Gribten Koruyan Meyve Suları

Son güncelleme: 19.11.2013 00:15
  • gripten koruyan meyveler - soğuk algınlığı bitkisel tedavi - meyve sularının faydaları
    Soğuk kış günleri yaklaşırken grip vakaları da yaygınlaşmaya başladı. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görüldüğü kış mevsiminde, günlük hayatı olumsuz etkileyen, verimi düşüren bu hastalığa karşı yeterli beslenme, en etkili mücadele yollarından biri. Vücuda ihtiyaç duyduğu tüm besin öğeleri kazandırılarak bağışıklık sisteminin mutlaka güçlendirilmesi gerekiyor.

    Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak enfeksiyona zemin hazırlıyor. Enfeksiyon hastalıklarında metabolizma hızlanıyor, vücut dokularının yıkımı, dolayısı ile besin öğelerinin vücuttan atımı artıyor. Özellikle protein, vitamin A, vitamin C, demir ve çinkonun vücuttaki miktarı azalıyor. Bu besin öğelerinin yeniden vücuda kazandırılmasında meyve suları önemli bir rol üstleniyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında meyve suyu içmeyi ihmal etmemek önem taşıyor.

    Özellikle kayısı, elma ve nar suları bağışıklık sisteminin direncinin korunmasında etkili. Bunun yanı sıra, bu meyvelerin sağlık üzerinde çok sayıda olumlu etkisi bulunuyor.

    En önemli C vitamini deposu: Portakal suyu

    Bir bardak portakal suyu 110 kalori içeriyor ve günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Potasyum ve B1 vitamini için iyi bir kaynak olan portakal suyu, vitamin B6, niasin, riboflavin (vitamin B2) ve magnezyum içeriyor. Portakal aynı zamanda en yüksek miktarda C vitamini içeren meyve suyu olma özelliği taşıyor. Portakalı sağlıklı besinler arasına sokan nedenlerden biri dokusunda, suyunda, etinde ve derisinde bulunan turunçgil flavonoidleridir. Portakalda flavanoidlerden olan Naringin ve hesperidin isimli biyoaktif bileşenler bulunuyor. Flavonoidlerin kanser hücrelerinin gelişimini önlediği, kılcal damarları güçlendirdiği, antienflamatuar, antialerjik ve antimikrobik özelliklere sahip olduğu biliniyor. Pektin gibi doğal diyet liflerinden zengin olması da bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine, kan şekerinin dengelenmesine ve kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabiliyor.

    Üzüm suyunun içerdiği antioksidanlar önemli

    Üzüm suyu kabuğu ve çekirdeğinden çok çeşitli ürünler elde edilerek tüketime sunuluyor. A, B ve C vitaminlerinden zengin olmasının yanı sıra bol miktarda potasyum ve demir içeriyor. Güçlü bir antioksidan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu olan resveratrol, bioflavonoidler ve polifenollerin zengin kaynağı. İçeriğindeki proantosiyanidinler ve biyoflavanoidler kanı sulandırıcı etkisiyle pıhtılaşmayı engelliyor. Varis, tromboz, emboli ve diğer damar hastalıklarını önlüyor, damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Damarları genişleterek yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Antioksidan özelliği sayesinde vücutta oluşan serbest radikallerle savaşarak, hücrelerdeki yıpranmışlığı azaltıyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.

    Kayısı suyundaki beta karoten bağışıklık sistemini daha iyi çalıştırıyor

    Meyve suları içinde en yüksek miktarda karoteni kayısı içeriyor. Beta karoten aynı zamanda kayısıya turuncu rengini veriyor. Vücudu ve organları saran epitel doku, göz sağlığı, kemik, diş gelişmesi ve endokrin bezlerin çalışması için gerekiyor. Üreme ve büyüme fonksiyonları için, bağışıklık sisteminin iyi çalışması açısından beta karoten büyük önem taşıyor. Kayısı, potasyum ve kuru madde içeriği yönünden de birinci sırayı alıyor. Bir bardak kayısı suyu günlük A vitamini gereksiniminin 1/3’ünü karşılayacak değere sahip. Kayısıda bulunan diyet posası sadece kabızlık değil, irritabl kolon sendromu, apandisit, hemoroid, diş hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, kroner kalp hastalıkları ve kolon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltıyor, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.

    Güçlü bir antioksidan daha: Nar suyu

    Diğer meyve suları ile karşılaştırıldığında, nar suyu birçok yararlı biyoaktif bileşik içermesiyle ön plana çıkıyor. Yapılan çalışmalar narın mucizevi meyve olarak kabul görmesini sağlıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, tüm meyveden üretilen nar suyunun, nar tanelerinden daha fazla, kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor.

    Nar suyu, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçerdiği besin öğelerine bağlı olarak, kolesterol ve kan şekerinin dengelenmesine, kalp sağlığının korunmasına, kanser hücrelerinin gelişiminin engellenmesine olumlu etki ediyor. Nar suyu bütün bu özelliklerinin yanı sıra idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği bulunuyor. Özellikle nar suyunda bulunan farklı biyoaktif bileşiklerin prostat, cilt ve meme kanserinde tedavi edici ve tedaviye yardımcı etkileri olduğu yapılan çalışmalarda gösteriliyor.
#19.11.2013 00:15 0 0 0