Kan bağışı vücuda faydalı

Son güncelleme: 06.04.2007 17:00
  • Kayseri Kan Merkezi Müdürü Dr. Oktay Karacalar, kan veren vücudun daha dinç ve sağlıklı olduğunu söyledi.

    Kayseri Kan Merkezi'nde 15 yıldır görev yapan Dr. Oktay Karacalar, halk arasındaki yanlış inanışlar sebebiyle kan verme oranının çok düşük olduğunu belirtti. Kan vermenin çok kısa süren bir işlem olduğunu söyleyen Dr. Karacalar, bir kişiden alınan bir ünite kanın birçok kişinin hayatını kurtarabileceğini kaydetti.

    Kan vermenin insan sağlığına sanıldığının aksine bir çok faydası olduğunun altını çizen Dr. Karacalar, "Kan vermenin vücuda hiçbir zararı yoktur. Vücutta dolaşan kan 120 günde bir kendini yenilemektedir. Kanın vücut içerisinde üstlendiği birçok görevler vardır. Kan verildiği zaman bu görevlerden hiçbirini aksatmaz. Aksine kan verildiği zaman vücut daha dinç olmakta ve insanlar kendilerini dana aktif hissetmektedirler. Kan veren kişinin vücudunun içinde dolaşan fazla miktarda yağ varsa o da kan verme yoluyla dışarı çıkar. Böylece kişi kendini daha sağlıklı hissetmektedir. Vücutta bulunan kan 120 günde kendini yenilediği için kan üreten hücrelerimiz hemen aktivite olmakta ve bunların çalışmasına başlamaktadır. Bu durum kan vermeye başlandığı andan itibaren oluşmaktadır. Bu da kan üreten hücreleri sürekli aktif halde tutmaktadır" dedi.

    Halk arasında kan vermenin zararlı ve uzun süren bir işlem olduğu yönünde yanlış inanışların olduğuna da dikkat çeken Dr. Karacalar, "Sanıldığı gibi kan vermek çok zor, zaman alıcı ve can atıcı bir işlem değildir. Kan vermek 8 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşebilmektedir. Kullanılan bütün malzemeler steril olduğu için kan veren kişilerde herhangi bir şekilde bir hastalığın, mikrobun bulaşma riski söz konusu değildir. Kan veren şahıstan aldığımız bir ünite kan birçok hayat kurtarmaktadır" diye konuştu.

    Kan vermekte gönüllüğün esas olduğunu ve Kayseri Kan Merkezi olarak ana hedeflerinin Kayseri ve civarının ihtiyacı olan kanı temin edip ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu söyleyen Dr. Karacalar, herkesi kan vermeye sürekli olarak sahip çıkmaya davet ettiğini sözlerine ekledi
#06.04.2007 02:57 0 0 0
  • teşekkürler crayz boy
#06.04.2007 14:12 0 0 0
  • kan verme konusunda yeterince toplumumuz duyarlı degil halbuki kan bagışı
    kan veren kişilerin savunma mekanizmasının güçlendiği, grip başta olmak üzere birçok hastalığa karşı daha dayanıklı hale geldiği biliniyor. teşekkürler crazy_boy.
#06.04.2007 17:00 0 0 0