Trans yağlar olarak da bilinen hidrojene nebati yağlar, kalp krizi için büyük risk oluşturuyor.
ABDnin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulundan Dr. Frank B. Hu, yaptıkları çalışmanın, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

İnsan vücudunun trans yağ üretmediğine ve bu yağların kaynağının sadece alınan besinler olduğuna dikkati çeken Hu, özellikle hamur işleri, kraker ve kızartılmış yiyeceklerin bu açıdan zengin olduğunu kaydetti. Hu, ABD;de hidrojene yağların ve bu yağı içeren diğer besin kaynaklarının kullanımının kısıtlanmasının kalp-damar hastalıklarının azalmasına da yardımcı olacağını kaydetti.

Hu ve arkadaşları, kalp ve diğer hastalıkların gelişiminde doğum kontrol hapları, beslenme ve yaşam tarzlarının etkisini araştırmak için yaptıkları geniş çaplı araştırmada, 1989-1990 yıllarında 32 binden fazla hemşirenin kan örneğini analiz etti.

Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Hu ve arkadaşları takip eden 6 yıl içinde, sağlıklı 327 kadınla karşılaştırılan kadınlardan trans yağ oranı yüksek ;sının kalp krizi geçirdiğini tespit etti.

Kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının trans yağ tüketimiyle bağlantılı olduğu, bunun da kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesiyle ilgili olduğu belirtildi.

Hu, trans yağ alımının Avrupa ülkelerinde azaltıldığını hatırlatarak, buna karşın bu yağların ABD;de halen yüksek oranlarda kullanıldığını kaydetti. Hu, trans yağların bazı yiyeceklerle New York ve Philadelphia gibi kentlerdeki restoranlarda yapılan yemeklerde kullanılmaması çabalarının, nüfusun geneline yayılmasının faydalı olabileceğini bildirdi.

Bilim adamları, araştırmalarının, trans yağların kalp sağlığına zararlı etkilerini göstermek için yeni kanıtlar ortaya koyduğunu söyledi.

Trans yağların kalp damar sağlığı açısından zararlı olduğu uzun zamandır biliniyor. Bu yağlar özellikle fast food restoranlarda (özellikle kızarmış patateste) bol miktarda kullanılıyor.

Geçen yıl alınan karara göre, ABD;nin New York şehrinde Temmuz 2007;ye kadar porsiyonlarda en fazla 0.5 gr trans yağ kullanabilecek, 1 Temmuz ;de de bütün yemeklerde trans yağ kullanımı yasaklanacak. Karar, içinde McDonald;s ve Burger King gibi restoran zincirlerinin de bulunduğu 24.000 işletmeyi kapsıyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 483
favori
like
share
Nirvana Tarih: 26.05.2011 14:11
32 Bin Hemşirenin Kan Örneği Analizi
Hu ve arkadaşları, kalp ve diğer hastalıkların gelişiminde doğum kontrol hapları, beslenme ve yaşam tarzlarının etkisini araştırmak için yaptıkları geniş çaplı araştırmada, 1989 -1990 yıllarında 32 binden fazla hemşirenin kan örneğini analiz etti.
Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Hu ve arkadaşları takip eden 6 yıl içinde, sağlıklı olan 327 kadın ile karşılaştırılan kadınlardan trans yağ oranı yüksek 166 kadının kalp krizi geçirdiğini tespit etti.
Kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının trans yağ tüketimiyle bağlantılı olduğu, bunun da kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesi ile alakalı olduğu ifade edildi.

Trans Yağlar Hakkındaki Başka Bir Araştırma Sonucu:

2-Trans yağların diğer bir zararı da insanların ruh sağlığını olumsuz etkilemesidir.
İspanya’daki Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesinden Almudena Sanchez-Villegas ve ekibinin yaptığı araştırma, Amerikan ”Plos One” dergisinde yayımlandı.

Trans Yağlar Depresyon Riskini Arttırıyor
Araştırma sonucu, patates kızartması gibi yiyeceklerdeki trans yağ ve doymuş yağ asitlerinin depresyon riskini artırdığını, zeytinyağı, bitkisel yağlar ve balıktaki doymamış yağların ise bu riski azalttığını gösterdi.

12 inden Fazla Kişi 6 Yıl İncelendi
Depresyon belirtisi göstermeyen 12 binden fazla kişinin katıldığı araştırmada, bu kişilerin beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları 6 yıl incelendi.

Depresyona Yakalanma Riski % 48 Daha Fazla
Bilim adamları, trans yağ ve doymuş yağ asitleri bakımından zengin yiyeceklerle beslenen insanların, depresyona yakalanma riskinin yüzde 48 fazla olduğunu saptandı.
Araştırmacılar, ne kadar fazla trans yağ ve doymuş yağ asitleriyle beslenilirse, ruh sağlığının o kadar fazla bozulduğunu ifade etti.

Trans Yağlar Hakkındaki Diğer Bir Araştırma Sonucu:

3-İçerisinde trans yağlar bulunan yiyecekleri çok tüketen kadınlarda, endometriozis hastalığı riskinin, tüketemeyenlere oranla daha fazla olduğu ifade edildi.

Tedavisi olmayan ve kısırlığa sebep olabilen endometriozisten korunmak için Omega-3 yağları açısından zengin ton, somon ve ceviz gibi gıdaları tüketmeninse faydalıdır.

Araştırma Sonucuna Göre Trans Yağlar ve Endemetriozise İlşkisi
70 binden fazla Amerikalı hemşire gurubu üzerinde yapılan bir araştırmada, hemşirelerin tükettikleri yağlar 5 kategoriye ayrıldı ve hemşireler 12 yıl boyunca takip edildi.
Yapılan bu araştırma sonucuna göre omega-3 yağ asitleri bakımından zengin besinler tüketenlerin endometriozise yakalanma ihtimallerinin diğerlerine göre yüzde 22 daha az olduğu saptanmış oldu.
SU-PERISI Tarih: 27.03.2007 17:06
katı yaglar zararlı oldugu için genelde zeytinyagı kullanmaya özen gösteririm.teşekkürler didem
ozlems_o Tarih: 27.03.2007 15:20
evet özelikle margarinler katı yağlar çok ama çok zararlı onun yerine sıvı yağlar ve mümkünse tereyağı kullanılmalı

teşekkürler didemcim