Bebek emziklerine AB standartı

Son güncelleme: 06.05.2007 08:51
  • Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği uyum kapsamında bebeklerin kullandığı emziklere de standart getirerek üzerinde 'CE' işareti olmayan emziklerin satışına izin vermeyecek

    Sağlık Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çalışmaları kapsamında bebeklerin kullandığı emziklere de standart getirdi.

    Bakanlık, üzerinde, 'CE' işareti olmayan emziklerin satışına izin vermiyor.

    Sağlık Bakanlığı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de anne sütü muadillerinin gereksiz ve hatalı kullanımının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi, bu kapsamda yalancı emziklerin pazarlanması ve dağıtımına düzenleme getirdi.

    Sağlık Bakanlığı, bebek ve çocukların dengeli ve sağlıklı beslenmelerini güvence altına almak amacıyla emziklerde 'CE' işareti uygulaması başlattı.

    Böylece emziklerle ilgili mevzuatta yapılan uyumlaştırma sonucunda; yüksek standartlarda üretilmiş emziklerin bebeklerde kullanımı sağlandı.

    Emzikler ile ilgili yetkili otoriteye tüketiciden şikayet gelmesi halinde söz konusu ürünler inceleniyor, gerekli görülürse ürünün piyasadan toplatılmasına karar verilebiliyor.

    Bu amaç doğrultusunda tüketici şikayetlerine gerek olmaksızın oluşturulacak kayıt ve denetimlerle etkili bir Piyasa Gözetim Sistemi oluşturuldu.

    Öte yandan, kaplıcalarda tedavi gören hastaların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanması uygulaması bu yıl da devam edecek.

    2006 yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nda ilgili uzman doktor tarafından önerilmesi halinde kaplıcada yapılan tedavilerin bir kısmının devlet tarafından karşılanmasına izin verildi.

    Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmeliğin 28. maddesine göre, sağlık kurulları tarafından kaplıcalarda tedavilerine gerek görülenler, Sağlık Bakanlığınca tespit edilen kaplıcalarda tedavi
    olabilecekler.

    Bunlara, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümleri gereğince yol masrafı ve gündelik ile buralarda görmüş oldukları tedavi giderleri ve raporlarında belirtilen gün sayısını aşmamak üzere banyo giriş ücretleri, Bütçe Uygulama Talimatı'nın Fiyat Tarifesinde yer alan fiyat tarifesindeki miktarlar kadarı ödenecek.

    Ancak hastanın yatak ve yemek bedeli karşılanmayacak.

    Söz konusu yönetmeliğin 28. maddesine göre kaplıca tedavilerine gerek görülenlerin; buralarda yaptırmış oldukları tedavilerinde kullanılan ilaç bedellerinin ise yüzde 20'si ilacın temini sırasında usullere uygun olarak hastalardan peşin olarak alınacak.
#05.05.2007 08:00 0 0 0
  • ilginç bi standart heralde gerekli dir

    teşekkürler
#05.05.2007 18:39 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#06.05.2007 08:51 0 0 0