Türk Dünyasının Kültürel Mirası ve Müzeler Forumu

Son güncelleme: 08.11.2013 18:57
  • Türk Dünyasının Kültürel Mirası - Türk Dünyasının Kültürel Mirası Nedir - Türk Dünyasının Kültürel Mirası Hakkında
    Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile TBMM Genel Sekreter Yardımcılığının (Milli Saraylar) desteğiyle Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen "Türk Dünyasının Kültürel Mirası ve Müzeler" konulu uluslararası forum başladı.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ördekli Kültür Merkezi'nde organize edilen forumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'nın, Türk kültürünün gözler önüne serildiği canlı bir "müze kent" olduğunu söyledi.

    Kültürel mirası tüm değerleriyle geleceğe taşıdıklarını belirten Altepe, "Medeniyetlerin buluşma ve kaynaşma noktası olan Anadolu coğrafyasının her adımında bir tarih yatar. Bu topraklar, insanlık tarihinin en önemli kısmını taşımaktadır" dedi.

    Altepe, Bursa'daki müzelerinin, yalnızca seyredilen değil, paylaşılan, öğrenmeye ve halkın katılımına açık kurumlar olarak kurulduğunu bildirdi.

    Toplumla yaşamayı, düşünmeyi, üretmeyi ilke haline getiren Bursa müzelerine halkın ilgisinin yoğun olduğunu ve yıllık ortalama ziyaretçi sayısının yüz binleri bulduğunu dile getiren Altepe, şöyle konuştu:

    "Bu buluşmanın amacı, Türk dilini konuşan ülkeler ve halklarla başta ortak olan tarih, kültür ve dil olmak üzere müzeler konusunda çalışmalar yapılması, iş birliğinin geliştirilmesi, Türk dilini konuşan ülkeler ve akraba halklar arasında sanatsal iş birliği ve eğitimler gerçekleştirilmesidir. Müzelerle kültür öncelikli projelerin gerçekleştirilmesinde iş birliği yapılması, dünyada önemli bir yere sahip müzeciliğin gelişen ve değişen şartlara göre Türk dünyası ve akraba halklar arasında geliştirilmesi için ortak projeler yürütülmesi, müzecilik konusunda bilgi ve deneyim paylaşımı odaklı gerekli programlar ve organizasyonlar yapılması, söz konusu ülkeler ve bölgelerde yer alan müzeler arasında kültürel zenginliğin tanıtımı ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla iş birliği ağı oluşturulması da hedeflenmiştir ."

    Altepe, forum kapsamında Türk Dünyası Müzeler Birliğinin kuruluş aşamasının büyük ölçüde tamamlanacağına inandığını ifade etti.

    TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş ise teşkilatın 20 yıl önce kurulduğunu hatırlattı.

    Bu etkinliğin, Türk dilini konuşan ülkelerdeki müzeciler arasında bilgi ve deneyim paylaşımına katkı sağlayacağını vurgulayan Purtaş, "Müzecilik alanındaki yeniliklerin burada paylaşılacak olması çok sevindirici" ifadesini kullandı.

    Purtaş daha sonra Altepe'ye, Altepe de eski Kazakistan Kültür Bakanı ve Kazakistan Milli Müzesi Müdürü Darhan Mınbay'a birer "TÜRKSOY 20. Yıl Madalyası" verdi.

    Törenin ardından forumun ilk oturumu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez başkanlığında yapıldı.

    Alıntı
#08.11.2013 18:57 0 0 0