Sıtmaya direnç gösteren sivrisinek

Son güncelleme: 21.03.2007 15:38
  • Amerikalı araştırmacılar, laboratuvar ortamında, farelerde sıtmaya neden olan parazite direnç gösteren sivrisinekler yaratmayı başardı. John Hopkins Üniversitesinden araştırmacılar, sıtmaya neden olan parazitin bulaşmasını engellemeyi sağlayan bir genle bazı sivrisineklerin genetik yapısını değiştirdi.


    Aynı sayıdaki genetik yapısı değiştirilen sivrisinekler ve genetik yapısı değiştirilmeyen normal sivrisinekler, sıtma bulaşmış farelerin kanıyla beslendi.9. kuşakta genleriyle oynanan sivrisineklerin oranının yüzde 70 olduğu, bu türün daha uzun süre yaşadığı ve daha fazla yumurtladığı görüldü.


    Sıtmanın bulaşmadığı farelerin kanıyla beslenen genetik yapısı değiştirilmiş sivrisineklerle normal sivrisinekler arasındaysa fark oluşmadı.


    Genetik yapısı değiştirilen sivrisineklerin üredikçe koruyucu genlerini diğer nesillere aktararak sıtmanın bir gün kontrol altına alınmasına yarayabileceklerini belirten araştırmacılar, ancak doğaya bu sivrisinek türünün salınmasından önce daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladılar.


    Ayrıca araştırmacıların deneylerinde insanda sıtmaya neden olan plasmodium falciparum bakterisi değil fareleri etkileyen plasmodium berghei bakterisini kullandıkları belirtildi.
#20.03.2007 13:29 0 0 0
  • sevindirici bir haber inşallah en kısa zamanda kontrol altına alınır teşekkürler özlem
#20.03.2007 13:36 0 0 0
  • bilgiler icin tesekkurler
#21.03.2007 15:38 0 0 0