Malzemeler:

Piliç 1 adet
Salça 1,5 yemek kaşığı
Margarin 200 gr.
Un 4 yemek kaşığı
Toz kırmızı biber 2 tatlı kaşığı
Su 3 litre

Yapılışı

Tavuğu ayrı bir tencerede 1.5 litre su ile birlikte haşlamaya
bırakılır, ikinci bir tencereye 200 gram margarinle 4 yemek kaşığı
un hafif kahverengi renk alana kadar kavrulur. 1,5 yemek kaşığı
salça ve 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edilerek 1 veya 2
sefer karıştırıldıktan sonra 3 litre su ile beraber haşlanmış olan
pilicin suyu ilave edilerek kaynayana kadar topaklanmaması için
sürekli karıştırma işlemi devam eder. Kaynadıktan sonra 15 dk.daha
kısık ateşe bırakılır. 15 dk sonra bir tarafta kaynatılmış olan
pilici kemiklerinden ayırıp ufak parçalar halinde çorbaya ilave
edilerek 5 dk. daha ateşte bırakıldıktan sonra çorba ateşten
alınarak servis yapılır. Arzuya göre pul biber, kara biber ve limon
eklenir.
ÇORBAYLA YUTULACAK HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME :

Fırın tepsisi 1 Adet
Su 6 çorba kasesi
Un 1 çorba kasesi
Nişasta 1 yemek kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı

Yapılışı

6 Kâse suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz
atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kâse su ise diğer bir tarafta
bir kâse un geniş bir kaba konularak bu üç kâse su ile iyice
karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür. (Kevgirden
süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir.)

Kaynayan suyun içerisine, kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan
suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür,
Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir, dikkat edilecek
en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve
aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur
topaklanır ve tam netice vermez.

Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız
tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda
amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir, Bu soğumaya
bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale
gelmiş olur.

Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir, Unun kaliteli olduğunu
düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır,
(Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır.)

NOT: Bu arabaşının en büyük özelliği bir kaşığa yutabileceğiniz
kadar hamur alınarak çorbaya batırılır ve çiğnenmeden yutulur.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 954
favori
like
share
senmiydin Tarih: 11.10.2013 15:16
bende senden duyuyom öztalaslıdamı var yerlisi köylüsününü biliyorumda özünü üveymi onuda sizden duyuyorum deniz efendi
Deniz.40 Tarih: 11.10.2013 14:11
Merhabalar cok sevdigim bi corbadır.çanım çekti...
(öz talaslılar yapar -kayseri).ilk yapıldığı yer orası..
afiyet olsun arkadaşlar...
paylaşımın için teşekürler..
senmiydin Tarih: 11.10.2013 13:32
gayserililer bu corbayı cok güzel yapar
papatya_28 Tarih: 11.10.2013 11:41
canım istedi havalar daha da soğusa olsa da yesek emeğinize sağlık olsun
AYIŞIĞI Tarih: 26.01.2009 19:01
ellerinize sağlık arkadaşlar
SU-PERISI Tarih: 26.01.2009 18:47
Konular birleştirildi.
Çorbası nefis olur yalnız hamurunu hiç sevmem
bozok Tarih: 23.01.2009 21:48
bir yozgat yemegidir kışın yenir.
VULKAN Tarih: 25.08.2007 00:53
teşekkürler ellerine sağlık
MaRaBoGLu61 Tarih: 20.04.2007 10:28
Ben hic yapmadim ama yaparim bu corbayi

elim yatiyo mutfak yemek isine

tesekkürler paylasim icin