Burkulmalarda İlk Yardım

Son güncelleme: 29.03.2013 00:09
  • burkulma belirtileri - burkulmalarda ilk yardım nasıl yapılır
    Burkulma; eklemi yapan eklem kapsülü ve eklem bağlarının eklem hareket eksenine uygun olmayan ani ve sert hareketler sonunda kısmen yırtılmasıdır. Özellikle ayak bileği ekleminde burkulma sık görülür.
    Yüksekten atlama, şuursuz hareketler, eğik yere basma ve ayağın içe yada dışa dönmesi başlıca sebepleridir. Çocukların bol ayakkabı giymeleri burkulmaya yol açabilir.

    Ekleme başka cisimlerin çarpması ve düşmesi burkulmada olduğu gibi aynı sonuçları doğurur.

    BELİRTİLER

    Ezilen, kopan veya yırtılan eklem dokusundan sızan eklem sıvısı, kan ve plazma eklemde şişme meydana getirir. Büyük kan damarlarının yırtılmasıyla Ekimoz hatta hematomlar (dokuda kan toplanmasıyla oluşan şişlik) gelişir. Şişme ve hematom sonucu sinirler baskı altına girdiğinden şiddetli ağrı hissedilir. Ağrı eklemin hareketiyle artar. Hasta bu yüzden hareket etmekten korkar. Ağır burkulmalardan sonra genellikle ağrı şoku olur.

    İLK YARDIM

    Burkulmalarda eklem mutlaka atel veya sargı ile istirahata alınır. Şişmenin devam ettiği zamanlarda sıvı sızmasını önlemek için soğuk ve sıkı bandajlardan yararlanılır.

    Gecikmiş vakalarda sıcak ve tuzlu su banyolarıyla şişlik giderilir.

    Şişmeyi azaltmak amacıyla burkulan bölge vücut seviyesinden 10- 15 cm yukarıda tutulur. Bacağın altı yastıklanır. İlk yardım yapıldıktan sonra röntgen muayenesinden geçirilerek, kemikte fissür (kemik çatlağı) araştırılır.
#29.03.2013 00:09 0 0 0