Kekemelik Bitiyor

Son güncelleme: 03.07.2013 10:08
  • kekemelik - kekeme nedir - kekeme kime denir - kekemelik nasıl biter
    noimage
    Kursa katılan 202 konuşma engelli kursiyer “seri şekilde konuşma alışkanlığına” kavuştu.

    Psikologlar eşliğinde verilen eğitimle öz güvenleri yerine gelen çocuklar artık sosyal çevrelerinden uzak durmuyorlar. Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu yetkilileri, kekemelik yüzünden sıkıntı yaşayan çocukların ve yetişkinlerin günlük yaşamlarına döndüklerini belirterek, “Artık konuşmaktan utanmıyorlar. Kendilerini daha özgür hissediyorlar. İşlerinde ve okullarında kariyer yapmak için çaba gösteriyorlar” dediler.

    Birçok eğitim dalında kurs veren Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı geçtiğimiz Nisan ayından itibaren “kekeme ve konuşma bozukluğu olan kişilere de kurs imkanı” sağlamaya başladı. Kayıtların yapıldığı günden bu yana 600 kişi kursa katılmak için başvuruda bulundu. Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu yetkilileri, merkezde konuşma bozukluğu, kekemelik, hızlı konuşma, tutukluluk ve artikülasyon problemi olan 5 yaşından itibaren herkese kurs verildiğini ifade ettiler.

    “5 YAŞINDAN 60 YAŞINA KADAR KURSİYER VAR”

    Çeşitli branşlarda yaklaşık 30 kursun verildiği Engelliler Sarayı’nda açılan Konuşma Bozuklukları Kursu’nda öğrencilerle yapılan görüşmeler sonunda eğitim programları oluşturuluyor. Yetkililer bilimsel yöntemlerle eğitim verilen kursla ilgili şunları belirttiler:

    “Konuşma bozukluğu, kekemelik, hızlı konuşma, tutukluk ve artikülasyon problemi olan 5 yaşından itibaren herkes Engelliler Sarayı’na başvurabiliyor. Ortalama 15 gün aralıksız olarak her gün beş saat çalışma yapıyoruz. Çalışmalarımız grup ve bireysel olarak sürüyor. Üç ay boyunca da kursiyerler takip ve kontrol dönemine alınıyor.”

    “UZMAN PSİKOLOGLAR HİZMET VERİYOR”

    Konuşma Bozuklukları Eğitim Kursu’nda görev yapan üç uzman psikolog konuşma bozukluğu sebebiyle sosyal çevrelerinden uzaklaşmış ve öz güvenini kaybetmiş kursiyerlerle yakından ilgileniyor. Kursiyerlerle eğitim öncesi yüz yüze görüşen psikologlar onların öz güvenlerinin yerine gelmesini sağlıyor. Böylece kursa katılanların eğitim sürecindeki öğrenme kabiliyetine katkıda bulunuluyor. Üç aylık dönemde 60 kursiyer eğitime alınıyor. Her sınıf mevcudu 15 kişiden oluşuyor. Toplam dört sınıfta verilen üç haftalık eğitim sonucunda kursiyer seri şekilde konuşma alışkanlığı ediniyor. Üç haftalık eğitim döneminin ardından yeni kursiyerlerin sınıflardaki yerini aldığını ifade eden kurs yetkilileri, “Mezun olan her öğrenci haftada bir gün kontrol olmak üzere merkeze geliyor. Eğitimin kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kontrollerimizi kurs sonrasında da devam ettiriyoruz” bilgisini verdiler.

    “OĞLUMUN KONUŞMASINI DUYUNCA ÇOK SEVİNDİM”

    Konuşma engeli bulunan oğlu Hüseyin’i kursa getiren anne Hurihan Oğuzhan, bir süre sonra ortaya çıkan olumlu gelişmeler karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini belirtti. Anne Oğuzhan, “Kurstaki eğitim sonrası oğlumun duraksamadan konuşması beni çok mutlu etti. Okula geldiğimde oğlumun konuşmasını duyunca çok sevindim. İnşallah bu sorunu yaşayan herkes bizim gibi mutlu olur. Başkanımız Lokman Çağırıcı’ya bize bu imkanı sunduğu için çok teşekkür ediyorum. Merkezi kekeme sorunu olan herkese tavsiye ediyorum.” diyerek duygularını dile getirdi.

    “BİZ DE MEMNUNUZ AİLELER DE MEMNUN”

    Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Engelliler Sarayı’nda çok önemli bir hizmeti daha başlattıklarını vurgulayarak, “Binlerce insanımız konuşma bozukluğu sebebiyle kariyer yapamıyor.Çocuklarımız sosyal çevrelerinden uzaklaşıyor. Kendisini sağlıklı olarak ifade edemiyor. Bu kurslarla çocuklarımızın, gençlerimizin ve ailelerinin endişelerine son veriliyor.” diye konuştu.

    Başkan Çağırıcı, amaçlarının toplumda büyük bir sorun olan kekemelik engelini ortadan kaldırmak olduğunu belirterek şunları söyledi:

    “Geçmişte kekemelik engeli fiziksel bir rahatsızlık olarak biliniyordu. Oysaki, bu sorunun nefesi ayarlayamamaktan kaynaklandığı bilimsel olarak kanıtlandı.Merkezimizdeki kekeme kursunda görevli uzman personelimiz kursiyerlerimizi bilimsel metotlar uygulayarak eğitiyorlar. Üç aylık bir eğitim süresi sonucunda kursiyerlerimiz duraksamadan konuşmaya başlıyor.”

    Kaynak: DHA
    Engellihaberi.org
#03.07.2013 10:08 0 0 0