Arapaşı Çorbası

Son güncelleme: 11.10.2013 14:16

  • Malzemeler:

    Piliç 1 adet
    Salça 1,5 yemek kaşığı
    Margarin 200 gr.
    Un 4 yemek kaşığı
    Toz kırmızı biber 2 tatlı kaşığı
    Su 3 litre

    Yapılışı

    Tavuğu ayrı bir tencerede 1.5 litre su ile birlikte haşlamaya
    bırakılır, ikinci bir tencereye 200 gram margarinle 4 yemek kaşığı
    un hafif kahverengi renk alana kadar kavrulur. 1,5 yemek kaşığı
    salça ve 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edilerek 1 veya 2
    sefer karıştırıldıktan sonra 3 litre su ile beraber haşlanmış olan
    pilicin suyu ilave edilerek kaynayana kadar topaklanmaması için
    sürekli karıştırma işlemi devam eder. Kaynadıktan sonra 15 dk.daha
    kısık ateşe bırakılır. 15 dk sonra bir tarafta kaynatılmış olan
    pilici kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde çorbaya ilave
    edilerek 5 dk. daha ateşte bırakıldıktan sonra çorba ateşten
    alınarak servis yapılır. Arzuya göre pul biber, kara biber ve limon
    eklenir.
    ÇORBAYLA YUTULACAK HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME :

    Fırın tepsisi 1 Adet
    Su 6 çorba kasesi
    Un 1 çorba kasesi
    Nişasta 1 yemek kaşığı
    Tuz 1 tatlı kaşığı

    Yapılışı

    6 Kâse suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz
    atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kâse su ise diğer bir tarafta
    bir kâse un geniş bir kaba konularak bu üç kâse su ile iyice
    karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür. (Kevgirden
    süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir.)

    Kaynayan suyun içerisine, kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan
    suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür,
    Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir, dikkat edilecek
    en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve
    aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur
    topaklanır ve tam netice vermez.

    Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız
    tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda
    amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir, Bu soğumaya
    bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale
    gelmiş olur.

    Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir, Unun kaliteli olduğunu
    düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır,
    (Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır.)

    NOT: Bu arabaşının en büyük özelliği bir kaşığa yutabileceğiniz
    kadar hamur alınarak çorbaya batırılır ve çiğnenmeden yutulur.
#01.04.2007 10:12 0 0 0
  • ilginç bir çorba ama ben sevmemiştim
#03.04.2007 12:51 0 0 0
  • cok severim hep pisiririm sagol paylasimin icin
#04.04.2007 17:58 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • benim memleketimde cok meshurdur

    corbasini severim ama hamurunu pek yemem

    ellerine saglik


    (not: adi arabasi corbasidir)
#08.04.2007 17:34 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • noimage
#08.04.2007 17:56 0 0 0
  • valla canim cekti ya bayilirim haftaya haftasonu pisiricem ben bunu
    ama hamurunu bazen tutturamiyorum ya
#19.04.2007 13:21 0 0 0
  • Ben hic yapmadim ama yaparim bu corbayi

    elim yatiyo mutfak yemek isine

    tesekkürler paylasim icin
#20.04.2007 09:28 0 0 0
  • teşekkürler ellerine sağlık
#24.08.2007 23:53 0 0 0
  • bir yozgat yemegidir kışın yenir.
#23.01.2009 20:48 0 0 0



  • Arapaşı Çorbası

    noimage

    Malzemeler:

    1 adet tavuk
    4 yemek kaşığı un
    3 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı pulbiber
    1 tatlı kaşığı limon
    1 çay kaşığı tuz
    3 yemek kaşığı sıvıyağ


    Yapılışı:

    Öncelikle tavuğu haslayin ve tencereden alin bir kenarda ince ince ayirin .Ayrı bir tencereye yağı koyup un ile kavuralım pembeleşinceye kadar bu işlemi sürdürelim.Sonra üzerine salçayı biberi ekleyerek haslanan tavuğun suyunu koyalım.Onlarıda çorbanın içine ilave edip kaynamaya bırakalım.Tuzunu ve acısını sizin damak tadınıza bırakıyorum.Son aşamada yani yerken limonu unutmayın...


#26.01.2009 15:28 0 0 0
  • Konular birleştirildi.
    Çorbası nefis olur yalnız hamurunu hiç sevmem
#26.01.2009 17:47 0 0 0
  • ellerinize sağlık arkadaşlar
#26.01.2009 18:01 0 0 0
  • canım istedi havalar daha da soğusa olsa da yesek :) emeğinize sağlık olsun
#11.10.2013 10:41 0 0 0
  • gayserililer bu corbayı cok güzel yapar
#11.10.2013 12:32 0 0 0
  • Merhabalar cok sevdigim bi corbadır.çanım çekti...
    (öz talaslılar yapar -kayseri).ilk yapıldığı yer orası..
    afiyet olsun arkadaşlar...
    paylaşımın için teşekürler..
#11.10.2013 13:11 0 0 0
  • bende senden duyuyom öztalaslıdamı var yerlisi köylüsününü biliyorumda özünü üveymi onuda sizden duyuyorum deniz efendi
#11.10.2013 14:16 0 0 0