Korse Hakkında Bilgi

Son güncelleme: 11.08.2013 01:09
  • korsenin tarihçesi - korse kullanımı - korsenin özellikleri - korse seçimiKadın giyiminde önemli bir rolü olan korse, iç çamaşırlarının bir parçası gibidir. Korsenin tarihi bir hayli eskidir. Modacıların elinde, günün kıyafetine göre muhtelif şekillere bürünen korse, zamanımızda en sade şeklini bulmuş gibidir.

    İlk korseler, beli sıkıca saran, geniş bir kemerden ibaretti. Hâlâ mevcut olan bu bel korsleri, erkek ve kadının kullanabileceği stilde tek korsedir. Zamanla, modacılar, hanımların ince belli, geniş etekli elbiselerinin altına giyebilecekleri beli iyice sıkan, uzun balinalı korseler hazırlamışlardır. Uzun kordonlarla bağlanarak kapanan bu çeşit sert korseler, bugün ortopedide bazı hastalar için kullanılır.

    Sıhhi durumların dışında balinalı korselerin modası artık geçmiştir. Bugün yumuşak, giyeni terletmiye-cek, hava alabilen korseler kullanıl maktadır.

    Korseler biçimlerine göre; bei kor sesi, yarım korse, bütün korse ve külot korse diye başlıca dörde ayrılır

    Bunların içinde yarım korselerin midelikli çeşitleri (belde kalmayıp mideyi içine alabilen uzunlukta ya rım korse) olduğu gibi, uzun ve kı sa paçalı külot korseler de vardır

    Genel çizgilerini bozmadan, vücu du toplaması, elbisenin stiline uy gun olması, vücudun serbesçe hareket edebilmesini önlememesi, hava labilmesi, iyi bir korsede aranan başlıca vasıflardır.
    Vücudu çok sıkıştıran, şeklini tamamen deforme ederek değiştiren bir korse, hem vücut güzelliği, hem de sıhhat için zararlıdır.

    Korseler, ister bütün, ister yarım, isterse pan-tolon şeklinde paçalı olsun, daima muhtelif tipteki vücut şekillerine göre hazırlanır. Hepsinin hemen hemen birleştiği tek nokta, karın kısmının hiç esnememesi için kumaştan yapılmasıdır.

    Amerikan korselerinde arkaya ve bazan bacakların her iki yanma gelebilecek kısımlarına enine esnemiyen, sadece boyuna esniyen saten kumaş tarzında lâstikler konur. Bunlar vücutlarının bilhassa o kısımları fazla şişman olan kimselerin giyebilecekleri en iyi, en uygun korselerdir. Bu korseler vücudu güzel gösterir.

    Korse giyen kimselerin, korselerini, elbiselerinin stiline uygun seçmeleri şarttır. Bilhassa hafif toplu hanımlar buna riayet etmezlerse, korseden bekledikleri neticeyi alamıyacaklarına inanmalıdırlar. Bu tip kimselerin, düz, belden kesilmemiş ve vücut hatlarını belirten elbiselerin altına bütün korse giymeleri tavsiye edilir. Bu suretle vücudun her hangi bir yerinde taşkınlıklar olması önlenerek elbisenin muntazam durması sağlanır.

    Korse pek çok kimsenin zannettiği gibi’sadece şişman kimselerin vücutlarını kısmen top-lıyabilmeleri için giymeleri icap eden bir giyim eşyası değildir. İnce ve dar elbiselerin üstte güzel durması, yürürken vücut hatlarının ve iç çamaşırlarının çirkin bir şekilde belli olmaması için, zayıf kimselere de kendi ölçülerine uygun olarak korse giymeleri tavsiye edilir.

    Korseler ılık sabunlu suyla iki avuç arasında ovularak, çitilenmeden yıkanıp, aynı şekilde çalkalandıktan sonra sıkılmadan asılarak kurutulur.

    Korse Seçerken Nelere Dikkat Etmeli

    Korsenin bin bir biclın ve cinste olanı vardır. Korsenin vücuda en uyanını bulabilmek için şu tavsiyeyi mutlaka yerine getirmelisiniz. Çıplak vücudunuza içinize hiçbir şey giymeden bir yünlü jerse elbise giyiniz ve bir boy aynası önüne geçip önden, arkadan her açıdan vücudunuzu kritik bir gözle inceleyiniz. Bu incelemeden sonra vücudunuzun nerelerinin korse takviyesine ihtiyacı olduğu anlaşılacaktır. Belin kalınlığına, karnın şişliğine, butların çıkıklığına, veya kalçaların dolgunluğuna göre, korsenin ne biçimde ve nerelerinin takviyeli olması gerektiğini anlıyacaksınız. Beliniz kalın ise, yüksek ve bu yüksekliği muhafaza edebilmek için de aynı zamanda sert bir korseye ihtiyacınız olacak demektir.

    Karın çıkık ve sarkık ise orta kısmı takviyeli, butlar fazlaca dolgunsa, arka kısmı takviyeli bir korse seçiniz. Gayet şişkin ve katmer katmer olan kalçaları daraltmak ve pürüzsüz bir hale getirmek için alt kısmı uzun korseler arayınız. Fakat alt ucu bacakları sıkan ve kesen korseler kullanmaktan kaçınınız. Zira alt kısmı sıkan, eti kesen korseler, kan deveranım önler, deveranın gerektiği gibi olmaması ise bacaklarda varise yol açar.

    alıntı
#11.08.2013 01:09 0 0 0