Neden Rüya Görürüz

Son güncelleme: 28.05.2013 22:51
  • rüya görmek - korkunç rüyalar - kötü rüya görmek - kabus görmekHayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Bu nedenle uyku, hayatımızda çok önemli bir yer tutmaktadır. Eski dönemlerde rüyalar ile ilgili hiçbir şey bilinmiyordu. Çoğu insan, rüyaları tanrılardan haber olarak görmüştür. Beynimiz en çok uyku aşamasında çalışmaktadır. Yapılan araştırmalarda, uyku sadece rüya sayesinde bedeni dinlendirmektedir.

    Bu konuda en çok araştırmayı Sigmund Freud yapmıştır. Bu gün, uyku ve rüya konusunda bildiğimiz çoğu şey onun sayesindedir. Freud’a göre, kişinin bilinçaltına ittiği çoğu düşünce, görsel bilgiler, özlemler ve arzular film şeklinde göz önüne gelmektedir.

    Freud, buna rüya demektedir. Bilinçaltımıza attığımız ve düşünmek bile istemediğimiz bu olaylar, dışarıya çıkmak isterler. İnsan yapısı gereği unutur, ama bilinçaltı asla unutmaz. Bu nedenle, rüya anında kendilerini canlanmış bir şekilde gösterirler.

    Freud, o zaman rüyalarını anlatan insanlara terapi yapmaktaydı. Bu gün, pek çok psikolog bu terapileri yapmaktadır. Amerika’da yapılan araştırmalarda, kötü rüyalar ve kabusların korkularımızla paylaşmak gibi bir amacı vardır. Kötü rüyaları ve kabusları, genelde stresli olduğumuz veya hayatımızdaki bir şeyler ters gitmeye başladığı zamanlarda görmemizin nedeni de budur.

    Kötü rüya gördüğünüzde, beynimizde bulunan stres seviyesi düşmeye başlıyor. Bir nevi duygusal bir termostat olarak, kötü rüya görerek rahatlıyoruz. Hatta sık bir şekilde kabus gören ve korkan, paniğe kapılan insanların ciddi psikolojik sorunları olabiliyor. Şizofreni, takıntılı olmak ve kişilik bölünmesi gibi alt nedenler olabiliyor.

    Her insan, uyku esnasında şifreli bir şekilde rüya görmektedir. Bu şifreler ve semboller doğru olarak yorumlandığında, uyanıkken aklımıza gelmeyen bağlantıları çözebilir ve rüyalar sayesinde yaratıcılığımızı geliştirebiliriz. Çünkü beynimiz, hayatımızda olan şeyleri çok hızlı kaydeder. Biz o an anlamasak da, beyne yerleşen bu görüntüler rüyaya döndüğünde, bazı kontakları ve ayrıntıları daha iyi kavramaktayız.

    alıntı
#28.05.2013 22:51 0 0 0