nasıl anlaşılır - çocuklarda dikkat eksikliğinin nedenleri - dikkat eksikliği olan çocuklar için ne yapmalı
    Çocuklarda dikkat eksikliğinin nedenleri nasıl anlaşılır?


    Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi tespit etmek için duyulardan başlamak gerekir. Yani çocuğun duyularını, görsel, işitsel algılarını yeterince kullanıp kullanmadığına bakılmalıdır. Örneğin gözler söz konusu olduğunda, diğer ayrıntıları algıladığı halde, mimikleri algılayamayabilmektedir. Görme organı çok özel bir aygıttır. Renkleri ayrı mekanizmalarla algılar, hareketli objeleri, geometrik nesneleri, uzaydaki derinlikleri, derinlik içindeki hareketleri ayrı ayrı mekanizmalarla algılar. Çocuk bunların herhangi birini algılayamayabilir. Öncelikle bunların detaylı bir şekilde değerlendirilmeleri gerekir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivitesi olan çocuktaki eksikliğin ne olduğu ve hangi alanda olduğu incelenmelidir. Yani algılar alanında, beyin alanında, çocuğun içgüdüsel yönelimleri alanında ya da motor alanda olup olmadığı tespit edilmelidir. Bunun için bir takım nörolojik ve nöropsikiyatrik testler uygulanması gerekir. Sonuçlar sadece rakamsal boyutlarıyla değil, aynı zamanda yeterli bir nöropsikiyatrik bilgi yardımıyla değerlendirilmelidir.



    Çocukta dikkat eksikliği varsa, aile ne yapmalıdır?


    Çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite öğütle ya da uyarılarla düzeltilebilecek bir sorun değildir. Ailelerin öncelikle bunu bilmeleri gerekir. Burada önemli olan davranış kontrolünü bilmek ve karşıdaki kişinin davranışlarının nasıl yönlendirilebileceğini kavramaktır. Bu konu, terapinin en önemli bileşenini oluşturur. İkinci bir önemli nokta ise sabırdır.


    Aileler ne kadar sabırlı davranırsa, çocuklar kendini o kadar rahat hissedecek ve toparlanmaları daha kolay olacaktır. Çocuklarındaki hiperaktivite ve dikkat eksikliği sorunuyla mücadele eden aileler, önlerinde uzun bir sürecin olduğunu, bu sorunun kısa vadeli bir çözümünün olmadığını bilmelidirler. Çocukla ilgili olarak çok az kural koymak ve konulan kuralları mutlaka takip etmek gerekir. Buna bağlı olarak da çocuğa gerektiğinde ödüllendirmek, gerektiğinde ceza uygulamak gerekir.



    Dikkat eksikliği hangi yaşlarda görülür?


    Dikkat, çevreye ilginin ve uyanıklığın en iyi durumda olduğu gençlik döneminde oldukça fazladır. Giderek motordaki, beynin yorum mekanizmalarındaki yavaşlamalarla yani yaşlılıkla birlikte dikkat eksikliği ortaya çıkacaktır. Yalnız bu kez hiperaktivite olmayacaktır. İleri yaşlarda beyin yorulur. Beyni yorulmaktan korumak için en iyi alan, uyku alanıdır. Düzenli bir uyku, düzgün bir yaşam gerekir. Beyindeki damarlarla ilgili sorunlara neden olabilecek sigara, alkol gibi keyif verici maddelerden uzak durmak da beyin sağlığı açısından önemlidir. Düzgün beslenme ve spor da beyin damarları açısından oldukça önemlidir. Bütün bunlar, beyni ve beyindeki dikkat mekanizmalarını koruyan etmenlerdir.



    Dikkat eksikliği çocukların yaşamını nasıl etkiler?


    Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sendromu olan çocukların bir kısmı, yetişkinliklerinde son derece düzgün hayatların sahibi olabilirler. Bir grup çocuk ise hayatları boyunca dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin eksikliklerini yaşayacaktır.


    Yaptıkları işte, aile yaşamlarında mutlaka sorunlar çıkacaktır. Özellikle genetik olan durumlarda tedavi gerçekleştirilemediği için, en azından sorunu asgariye indirebilmek ve adaptasyon sağlamak açısından, eğer dikkati toplamakla ilgili beyindeki moleküllerde bir sorun varsa, bir ilaç tedavisi uygulamak mümkün olabilir. Ama davranışların kontrolünde bir sorun varsa, davranış biliminden yararlanmak gerekebilir. Çocuklara dikkat eksikliği ve hiperaktivite teşhisi konulduğunda, yetişkinlikte normale dönse bile, o yaşa kadarki eğitim ve akademik başarı sürecinde sorunlar yaşanacaktır. Bu nedenle, çocuğun akademik süreçlerdeki başarısı için gerekli hallerde ilaçla, gerekiyorsa beyinde iletişimi sağlayan omega gibi vitaminler ya da kofaktörlerle zayıf olan yönler güçlendirilmelidir.

    hemnesağlıkcom alıntı
#14.02.2013 23:37 0 0 0