Ağıza Acı Su Gelmesi - Reflü

Son güncelleme: 02.09.2013 12:06
  • reflü hastalığının belirtileri - reflü nedenleri - reflü nasıl tedavi edilirÇoğu kimsenin “ağzıma acı geliyor” diye serzenişte bulunduğunu duymuşsunuzdur. Yada bu yanık tablo sizin de başınıza geliyorsa, yutak bölgesinde yanmalar mevcutsa ve buna bir de göğüs kemiğinin arkasında acı bir eşlik ediyorsa “reflü hastalığı” nızın olduğunu söyleyebiliriz.

    Reflü, midedeki içeriğin geriye yani yemek borusuna doğru kaçmasına verilen isimdir. Zaten kelime anlamı olarak da reflü “geriye kaçma” anlamına gelmektedir. Reflü hastalığı yemek borusu (özafagus) kanserine yol açabildiğinden acile istinaden tedavi edilmesi gerekir.

    REFLÜ NEDEN OLUR? TETİKLEYİCİLERİ VAR MIDIR?

    Uzmanlara göre reflü’ ye yanlış beslenme alışkanlıkları neden oluyor. Buna bağlı olarak meydana gelen şişmanlık ve aşırı yemek yeme reflü nedenleri arasında 1 numarayı paylaşıyor. Aşırı tıkabasa yemek yeme midenin üst kapağı olan “kardia” kapağının arızalanmasına yol açar. Bu kapağı bir sübap gibi düşünecek olursak, bu sübapın bozulması hava kaçmasına neden olacaktır. Benzer şekilde kardianın işlevini yeterince yapamaması da mide içeriğinin yukarı kaçmasına olanak sağlar.

    AĞIZA ACI SU GELMESİ İLE BAŞKA HANGİ BELİRTİLER OLUŞUR?

    Midede yanma
    Bazen yenilen gıdaların dahi ağza gelebilmesi
    Zor yutkunma
    Boğazda takılma hissi
    Boğazda doluluk hissi
    İlginç ama kalpte çarpıntı hissi
    Hazımsızlık ve şişkinlik

    REFLÜ ÖNLENEBİLİR !

    Evet. Reflü önlenebilir hatta reflü iseniz dahi oluşmuş belirtileri azaltabilirsiniz. Aşağıdaki hayat pratiklerine bir göz atın;

    Her ne kadar meyveleriniz dostunuz olsa da reflü durumunda seçici davranmakta yarar var. Özellikle portakal gibi asit içeriği fazla olanlar tercih edilmemelidir. Diğer asitli gıdalardan (turşu, sirke) da sakınmalısınız.
    Yemeklerden doymadan kalın. Midenizin üçte biri su, üçte biri hava ve üçte birini de gıdalar ile doldurun.
    Az öğünler halinde ve sık yemek yiyebilirsiniz.
    Normal kilonuzda olun.
    Yatmadan önce kesinlikle yemek yemeyin.
    Sigara, stres, yağlı kızartmalar (haşlama olabilir) hatta tüm yağlı gıdalardan uzak durun.
    Çay, kola, çikolata ve kahve aşırı tüketmeyin.
    Sakız çiğnemeyi alışkanlıklarınızın arasından çıkarın.
    Bazı bakliyatlar gaz yapabilir. Gaz yapan bu bakliyatlardan uzak durun.

    REFLÜ’NÜN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

    Aslında yukarıda reflüyü önleyen her bir faktör tedavinin bir parçasıdır. Tedavinin birincil aşaması diyetin düzenlenmesidir. Diyette şunlara dikkat edilmelidir.

    Çok sıcak ve çok soğuk gıda alınmamalıdır.
    Mideye aşırı yüklenilmemelidir.
    Asitli ve kafeinli gıdalardan uzak durunuz.
    Az ve öz beslenin. Bu kişiden kişiye değişebilmekle birlikte 2 saatte bir olabilir.
    Soğan, sarımsak ve soda gibi gıdalar reflü yapabilir.
    Alkol alınımından kaçının.
    Yağda kızartma yerine haşlama, ızgara yada fırınlamayı tercih edin. Yağdaki kızartmalarda ise -gerçi kullanmamanız gerekir ama- kullanılan yağları kesinlikle tekrardan kullanmayınız.
    Yatak başınız bir nebze yukarı kaldırılabilir.
    Diğer bir önemli unsur ise dar giysilerden kaçınmanızdır.

    MEDİKAL TEDAVİ

    Medikal tedavide ilaç olarak öncelikle midenin asit üretme yeteneğini baskılayan ilaçlar kullanılması önerilmektedir. Ancak, ilaçlar derdinize merhem olmuyorsa yada ilaç kullanımı kesildiğinde şikayetleriniz tekrarlıyor yada tedaviniz uzun sürüyorsa size önereceğimiz çözüm ameliyattır.

    CERRAHİ TEDAVİ

    Cerrahi müdahale karnı kesmeden yapılmaktadır. Karından açılan küçük bir kesi ile müdahale yapılabilmektedir. Hasta, operasyonun yapıldığı gün yada ertesi gün hastaneden ayrılabiliyor.

    Ameliyatta hastanın yemek borusuna, mürekkep hokkasında mevcut olan mekanizma oluşturuluyor. Bu yapı sayesinde, mide muhteviyatının da geriye kaçması engellenmiş oluyor.

    alıntı
#02.09.2013 12:06 0 0 0