B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur

Son güncelleme: 24.10.2013 17:22
  • B12 Vitamini genel özellikleri - B12 Vitamini hangi besinlerde bulunur - B12 Vitamini eksikliğinde görülen rahatsızlıklar - B12 vitamini hakkında bilgiler


    B12 Vitamini; (Cyanocobalamin)Uzun süren çalışmalardan sonra bu vitaminin kimyasal yapısının birbirine yakın 6-7 çeşit maddenin birleşmesinden meydana geldiği bulunmuştur.

    B12 vitamini;

    1.Sinir sisteminin sağlığını devam ettirebilmesi için gereklidir.2.Sinir liflerini birbirinden ayıran kabuğun oluşmasına yardım eder.3.Organizmada oksijen taşıyan kırmızı hücrelerin oluşması için gereklidir.4.Gerektiğinde karbonhidratların yağa çevrilmesine yardım eder.Sağlıklı organizmada B12 vitamini ince bağırsaklar tarafından emilir. Fazlası karaciğerde depo edilir.Günlük Gereksinim: Yetişkinlerde 2 mikrogram civarındadır.

    Yetersizlik Belirtileri ve Görülen Hastalıklar


    1. B12 vitaminin yetersizliği, kana geçmemesi veya tam geçememesi sebebiyle meydana gelir. Bu da çok zararlı bir anemi çeşidi olan (pernicious anaemia) pernisiyoz anemiye neden olur. Hastalık, aşırı yorgunluk, nefes darlığı, ciltte renksizlik ve solgunlukla kendisini gösterir. Bu anemi çeşidinde kan hücrelerinin yapımını gerçekleştiren kemik iliğindeki çalışmanın aksaması sebebiyle kandaki kırmızı ve beyaz hücrelerin şekilleri bozulur, sayıları azalır. Halk arasında kısaca kansızlık diye adlandırılan bu hastalık folik asitle tedavi edildiği zaman kan durumunda düzelme olsa bile, sinir sistemindeki bozukluklar artarak devam eder.Bununla beraber, B12 vitamini depolanmış şekilde yıllarca saklanabildiğinden bu yetersizlik uzun süre görülmeyebilir.2. B12 vitamininin organizma tarafından yeteri kadar emilemeyişi giderek omurilikdekiler başta olmak üzere başka taraflardaki hücre liflerinin yozlaşmasına neden olabilir. Bu durum; ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve hissizliğe, yürüme güçlüğüne yol açar. Hareketsizlik sonucu da organizma tembelleşir.

    3. B12 vitamini yetersizliği zihinsel çalışmaları da etkiler. Depresyona, şaşkınlığa, titremeye, neşesizliğe neden olur.4. Dilde çeşitli bozukluklara ve ağrılara neden olur.

    Bunlarla beraber vejetaryenlerde ve süt, yumurta, peynir yemeyenlerde, mide rahatsızlığı çekenlerde eksikliği görülebilir.B12 vitamini, zihinsel sorunlu kişilerde ve yaşlılarda tedavi için kullanılır.

    B12 Vitamininin Yiyeceklerdeki Kaybı

    B12 vitamini oldukça dayanıklıdır. Hangi pişirme kullanılırsa kullanılsın yiyeceklerde çok az miktarda bulunduğu için pişirme esnasında fazla kayıp görülmez. Ancak asit ve alkaliye karşı dayanıksızdır. Asit ve alkalili suda kaynatılırsa parçalanır, kayba uğrar.

    B12 Vitamininin Kaynakları

    B12 vitamini normal olarak sadece hayvansal yiyeceklerde bulunur. Az miktarda deniz sebzelerinin bir kısmında da bulunur, (spirulino, filiz sürmüş fasulyeler ve soya sos)Aşağıda çeşitli yiyeceklerin her 100 gramında bulunan B12 vitaminin miktarı mikrogram olarak verilmiştir:Sığır karaciğeri110.0
    Dana karaciğeri..100.0
    Koyun karaciğeri.84.0
    Tavuk karaciğeri..56.0
    Kuzu karaciğeri.55.0
    Sığır böbreği..31.0
    Sığır yüreği.13.0
    Ançüez..11.0
    Tavşan10.0
    Uskumru. 10.0
    Dana beyni9.0
    Kuzu beyni..9.0
    Yumurta sarısı4.9
    Köy yumurtası2.9
    Kuzu eti.2.0
    Yumurta. 1.8
    İnek sütü0.3

    alıntı
#24.10.2013 17:22 0 0 0