Engelliler için yapılacak projeler desteklenecek

Son güncelleme: 27.06.2013 16:29
  • engelliler için yapılacak projeler - engelliler için yapılacak projeler hakkında
    Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi; yerel yönetimler ve kurumların, engellilerin toplumsal hayata katılımı ve ulaşılabilirliğini sağlayacak projelerinin fonlarla destekleneceğini duyurdu.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ulaşılabilirlik Destek Projesi'nin (UDEP) uygulama alanını genişletti. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi; yerel yönetimler ve kurumların, engellilerin toplumsal hayata katılımı ve ulaşılabilirliğini sağlayacak projelerinin fonlarla destekleneceğini duyurdu.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit olarak katılabilmeleri ve yapılı çevrenin engelsiz hale getirilmesi amacıyla örnek uygulamalarla erişilebilirliğin pilot alan çalışması yapılan kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak üzere hazırlanan Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP) 2013 yılında da uygulanmak üzere proje tekliflerine açıldı.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında ilk kez başlatılan ve örnek uygulamalarla ulaşılabilirliğin (erişilebilirliğin) pilot alan çalışması yapılan kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan Ulaşılabilirlik Destek Projesi 2013 yılında da uygulanacak.

    Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi projeye yönelik yaptığı açıklamada, ulaşılabilirliğin, engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içerdiğini belirtti.

    UDEP 2013 kapsamında proje yürütücüsü olarak il özel idareleri, belediyeler, kaymakamlıklar ve muhtarlıkların, yerleşim yerlerinde belirleyecekleri pilot alanlarda ulaşılabilirliği sağlamaya yönelik projelerinin desteklenmesi öngörülüyor.

    Başvuru duyurusunun internet sitesinde yayınlandığını, 15 Temmuz'un son başvuru tarihi olduğunu ifade eden Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, "Bütün belediyelere çağrıda bulunduk. Eğer caddeyi veya binayı dönüştürüyorsanız, projeniz hazırsa getirin bize. Beldelerde 50 bin liradan başlayan, illerde 450 bin liraya kadar onayladığımız projelere fon veriyoruz. Erişilebilirlik için verdiğimiz bir destektir bu. Bütün belediyelerimizin çalışmalarını hazırlayıp projelerini sunmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

    UDEP 2013 Proje Teklif Formuna uygun olarak hazırlanacak proje teklifleri, kurum ve kuruluşlarca elektronik ortamda ve yazılı olarak ilgili valiliğe sunulacak. Proje teklifleri, valilikler tarafından amaç ve proje formatına uygunluğu değerlendirilecek, uygun bulunan proje teklifleri en geç 15 Temmuz 2013 tarihine kadar elektronik ortamda, en geç 22 Temmuz 2013 tarihine kadar da yazılı olarak Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde olacak şekilde gönderilecek. Proje yürütücüsü olarak seçilen il özel idareleri, kaymakamlıklar, belediyeler ve muhtarlıkların UDEP 2013 kapsamında yürütecekleri projelerine, pilot alanın bulunduğu;
    " İl merkezi için en fazla 450.000 TL,
    " İlçe merkezi için en fazla 350.000 TL,
    " Belde için en fazla 150.000 TL,
    " Mahalle ve köy için en fazla 50.000 TL
    ödenek sağlanacak.

    Bu hibenin belde ve ilçe belediyeleri için çok önemli bir destek olduğunu, başvurunun yoğun olması halinde kendilerine ayrılan mevcut kaynağın da artırılabileceğini dile getiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, "Çok yoğun talep gelirse programın devamını getireceğiz. Erişilebilirliğe uygun yapılandırmaya gidenleri de özel programlarla teşvik amaçlı ödüllendireceğiz" ifadesini kullandı.

    Proje yürütücüleri başvurularını valiliklere yapacak olup, valilikler tarafından UDEP 2013 Yılı Uygulama Usul ve Esasları kapsamında değerlendirilerek uygun bulunan proje başvuruları Valilik UDEP Proje Kontrol Formu ve Valilik UDEP Proje Teklifleri Listesi doldurularak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek.

    Valiliklerden Bakanlığa bildirilen proje teklifleri belirlenen kriterler ve UDEP 2013 Puanlama Çizelgesi çerçevesinde değerlendirildikten sonra puanlama sıralamasına göre desteklenecek projeler tespit edilecek. Desteklenecek projeler ise Bakanlık tarafından resmi yazıyla Valiliğe bildirilecek ve internet sitesinden kamuoyuna duyurulacak.

    2013 Yılı Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) Proje Teklif Formu, diğer belgeler ve detaylı bilgiye http://www.eyh.gov.tr/tr/html/18913/UDEP-2013 adresinden erişilebilir.

    Erişilebilirlikte Son Durum

    Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi açıklamasında ayrıca sahada çalışanların çok eğitimli olmaması nedeniyle belediyelerin ve kamu kurumlarının uygulama noktasında problemler yaşadığına dikkati çekti. Kurumların uygulamaları yapan birimlerinin arasında koordinasyonsuzluk olabildiğini kaydeden Çiftçi, bunu ortadan kaldıracak bir yönetmelik çalışması hazırladıklarını ve yönetmelikte erişilebilirliğe uygun yapılanmaya gitmeyen kurumlara kademelendirilmiş bir ceza sisteminin getirileceğini ve mevzuatta da cezalara yönelik meblağların belirtildiğinin altını çizdi.

    "Ceza miktarları artık somut ve objektif"

    Yönetmelikle ceza miktarlarının artık somut ve objektif hale getirildiğini anlatan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, şunları kaydetti: "Kanunda bin liranın neye kesileceği konusu belirsizdi. Yönetmelikle bunu tüm detaylarıyla belirledik. İzleme komiteleri kurduk ve denetimi, kimin nasıl yapacağını netleştirdik. Her bir kurumun kendi izlemesini yapıp, web sitemize koymasını sağlayacak bir sistem de kurduk. Türkiye'deki bütün Bakanlıkların il temsilcilikleri, okullar, hastaneler vb. tüm birimler kendi erişilebilirlik formlarını dolduracak ve formda görülen eksiklerini belirlenen süre içerisinde düzeltecek. Bu süre içinde eksiklerini tamamlamayanlara ise ceza gelecek."

    Ulaşılabilirlik Destek Projesi'nin (UDEP 2013) bu kapsamda tüm sorumlu birimler için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, başvuru şartlarının ve başvuru yapabilecek tüm birimlerin Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden öğrenilebileceğini vurguladı.

    2013 Yılı Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP 2013) Proje Teklif Formu, diğer belgeler ve Projeler hakkında detaylı bilgiye http://www.eyh.gov.tr/tr/html/18913/UDEP-2013 adresinden erişilebilir.

    Alıntı
#27.06.2013 16:29 0 0 0