Oltu işlemeciliği - Erzurum

Son güncelleme: 12.10.2013 23:45
  • oltu taşı - oltu işlemeciliğinin tarihçesi - oltu taşlı tespihler - oltu taşı hediyelik eşyalarErzurum, medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Selçuklular döneminde başkent, Cumhuriyet döneminde ise önemli bir kilometre taşı olmuştur. Bu şehirde buram buram kültür ve sanat faaliyetleri yürütülür. Kültürün yıllarca devam eden uzantıları günümüzde de yaşatılır. Bunlardan birisi de Oltu İşlemeciliğidir. Gelinlerin çeyizlerine, erkeklerin ellerine uzanan bir süreçtir aslında Oltu işlemeciliği.

    Halk arasında kara kehribar olarak nitelendirilen bu taş, usta ellerde şekil bularak erkeklerin ellerine tespih, kadınların çeyizlerine kolye olarak girer.

    Oltu taşının ortaya çıkması oldukça ilginçtir aslında. Büyük ve meşakatli bir iş sonucunda bu taşın çıkarıldığı gözlemlenir. Sert ve işlemeye uygun olarak elde edilen bu maden tezgahlardaki yerini alır ve bekler.

    Oltu genelde erkek ve bayan takılarının yapılmasında kullanılan ham madendir. Ustaların elinde şekilden şekle girer. Erzurum’da yapılan bu sanat tüm yurtta hatta dünya da bilinir bir konuma gelmiştir. Ustalar yüzyıllardır oltu taşını yontmuş, ondan harika eşyalar üretmesini bilmiştir.

    Oltu taşı ile neler yapılabilir? sorusuna en güzel cevabı Erzurumlu ustalar cevap vermiştir yaptıkları eserler ile. Küçük bir tezgahın başında ağır ağır geçen zaman, ömürden ömür götürmüş ama yine de temsilcileri bu sanatın peşini bırakmamış.

    Erkekler için oltu taşından tespih üretir ustalar. Bugün hala yaygın bir şekilde üretimler gerçekleşir. Bir kişi arkadaşına hediye alacaksa akla ilk olarak oltu taşlı tespihler gelir. Bin bir çeşidi vardır aslında. Gümüş işlemeli tespihlerden, sadelere kadar.

    Sadece erkek için değil, bayan için de binlerce çeşidi bulunur. Kolyeden küpeye hatta bileziklere kadar farklı modelde oltu ürünlerini bulmanız mümkündür.

    Son zamanlarda oltu işlemeciliği önemli bir tehditle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle yurt dışından “Oltu” diye getirilen madenler ile ustalar kandırılmak istenmiş, kalitenin düşmesi amaçlanmıştır. Fakat yaptıkları işin bilincinde olan ustalar, ustalıkları kadar gözü açık olmalarıyla da bu tehlikeyi bertaraf etmeyi başarmışlardır.

    Oltu taşı ile yapılan ürünler günümüzün en gözde hediyelik eşyaları arasında yer alır. Bunun için Erzurum’a yolunuzun düşmesi yeterli olacaktır.

    Burada hangi dükkanın içine girerseniz girin sizi birbirinden ilginç ve güzel oltu işlemeli hediyelik eşyalar karşılayacaktır. Size düşen sadece burada sergilenen bin bir çeşit üründen seçim yapmanız olacaktır.

    alıntı
#12.10.2013 23:45 0 0 0