Lenfanjit Nedir

Son güncelleme: 08.08.2013 22:23
  • lenfanjit neden olur - lenfanjit sebepleri - lenfanjit belirtileri - lenfoma nedirLenf sıvısının, dokularda birikmesine neden olan hastalığa lenfanjit denilmektedir. Dolaşım sistemimiz, atardamar, toplardamar ve lenf sisteminden oluşmaktadır. Vücudumuzda bulunan lenf sistemi, bir damar sisteminden ve lenf bezlerinden oluşmaktadır.

    Lenfoma ve lenfanjit nedir?

    Vücudumuzdaki bütün organların lenf kanalları ve damarları bulunur. Bütün organlardan gelen damarlarla birleşerek, toplardamarlara açılırlar. Lenf sıvısı dokular ve hücrelerin arasındaki sıvıdır. Bu sıvı içinde protein, su, yağ ve hücre atıkları vardır. Lenf bezleri atıkları süzüp, sıvıyı kan dolaşımına verir. Lenf damarları ve bezleri hasar görürse, lenf sıvısı rahatlıkla dolaşamaz ve sıvı dokularda önemli oranda birikmeye başlar.

    Kollar, bacaklar ve belirli uzuvlar sıvının birikimi ile şişmeye başlar. Bir süre sonra şişlik kalıcı olur ve artar. Deri kalınlaşır, uzuvlar işlevlerini kaybetmeye başlar. Bu hastalık iki şekilde oluşur. Doğuştan lenf damar bezlerinin, damarların olmaması ve çeşitli hastalıklar ile bu damarların hasar görmesi ile hastalık oluşmaktadır.

    Genelde hastalıklar neticesinde, sonradan oluşanı çok daha fazladır. Lenfanjit, genelde kroniktir ve bir kez yaşandığında bir ömür boyu kendini tekrarlar. Şişen uzuvlarda ve eklemlerde enfeksiyon riski artar. Hatta böcek, sivrisinek ısırması gibi yaralanmalarda enfeksiyon başlar. Bu enfeksiyon genelde damarlar içinde başlar. Her oluşan enfeksiyon, lenf damarlarını daha fazla tahrip eder. Enfeksiyonlar nedeni ile dokularda kalınlaşmalar oluşur ve tedavi neredeyse imkansızlaşır.

    Hastalığın genel belirtileri ve tedavisi

    Bacaklarda gerginlik, güçsüzlük, sürekli acıma hissi, bileklerde esnekliğin kaybolması, ayakkabıların, yüzüklerin sıkması, belirli eklemlerde şişlikler. Şişen eklemlerde derinin kalınlaşması, fil derisi gibi gözükmesi, ayak bileğinden kalçaya kadar fil bacağı gibi şişmeler olmasıdır.

    Hastalık tam manası ile tedavi edilemez. Fakat, ilerleyerek yaşam kalitesini bozması engellenebilir. Enfeksiyon oluştuğunda antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun dışında yaralanmalara ve böcek ısırmalarına karşı önlemler alınır.

    alıntı
#08.08.2013 22:23 0 0 0