Suçiçeği en çok baharda görülüyor

Son güncelleme: 18.04.2007 13:19
  • Suçiçeği daha çok ilkbahar başında görülüyor ve çok kolay bulaşıyor. Genellikle çocuklukta geçirilen suçiçeği, bulaşıcı bir viral hastalık. İşte en etkili korunma yöntemi...

    Uzm. Dr. Köksal Binnetoğlu'nun yazısı

    En yaygın çocuk hastalıklarından biri olan "suçiçeği" hem çok bulaşıcı, hem de tedavisi yok. Önlem alınmadığında ciddi komplikasyonlara yol açabilen hastalıktan korunmanın yolu ise aşıdan geçiyor.

    Suçiçeği genellikle çocuklukta geçirilen, döküntülerle seyreden ve oldukça bulaşıcı bir viral hastalık olarak tanımlanıyor. Döküntüler kaşıntılı ve farklı boylarda ortaya çıkıyor ve içinde sıvı bulunuyor. Döküntüler 5-6 günlük bir süre içinde kabuklanarak kuruyor ve bulaştırıcılığını kaybediyor. Suçiçeği, genellikle kış sonu ilkbahar başında görülüyor ve çok kolay bulaşıyor.

    Suçiçeği nasıl bulaşıyor?

    Suçiçeği döküntüleri çok bulaşıcı olduğu için hastayla doğrudan temas yoluyla bulaşıyor. Bu yolların başında ise insandan insana soluma, öksürme ve hapşırma geliyor. Suçiçeği, döküntülerin ortaya çıkmasından 2 gün önce ve sonra 5 güne kadar bulaşıcı özellik taşıyor. Hastalığın belirtileri virüs ile temastan yaklaşık 12-18 gün sonra ortaya çıkıyor. Suçiçeği, çocukların toplu bulunduğu kreş, okul gibi ortamlarda çok hızlı bulaşıyor.

    Suçiçeğinden korunmanın yolu, suçiçeği aşısı olmaktır. Aşı olanlar çoğu suçiçeğine daha az yakalanır, eğer yakalanırsa, genellikle çok hafif geçiriyor. Aşı olan hastalarda daha az döküntü ve ateş oluyor ve hasta daha çabuk iyileşiyor. Suçiçeği, bebeklerde daha az görülüyor. Çünkü bebeklerde, bu hastalığa karşı annelerden onlara geçen doğal bağışıklıkla doğuyorlar ve bu bağışıklığı ancak 1-2 yaşına geldiklerinde kaybediyorlar. Ancak yine de aşı takvimine göre 12 aydan büyük ve mümkünse 15. aydan sonra aşı yapılması uygundur.

    Suçiçeği bir kez geçirildiğinde ömür boyu bağışıklık bırakmasına karşılık, virüs vücuttan hiçbir zaman tümüyle kaybolmuyor ve sinir köklerinde gizli bir şekilde yaşamını sürdürüyor. Bazı durumlarda, zona olarak bilinen hastalığa yol açıyor.

    Anne adaylarının yüzde 90'ından fazlası suçiçeğini çocukluk döneminde geçirmişlerdir ve bu yüzden yeni bir enfeksiyona bağışık durumda oluyorlar. Ancak yine de gebelik döneminde bu virüsü taşıyanlarla yakın temastan kaçınmalı ve böyle bir temas olduğunda bunu gebeliği takip eden doktora iletmelidir. (*) Sema Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

    Suçiçeği hastalığına karşı kimler aşı olmalı?

    Her şeyden önce özellikle suçiçeği hastalığını geçirmemiş olanlar dikkat etmeli ve aşı olmalı.

    Bir yaşını doldurmuş tüm çocuklar.

    Kreş ve okula başlayacak olan çocuklar

    Bağışıklık kriterleri bu hastalığa uygun durumda bulunan akut lösemili bireyler.

    Kronik hastalığı bulunanlar

    Organ nakli planlanan hastalar

    Hastalarda iç içe bulunan sağlık personeli

    Kapalı ve çoklu yer olan kreş, okul personeli

    Herhangi bir nedenle çocukluk çağında aşılanmamış adölesan ve erişkinler.

    Doğurgan yaşta olan ve gebe kalmayı planlayan suçiçeği geçirmemiş anne adayları
#17.04.2007 16:46 0 0 0
  • çok teşekkürler su perisi
#18.04.2007 13:19 0 0 0