Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Oluşumu

Son güncelleme: 10.08.2013 15:38
  • çocuklarda grip ve kulak şikayetleri - çocuklarda geniz eti enfeksiyonu sonucu oluşan kulak problemleri - orta kulak iltihabı sebepleri
    Çocuklarda orta kulak iltihabı nasıl oluşur

    Orta kulak iltihabı, orta kulak boşluğunda iltihaplı sıvı birikmesi durumudur. Kulağı oluşturan kısımlar dış kulak, dış kulak yolu, kulak zarı, orta kulak boşluğu, kulak kemikçikleri, iç kulak yapıları ve östakidir. Orta kulak, dış kulak ve iç kulağın arasında ses iletimini sağlayan bir yapıdır. Hava yoluyla titreşen kulak zarından gelen iletileri, kemikçikler aracılığıyla iç kulağa iletir. Eğer burada bir sıvı birikimi olursa, kemikçik ve kulak zarı gibi yapılar rahat hareket edemezler. Dolayısıyla bir işitme kaybı ortaya çıkar.

    Çocuklarda orta kulak iltihabı nelerden kaynaklanır

    Orta kulak havalanmasını geniz bölgesinden sağlar. Burundaki bir enfeksiyon ya da genizdeki bir oluşum östakinin fonksiyonunu yerine getirmesini engellediği zaman, orta kulak enfeksiyonu riski artar. Orta kulak iltihabı genellikle nezle ya da gribi takiben ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında sinüzitler, geniz eti, geniz eti enfeksiyonu, bazı bağışıklık sistemi bozuklukları gibi faktörler, orta kulak iltihabını kolaylaştırıcı bir rol oynarlar. Yetişkinlerde dalış ya da yükseklik gibi basınç değişiklikleri de orta kulak iltihabına neden olabilmektedir. Yetişkinlerden farklı olarak bu durum çocuklarda çok sık görülmez.

    alıntı
#10.08.2013 15:38 0 0 0