Takdir edilmemek bel ağrısı yapıyor..

Son güncelleme: 08.04.2007 13:30
  • İşinden memnun olmama, takdir edilmeme bel ağrısında risk faktörü..

    Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 85inin, hayatlarında en az bir defa bel ağrısı yaşadığı bildirildi.

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, bel ağrısının günümüzde çok yaygın olarak görüldüğünü ifade etti.

    Bel ağrısının tıpta en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olduğuna dikkati çeken Güler, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 85inin, hayatlarında en az bir defa bel ağrısı yaşadığını söyledi.

    Ani ortaya çıkan bel ağrısı vakalarının yüzde 80e yakınının 2-4 hafta içinde tedaviye bağlı olarak iyileştiğini belirten Güler, "Ancak bunların yaklaşık yüzde 40ında hastalık tekrarlayabilir. Hastalığın tekrarlamaması için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır" dedi.

    Aynı hareketin devamlı tekrarı, bel ağrısında risk faktörleri olduğuna işaret eden Güler, şöyle konuştu:

    "Ağır kaldırmada cismin ağırlığı dışında kaldırmanın tekrarı da önemlidir. Bel ağrısının en sık görüldüğü grup arasında ağır beden faaliyeti ve uzun süreli ayakta durmayı gerektiren meslekler başta gelmektedir. İş yerinin uygun olmayan soğuk, cereyan, rutubet gibi fiziksel koşulları da bir risk faktörüdür."

    Prof. Dr. Güler, bel ağrısının rastlanma oranının en yüksek olduğu spor dallarının jimnastik, futbol, halter, güreş ve kürek olduğunu kaydederek "Futbol oynayan lise öğrencilerinin yüzde 6'sında, üniversite öğrencilerinin yüzde 30unda bel ağrısı tespit edilmiştir" diye konuştu.

    Prof. Dr. Güler, bel ağrısını psikolojik etkenlerin de tetikleyebileceğine dikkati çekerek "İşini sevmeyenlerin bel ağrısı nedeniyle hekime başvurma oranı sevenlere göre 2,5 kat fazladır. İşinden memnun olmama, takdir edilmeme bel ağrısında risk faktörüdür" dedi.
#07.04.2007 13:14 0 0 0
  • teşekkürler su perisi
#08.04.2007 13:30 0 0 0