2. ULUSLARARASI İŞÇİ FİLMLERİ FESTİVALİ İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR`DE EŞ ZAMANLI OLARAK GERÇEKLEŞTİR

Son güncelleme: 20.08.2007 16:16
  • noimageİlki geçen yıl gerçekleştirilen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali";nin ikincisi için geri sayım başladı. Festival bu yıl 1 " 7 Mayıs tarihleri arasında üç kentte eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek

    2. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali yaklaşıyor! Festival bu yıl da 1 - 7 Mayıs tarihleri arasında; İstanbul, Ankara ve İzmir"de eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Bu tarihlerden sonraysa Adana"dan Artvin"e, Bursa"dan Eskişehir"e kent kent süren ve bütün yıla yayılan uzun bir yolculuğu çıkacak Uluslararası İşçi Filmleri Festivali geçtiğimiz yıl Halkevleri, sendika.org ve Disk"e bağlı Basın-İş ile Sine-Sen tarafından düzenlenmişti. Bu yıl Türk"İş"e bağlı Hava-İş ve Petrol-İş ile Disk"e bağlı Birleşik Metal-İş sendikaları da düzenleyici kurumlar arasına katıldı. Festivalin amacı dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neo - liberalizm karşıtı deneyimleri paylaşmak; yaşadığımız dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak; işçilerin yurt içinde ve yurt dışında kendi sınıfı ile iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın çevirmenliğinden yararlanmak olarak özetlenebilir.

    1 Mayıs"ta Taksim Kazancı Yokuşu"na karanfil bırakılmasıyla başlayacak festivalin açılış gecesi 2 Mayıs"ta Beyoğlu Emek Sineması"nda yapılacak. Timur Selçuk"un bir konser vereceği, çeşitli performansların ve plaket töreninin yer alacağı geceye Meksika ve Hindistan"dan konuk yönetmenler de katılacak. Geçen yılki açılış gecesi uzun zaman hafızalardan silinmemiş, özellikle Vedat Türkali, Yavuz Özkan ve Çetin Uygur"un konuşmaları, emek mücadelesine sinemanın yaptığı katkının önemini ve etkisini ortaya koymuştu.

    Dördü yabancı kurmaca, beşi yerli kurmaca, 23"ü yabancı belgesel, 8"i yerli belgesel olmak üzere 40 filmin yer aldığı festivalde, bu yıl da çok sayıda sinema klasiği ve yeni yapım izlenebilecek. Böylece Almanya"dan Rusya", İtalya"dan Arjantin"e; Çin"den Irak"a dek birçok ülke ve bölgede olup bitenleri medyanın süzgecinden geçmeden öğrenmek mümkün olabilecek. Film gösterimleri İstanbul"da Fransız Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Yeşilçam Sineması, Halkevi Sinema Salonu, Petrol-İş Konferans Salonu, Hava-İş Konferans Salonu, Birleşik Metal-İş Konferans Salonu"nda; Ankara"da Ankara Sanat Tiyatrosu ve Ekin Sanat Merkezi"nde gerçekleştirilecek. İzmir"deki gösterim salonları ise önümüzdeki günlerde belli olacak. Festivalde bazı filmler sunumlu gösterilecek, yerli ve yabancı konuklarla söyleşiler düzenlenecek. Bu yıl ayrıca festivalin geniş emekçi kesimlerle daha fazla buluşması amacıyla, sendika şubelerinde ve Halkevleri tarafından yoksul mahallelerde özel gösterimler yapacak.

    1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (2006)
    Birinci Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1 - 7 Mayıs 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festival kapsamında 20 ülkeden, toplam 40 kurmaca ve belgesel film, İstanbul ve Ankara'da 8000 izleyiciye ulaştı.Festival kapsamında yer alan filmler, Mayıs ayından itibaren Bolu, Artvin, Adana, İzmit gibi değişik illerde de gösterildi ve gösterilmeye devam etmekte. İşçi Filmleri Festivali bu gelişme ile gezici bir festival olmaya da aday görünmekte. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali"nin birincisi 1994 yılında ABD`nin San Francisco kentinde düzenlendi.

    LABORFEST olarak isimlendirilen bu festival, 1994 yılından bu yana her yıl 5 Temmuz"da başlayan ve 1 ay süren bir işçi kültür ve film festivalidir. Festival tarihi olarak ABD`nin San Francisco kentinde, 5 Temmuz 1934`te, "Kanlı Perşembe" olarak anılan ve liman işçilerinin grevini destekleyen 2 işçinin öldürüldüğü günün yıldönümü seçilmiştir. İşçi filmleri festivalleri 1994"ten bu yana çeşitli organizasyonların katılımı ve işbirliğiyle birçok ülkede yaygınlaşmış ve farklı tarihlerde, farklı biçimlerde düzenlenmeye başlamıştır. Japonya`da Aralık, Kore`de Kasım ayında düzenlenen festivallerden "Laborfest Korea" 1997 yılında başlamış ve 2004"e kadar 8 kez gerçekleştirilmiştir. 16-21 Kasım 2004 tarihlerinde gerçekleştirilen festivalde, 6 günde 10 ülkeden 26 film gösterilmiştir.

    FELCO "Latin Amerika İsçi Sınıfı Film ve Video Festivali" ise Latin Amerika`da her yıl farklı bir ülkenin ev sahipliğinde organize edilmektedir. İlk olarak, 2004 yılı Kasım ayında Arjantin`de gerçekleştirilmiş, Bolivya, Uruguay, Şili, Meksika, ABD ve Kore`den onlarca film gösterilmiştir. İkincisi FELCO-Bolivia adı ile 2005 yılında Bolivya`da düzenlenmiştir.

    İsçi festivallerinde genel olarak uluslararası ve yerel olmak üzere 2 kategori yer almaktadır. Günümüzde, dünyanın değişik ülkelerinde, işçi sınıfı mücadelesine destek olmayı amaçlayan kurmaca ve belgesel film yapımı gerçekleştiren organizasyonlar mevcuttur. Merkezi ABD`de bulunan ve işçiler, sendika aktivistleri ile çeşitli sanatçılardan oluşan Laborfest organizasyonu da çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen festivalleri desteklemekte ve katılım sağlamaktadır.
#30.04.2007 13:41 0 0 0
  • teşekkürler eskitoprak
#30.04.2007 19:27 0 0 0
  • Paylaşım İçin Sağol Eline Sağlık..
#20.08.2007 16:16 0 0 0