Şehitliklerimiz

Son güncelleme: 04.06.2007 11:59
  • * ŞEHİTLİKLERİMİZ *

    Türk Milleti, vatan bildiği toprak üzerinde tarih boyunca bir bayrak altında, özgür olarak kalabilmesini şehitlerine borçludur.Memleketin en buhranlı ve müşkül anlarında, vatanımızı düşman istilâsından, zûlümden, felaket ve mûsibetlerden korumak azmiyle yüzyıllar boyunca üç kıtada amansız mücadelelere girerek şehit olmuş ecdâdımızın evlatları, Cumhuriyet Türkiyesinin ona hayat veren şerefli mazisini oluşturmuştur.Türk töresinde vatan, millet ve bayrak sevgisi her sevginin önünde gelir. Bunun içindir ki, Türk insanı vatan için ölmeyi bir görev bilmekte, oğlunu şehit veren anne ve baba acısını yüreğine gömerek Vatan Sağ olsun diyebilmektedir.Kutsal vatan topraklarımızın savunulması uğruna canların seve seve fedâ eden aziz şehitlerimizin hâtıralarını yaşatmak, ruhları için Tanrıya dua edilecek mekânlar yaratmak, yeni nesillere vatanmillet sevgisi aşılamak amacıyla çeşitli yerlerde bir çok şehitlikler yapılmıştır.Bu şehitlikler; Türk tarihinde Balkan, I. Dünya, İstiklâl savaşlarında olduğu gibi , yakın dönem pkk teröründe şehit düşen subay ve erlerimizin aziz hâtıralarına duyulan saygıyı ifade etmektedir.
    * I. Dünya Savaşının dönüm noktası olan Çanakkale deniz ve kara muharebelerinde ölen İngiliz, Fransız, Anzak AvustralyaYeni Zelanda askerleri için Gelibolu Yarımadasında bakımlı, güzel şehitlikler mevcutken 253.000 şehidimiz için 14 adet, sütundan ibaret anıt mahiyetinde şehitliklerimiz vardı. Bu üzücü durum, ortadan kaldırılmış, yabancı şehitliklerden daha güzel, daha anlamlı şehitlikler yaptırılmıştır.Diğer yandan, MustafaKemalPaşanın önderliğinde dünya tarihinde örnek bir bağımsızlık mücadelesi vererek Türk İstiklâl Savaşını kazanıp Türkiye Cumhuriyetini kuran Türk milletinin cephedecephe gerisinde askersivil yaklaşık 137.000 şehidi için de yüz ağartıcı şehitliklerimiz yoktu. Bu eksiklik de yapılan şehitliklerle giderilmiştir. Balkan, I. Dünya, Çanakkale, İstiklâl Savaşı Şehitlikleri her yıl çok sayıda ziyaretçi tarafından gezilmektedir. Özellikle şehitliklerde yurdun dörtbir köşesinden şehit mezarı bulunması dikkati çekmektedir.
    19911995 yılları arasında yapılan şehitlikler; yerleri ve özellikleri ziyarete açılış sırasına göre şöyledir

    * Çanakkale Şehitliği
    noimage
    * Çanakkale Yahya Çavuş Şehitliği
    noimage
    * Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği
    * Çanakkale 57. Alay Şehitliği
    noimage
    *Afyon Büyük Taarruz Şehitliği
    * Afyon Yüzbaşı Agâh Efendi Şehitliği
    * Edirne Balkan Şehitliği
    * Adana Pozantı Çamalan I. Dünya Savaşı Şehitliği
    * Çanakkale Sığındere Sargı Yeri Şehitliği
    noimage
    * Afyon Çiğiltepe Şehitliği
    Şehitliklerimizi fırsat buldukça ziyaret etmeli , aziz şehitlerimizin ruhuna dua etmeli , elimizden geldiği kadar bakımlarını yapmalıyız...Bu aziz şehitlerimize olan bir vefa ve minnet borcudur.
#17.03.2007 23:19 0 0 0
  • Çanakkale 57. Alay Şehitliği

    burası çok güzel bir yer
#04.06.2007 11:59 0 0 0