Obezite AİDS ten daha tehlikeli

Son güncelleme: 29.03.2007 15:21
  • Obezite nin AİDS ten daha tehlikeli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Doç Dr. Mesut Başak, eskiden sınıfta bir şişman çocuk olurdu, şimdi her üç öğrenciden biri obezite riski altında dedi


    Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Obezite ve Bilmediklerimiz başlıklı seminere konuşmacı olarak katılan Ümraniye Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Doç Dr. Mesut Başak, hastalıkla ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

    Obezite hastalığının çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini söyleyen Doç Dr. Mesut Başak, özellikle son 15 yıl içerisinde bu hastalığın çok ciddi düzeylere geldiğini belirtti.

    Obezite kendisi bir hastalık olduğu gibi, başka hastalıklara da yol açıyor diyen Doç. Dr. Başak, sözlerini şöyle sürdürdü: Obezite genetik bir hastalıktır. Temelinde düzensiz ve sağlıksız yemek ile yağ miktarının çok fazla olması yatıyor. Epidemik yani salgın diye ifade ettiğimiz bu hastalık ülkemizde ve dünyada giderek artıyor. İlginç bir not aktarayım size; Eskiden sınıfta bir-iki şişman çocuk olurdu. Şimdi okul bahçelerinin yanından geçin, yığınla şişman çocuk ve genç dikkatinizi çekecektir. Maalesef ülkemizde her 3 kişiden biri obezite riski altında. Birçok faktörün sebep olduğu bu hastalık, kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. Bu hastalık AİDSten daha tehlikeli bir hale geldi.

    TEKNOLOJİYİ TEMBELLİK ARACINA DÖNÜŞTÜRDÜK

    Obezite hastalığının en önemli nedenlerinden birisi de hareketsizliktir diyen Doç Dr. Mesut Başak, çağımız insanının teknolojiyi bir tembellik aracına dönüştürdüğünün altını çizdi. Başak, şunları söyledi:Fiziksel aktivitelerimiz neredeyse hiç yok. Hayatımızı kolaylaştırmak amacıyla kullanmamız gereken bazı teknolojiler maalesef tembellik aracı olarak kullanılıyor. Merdiven var, kolay diye asansörü tercih ediyoruz. Yürüme var, yorulmamak için az mesafeler için araba kullanıyoruz. Elle değiştirmek var, yerimizden kalkmamak için uzaktan kumanda kullanıyoruz. Böylece tembelliğe alışıyoruz. Evde ve işyerinde hareketsiz kalıyoruz. Akşam eve dönünce ağır ve yağlı yemekler, tatlılar yiyerek yatıyoruz. Yediklerimizin hepsi yağa dönüşüyor.

    KADINLARDA DAHA YAYGIN

    Obezite hastalığı hakkında çeşitli veriler de veren Doç Dr. Mesut Başak, bu hastalığın kadınlarda daha yaygın olduğunu söyledi. Özellikle menopoz sonrasında daha fazla kilo alındığını hatırlatan Başak, şunları söyledi: Obezite kadınlarda daha yaygın. Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi, kadın yapısının kilo almaya daha uygun olması. İkinci neden ise kadınların daha hareketsiz olması. Erkeklerde ise 40 yaşından sonra etkili olmaya başlıyor. Yine erkeklerde evlendikten sonra kilo alma durumu daha fazla oluyor. Bu arada önemli bir konuya daha deyinelim. Diyet konusunda bazı yanlış anlayışlar var. İdeal bir diyette %50 şeker, %30 yağ ve %20 protein olmalı. En ideal diyet budur. Alınan gıdalarda yağ, karbonat ve proteinin olmaması birçok hastalığa yol açar. Obezite kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yol açıyor. Korunmak için mutlaka gerekli önlemler alınmalı.
#29.03.2007 07:56 0 0 0
  • obezite ne yazıkki çagımızın en çok görülen tehlikeli hastalıklarından biri,verdigin bilgiler için teşekkürler fiber_optic
#29.03.2007 08:32 0 0 0
  • teşekkrüler fiber_optic
#29.03.2007 15:21 0 0 0