Bebeğinizin beyin gücünü arttırın

Son güncelleme: 29.08.2007 18:29
  • Bebeğinizin beyin gücünü arttırabilir misiniz? Cevap kesinlikle, EVET. Pekçok bilimsel kanıt diyor ki; beyin gelişimin en önemli kısmı bebeğinizin hemen doğumundan sonra başlar. Amerikadaki Families and Work İnstitue (Aileler ve çalışma Enstitusü) tarafından hazırlanan ve adı Küçük Çocuklarda Beyin Gelişimi olan rapora göre bebeğinizin en hızlı beyin gelişimi yaşamının ilk üç yılında olur.

    Doğuşta, yeni doğan bebeğinizin beyni neron ismi verilen 100.000den fazla beyin hücrelerinden oluşur. Bu hücreler elektriksel mesajları ve bilgiyi beyin içerisinde yolculuk ederek taşımaktan sorumludurlar. Her bir beyin hücresi ya da neron diğer beyin hücrelerine 15.000 bağlantı sağlarlar. Bu bağlantılar beynin gelişmesi için önemlidir ve bebeğin gelecekteki zekasında ve öğrenme yeteneğinde önemli rol oynayacaklardır.

    Bebeğiniz doğduğunda, erkek ya da kız pekçok duyumsal tecrübe sergilerler, bunlar; dokunma, tad alma, ses, koku alma ve görmedir. Bu uyarıcılar bir beyin hücresinden diğer beyin hücresine giden bağlantıların formasyonunda kritik bir rol oynamaları nedeniyle önemlidirler. Bu tecrübeler sayesinde, bebeğiniz beyin gelişimi ve öğrenimi için gerekli olan önemli elektriksel iletişim yeteneğini geliştirmeye başlar.

    Bilimsel bulgular ayrıca şöyle yorumlanıyorlar: aileler yeni doğan bebekleriyle konuştukları zaman, bebeğin konuşma gelişiminin kuvvetlenmesine neden oluyorlar. Bu nedenle bebeğinizle konuşun.

    Nörolojik gelişim konusunda uzman olan Dr. William Staso bebeğin büyümesinde farklı uyarıların yaş farklılıklarına göre vurgulanması gerektiğini öneriyor ve bu noktadan hareketle Dr. William Stasonun önerileri aşağıda sıralanmıştır.

    BİRİNCİ AY Düşük düzeydeki uyarılar stresi azaltır ve bebeğinizin uyanık ve tetikte olması gücünü arttırır. Birbirine rakip olan kaynaklardan gelen aşırı uyarıcılar olduğu zaman beyin sistemi kapatıyor. Bebeğinizle konuşurken, diğer dikkat alıcı sesleri ayırın örneğin; radyo ve televizyon gibi.

    1-3 AYLAR Açık/karanlık şekiller, birbirine tamamen zıt resim ve objeler, görmeyi kodlayan nöral ağdaki gelişmeyi besler. Beyin ayrıca lisanın çeşitli modellerini ayırmaya başlar; örneğin, tonlama, sesin tonunda iniş çıkış vb.. Bebeğinizle konuşurken özellikle samimi ve sıcak bir ses tonu bu prosese yardım eder

    3-5 AYLAR Bebek temel olarak dünya hakkındaki bilgisinin oluşmasında görme duyusuna güvenir. Bebeğinizin çevresindeki gerçek objelere uyan karmaşık dizaynlar yaratın. Hareket de ilgisini çeker. Bebeğinizin görebileceği alanda büyük bir çatal resmini hareket ettirmeniz, gerçek bir çatalın kendisinden daha uyarıcı olur.

    6-7 AYLIK Yeni doğan bebeğiniz örneğin ; neden ve etki yani objelerin yeri ve objelerin fonksiyonları ilişkisine karşı uyanık olur. Bebeğinize bazı durumları anlatın ve bunu ispat edin örneğin; kapı tokmağının çevrilmesi kapının açılmasına neden olur gibi.

    7-8 AYLIK Beyin seslerle bazı anlamlı aktiviteler ve objelerle ses arasında ilişki kurmaya merkezlenmiştir. Örneğin; aileler bebeğiyle bir sohbette üzerine vurgulayarak banyoda suyun akma sesinin işareti banyo yapmaya ait bir ses olması ya da kapı zili bir ziyaretçi geliyor anlamındadır gibi.

    9-12 AYLIK Öğrenme, bebeğinizin çevresindekileri fark etmesinde ve keşfetmesinde artan ilgi; duyumsal ve hareket kaslarıyla ilgili yeteneklerinde daha olgun bir tarza oturmasını sağlayarak yeni bir düzeye gelişme göstermesinde ilave bir etki yapar. Bu dönem çocuğunuzun musluğu açması (suyun güvenli bir ısıda olup olmadığını önceden kontrol etmek koşulu ile) ya da ışığı yakmak için düğmeye basması gibi aktiviteler için uygun bir dönemdir.Tabii ki sizin rehberliğinizde

    13-18 AYLIK Özellikle yeni yürümeye çalışan bebeğiniz objelerle doğrudan tecrübe edinmişse beyni daha karmaşık ve hızla gelişen ilişkileri saptamaya başlar. Zengin bir çevre bu ilişkileri kurmasında, nedenlerini anlamasında ve objelerle bunların sebepleri arasındaki farklılığı ayırmasında yardımcı olur.
#16.04.2007 15:46 0 0 0
  • eline sağlık
#29.08.2007 18:29 0 0 0