Lenfanjit Kakkında Bilgi

Son güncelleme: 13.08.2013 15:10
  • lenf nedir - lenf hastalıkları - lenfanjit nedenleri - lenfanjit tedavisiVücutta, hücrelerle organlar arasında lenf denilen sıvı bulunur. Lenf de, kan gibi, kendine has damarlariyle, düğümleriyle, ayrı bir dolaşım sistemi içindedir. Bu sıvıda, su, tuzlar, albümin, şeker gibi birtakım besinler de vardır.

    Lenf, kılcal damar ağlarından başlıyarak, lenf düğümleri adı verilen özel organlardan geçer , toplar damarlara (kara kan damarlarına) dökülür. Lenf kıldamarları vücudun her yanma yayılmıştır. Lenf damarlarının gittiği yol da, kan damarları gibidir. Ancak, lenf damarları daha bükün tülü, kıvrmtılıdır, birbirleriyle çok girift olmuş bir haldedir.

    Lenf düğümleri, aynı zamanda, akyuvarları (beyaz kan hücrelerini) yaparlar. Bu bakımdan, mikroplu hastalıklarda vücudun savunmasında oynadıkları rol önemlidir. Yalnız, bunlarınur hücrelerine karşı durdurucu, yok edici etkileri görülmemiştir; üstelik, ur hücreleri buralarda kolaylıkla yerleşerek metastas denilen ur (tümör) yavrularının doğmasına yol açabilirler.

    Lenfanjit

    Lenf damarlarının, düğümlerinin iltihabıdır. Çoğunlukla, derideki yaralardan içeri giren mikroplardan ileri gelir. Bu mikroplar girdiği bölgelerde lenf an j ite yol açtıkları gibi, vücutta ilerliyerek başka bölgelerde de aynı hastalığı doğururlar.

    İltihap lenfa damarları yönünde şişkinlikle, kırmızılıkla başlar. Ağrı vardır, ateş yükselir. Hastalık çabuk

    önlenmezse yılancığı andıran yaygın bir hal alır, içi irin dolu yaralar ortaya çıkar.

    Lenfanjit tedavisinde sülfamit, antibiyotik cinsinden ilâçlar kullanılır. Alkol pansımanı da iyi gelir. Ayrıca, lenf akımını sağlamak için, hasta organ yüksekte tutulmalıdır.

    Bazı kimselerde lenfa sistemi fazla gelişmiştir. Bunlara lenfatik bünyeli denir. Lenfatik kimselerde deri aşırı bir beyazlıktadır, kaslar yumuşaktır; ayaklarda şişme, boyun bezlerinde büyüme gibi durumlara bu gibi kimselerde daha sık raslanır.

    alıntı
#13.08.2013 15:10 0 0 0