Diyette salatanın yeri

Son güncelleme: 29.03.2007 09:24
  • Salatanın içindeki sos ve yağ miktarına dikkat edilmelidir. Bazı salatalar hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla kalori içerebilir...

    Diyet deyince pek çok kişinin aklına hemen salatalar geliyor.

    Gerçekten de salatalar günlük beslenmemizde oldukça önem kazandı. Özellikle dışarıda yemek yerken pek çok kişinin ağırlıklı seçimleri arasında yer alıyor. Peki gerçekten salataların diyette önemli bir rolü var mı? Nasıl daha sağlıklı bir şekilde tüketebiliriz? Bu soruların cevabını yine Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Acımış Koçak'tan alıyoruz.

    Kalorisi düşüktür
    Salatayı oluşturan çiğ sebzelerde su oranı çok yüksektir. Bu nedenle kalorisi düşüktür. Salatanın içeriğindeki lifler; kolesterol düşürücü etki gösterir, kabızlığı önler ve bağırsak çalışmasını düzenler.

    Yine içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller; savunma sistemini destekler, vücutta gerçekleşen birçok kimyasal olayın oluşumuna katılır, vücuttaki elektrolit dengesinde önemli rol oynar, asit- baz dengesinin sağlanması için gereklidir. Ancak salatada dikkat edilmesi gereken konu içine konulan soslardır.

    Her zaman zeytinyağı
    Soslar genellikle limon, sirke, yağ, tuz ve diğer malzemeler (mayonez, yoğurt) gibi katılarak yapılır. Yağ; çok küçük miktarlarda bile yüksek enerji içerir. Bu nedenle tüketim miktarına çok dikkat etmek gerekir. Sağlığınız için salatalarda her zaman zeytinyağı kullanmanızı öneriyoruz. Bunun yanında soya ve fındıkyağı da oldukça faydalıdır. Sıvı, bitkisel yağlar içerdiği yağ asitleri nedeniyle, kalp koruyucu olarak adlandırılır. Ayrıca yine bileşiminde ki E vitamini, vücudumuz için iyi bir antioksidandır.

    Mayoneze dikkat!
    Salatalarda çok kullanılan başka bir besin maddesi de mayonezdir. Mayonez; yüksek miktarda yağ içerir, zaten bileşiminde zeytinyağı olan bir sosa bir de mayonez ekleyerek daha da yağlı ve kalorili hale getirmenizi istemeyiz. Ayrıca mayonez kolesterolü yüksek bir besindir. Bunun nedeni içine yumurta sarısı ilave edilerek üretilmesidir.

    Salata hamburger yerine geçmesin
    Bazı salatalar bir hamburger ve patates kızartmasından oluşan bir mönüden daha fazla enerji içerebilir. Salata seçimizde her zaman sos ve yağ miktarını göz önüne alın. Akdeniz yeşillikleri salatasına ilave edeceğiniz 1 tatlı kaşığı zeytinyağ, limon ile 2- 3 dilim beyaz peynir yanında 2 dilim ekmek ile iyi bir seçimdir. Ancak yağda pane edilmiş bir tavuk ve üzerinde sezar tarzı yağlı bir sos içeren salata size çok yoğun enerji verir. Bir de salata gelmeden önce önünüze konan yumuşacık beyaz ekmekleri bol bol yağa batırıp açlığınıza engel olamıyorsanız sadece salata yiyip masadan hafif kalktığınızı düşünseniz de aslında ızgara köfte ve bulgur pilavı içeren bir mönüden çok daha fazla kalori almışsınız demektir.

    Aklınızda olsun
    - Diyetinizde alkollü içkiler ve hazır meyve suları tüketmekten kaçının.
    - Meyveler eğer kabukları ile yenilebiliyorsa soymadan yemeyi tercih edin.
    - Günde en az 12 bardak su için.
    - Günde bir bardaktan fazla soğuk diyet içecek tüketmeyin.
    - Etli ve kıymali sebze yemeklerine dışarıdan yağ ilave etmeyin. Etin kendi yağı yeterli olacaktır.

    Sebze ve meyve sınırsız yenilebilir mi?
    Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme önerileri içinde en büyük yeri tutan 2 temel gruptur. Ancak tüm meyve ve sebzelerin belirli bir enerji değeri ve şeker içerikleri vardır. Bu sebeple yenilen miktarlar önemlidir, yarım muzun enerji değeri 1 elmaya eşittir. Meyve porsiyonları meyvelerin şeker içeriklerine göre ayarlanarak tavsiye edilir. Sebzelerin genelde su ve lif oranlarının yüksek olması enerji değerlerinin düşük olmasına sebeptir. Çiğ olarak yenilebilen kıvırcık, göbek marul, nane, maydanoz, roka, biber, domates, salatalık gibi sebzeler çoğu zaman diyette serbest bırakılır. Pişirilerek yenilen sebzelerde ise durum içindeki yağ miktarına ve pişirme şekline bağlıdır. Sonuç olarak meyve ve sebzeler düşük enerji içerikli olmalarına rağmen diyet içinde tavsiye edilen miktarların üzerinde yenilmemelidir.

    3 öğün yemek yeterli mi?
    Yapılan araştırmalar öğün sıklığını artırmanın ken şekeri dengesinin korunmasında önemli olduğunu gösterir. Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün beslenmek kilo kontrolünü sağlamaya katkıda bulunur. Az ve sık yenilen öğünler iş verimi ve konsantrasyon açısından pozitif etki gösterir.
#29.03.2007 09:24 0 0 0