Windows Genel Tuş Kombinasyonları - (bilmeyenler için)

Son güncelleme: 11.05.2007 04:00
  • WiNDOWS 98 GENEL TUS KOMBiNASYONLARI
    F1 Yardm.
    SHIFT + F10 secili simgenin menüsü.
    ALT + F4 Uygulamann kapatlmas.
    ALT + EsC Bir sonraki uygulamaya gecis.
    ALT + TAB Farkl uygulamalara gecis.
    CTRL + A Tum simgelerin secilmesi.
    CTRL + C Kopyala.
    CTRL + V Yapstr.
    CTRL + X Kes.
    CTRL + Z Geri Al
    CTRL + EsC Baslat menusunun aclmas
    WINDOWs TUsU + M Tum uygulamalarn simge durumunda kücültülmesi.
    WINDOWs TUsU + PAUsE BREAK sYsTEM Ozelliklerine direk giris.

    WiNDOWS 98 MASAÜSTÜ TUS KOMBiNASYONLARI F2 Ad degistirme.
    F3 Dosyalarn ve dizinlerin aranmas.
    F5 Masaustunun yada pencerenin iceriginin yenilenmesi.
    sHIFT + DELETE Dosyalarn tam olarak silinmesi.
    ALT + ENTER Bir dosya ya da ksa yolun ozellikleri.

    WiNDOWS GEZGiNi TUS KOMBiNASYONLARI
    BACKSPACE Bir üstü dizine gecis.
    F5 Pencere iceriginin yenilenmesi.
    F6 Pencereler arasnda gecis.
    SHIFT + DELETE Dosyalarn tam olarak silinmesi.
    CTRL + G Belli bir dizine gecilmesi.
    + secili dizinin ilk alt dizininin gosterilmesi.
    * secili dizinin tüm alt dizinlerinin gosterilmesi.
    - secili dizinin alt dizinlerinin gizlenmesi.


    WINDOWS 'UN ÇiFT TIKLANILARAK YADA BiR TUSA BASILARAK KAPATILMASI
    Masaustunde sag tklayarak yeni bir ksayol olusturun.Command Line (Komut satr) ksmna "RUNDLL32.EXE user*ExitWindows"yaznz.Daha sonra NEXT e tklayp ksayola bir isim verin.Finish(son) secenegini tkladgnzda masaustunde yeni bir ksa yol olusur.Bu ksayola tkladgnzda windows hemen kapanr.Ayrca bu ksayolu bir tus ile calstrmanzda mumkun.Ksayola sag tus ile tklayp ozellikleri seciniz.Daha sonrada tus secimini yapnz.Ornegin bu tusun "F11" olmas durumunda direk "F11" ile bilgisayarnz kapatabilirsiniz.

    WINDOWS 98 AÇILIS LOGOSUNU NASIL KALDIRIRSINIZ? Windows 98 acls logosunun görünmesini istemiyorsanz (cünkü arka planda yüklenen sürücüleri kapatr) bunu yapmak mümkün. C:\MsDOs.sYs dosyasn bulun. Üzerine sag fare tusu ile tklayn. Özellikler komutunu calstrn. Öznitelikler bölümünde salt okunur seceneginin isaretli oldugunu göreceksiniz. Bu isareti kaldrarak MsDOs.sYs dosyasn üzerinde degisiklik yaplabilir hale getirin: sonra* Windows 98'in Not Defteri ile MsDOs.sYs dosyasn acn* [Options] bölümünün altnda Logo=1 satr varsa bunu Logo=0 olarak degistirin; bu satr yoksa Logo=0 satrn kendiniz ekleyin. Dosyay kaydedin; tekrar salt okunur hale getirmek istiyorsanz tekrar sag fare ile aclan menüden Özellikler komutunu calstrn ve salt Okunur secenegini isaretleyin. Artk Windows 98 acls logosu görünmeyecek ve ilgili sürücüler yüklendikten sonra dogrudan Windows 98 arabirimi karsnza gelecek.


    AÇILIS LOGOSUNU ATLATMAK iÇiN Bilgisayarnz aclrken Windows 98'in logosunun görüntülenmesini istemiyorsanz "Windows 98 Baslyor..." yazs cktgnda EsC tusuna basnz.

    LOGOLARI DEisTiRMEK
    640 * 480 ebatlarnda herhangi bir BMP dosyas windows'un acls* kapans veya "simdi bilgisayarnz kapatabilirsiniz" ekrannn yerini tutabilir. Windows 98 bu ekranlar karsnza getirmek icin sabit diskinizde logo.sys*logow.sys ve logos.sys isimli üc dosya tutar. Tek yapacagnz 640 * 480 ebatlarnda bir BMP dosyasn bu isimlerden herhangi birine kaydetmek. Bunun yaptgnzda Windows 98 kendi logosu yerine sizin üzerine yazdgnz BMP dosyasn kullanr. BMP dosyalarn olustururken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var: Bunlardan birisi resmin 256 renkte olmas* ikincisi ise 640*480'lik resmin boyutlarnn 320*400 olacak seklilde yeniden boyutlandrlmas.


    DAHA AZ BEKLEMEK iÇiN Windows 98'in aclma hzn arttrmak icin elinizde iyi bir secenek var. Bu püf noktamz uygulayarak "Windows 98 baslyor..." mesajndan sonra gelen 2 saniye aray kaldrabilirsiniz. Öncelikle C: klasörünü acn ve MsDOs.sYs dosyasn bulup "salt-okunur" özelligini kaldrn. Dosyay Not Defteri ile acn [Options] bölümünde gidin ve BootDelay=0 satrn ekleyin. Bilgisayarnz kapatp actgnzda Windows'a 2 saniye erken gireceksiniz.


    YARIM SANiYELERi KAZANIN Baslat tusuna basp Programlar menü seceneginin üzerine gittiginizde bu secenegin alt secenekleri aclana kadar yarm saniye beklersiniz. Bu zaman aralg her alt menü aclana kadar verilir. Eger isterseniz bu zaman aralgn ksaltabilir veya tamamen yok edebilirsiniz.
    Tek yapmanz gereken her zamanki gibi Registry editöründe bir degisiklik yapmak. (Registryde yaplan yanls degisikliklerden sorumluluk kabul etmiyoruz.)
    Baslat menüsünden calstr secin ve regedit yazp Enter tusuna basn. HKEY_CURRENT_UsER\Control Panel\Desktop bölümüne gelin
    sag paneldeki bir bosluga sag tklayn ve Yeni*Dize Degeri secenegini secin. Buraya MenushowDelay yazdktan sonra yazdgnz metnin üzerine gidin ve buraya sag tklayn. Degistir secenegini secin ve 0a yakn bir deger koyun. (Default deger 400dür). Tamama tklayn ve Registry editörünü kapatn. Windows 98i acp kapadgnzda alt menülerin aclmas icin gereken zamann ksaldgn göreceksiniz.


    BASLAT MENUSUNE DENETiM MASASINI EKLEYiN
    Denetim Masas Windows 98 kullanrken sk sk girip ckacagnz baslca programlardan biridir. Denetim Masasnn elemanlarna teker teker Baslat menüsünden erismek mümkündür. Windows 98 gizli bir özelligini kullanarak Baslat menünüzden direkt olarak Denetim Masas ögelerine erismek istiyorsanz asagdaki admlar takip edin:
    1) Baslat * Ayarlar * Görev Çubugu komutunu calstrn.

    2) Baslat Menüsü Programlar sekmesine gelin ve Gelismis dügmesine basn. Ekrana Gezgin gelecek ve Baslat menüsünün bulundugu klasör aclacak.

    3) Dosya * Yeni * Klasör komutunu calstrn. Ekranda "yeni klasör" isminde yeni bir klasör olusturulacak. Bu klasörün ismini

    Denetim Masas.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
#11.05.2007 04:00 0 0 0