Leonardo da Vinci Osmanlı'dan iş istedi

Son güncelleme: 13.05.2007 08:09
  • Vinci modası birkaç seneden buyana dünyayı kasıp kavuruyor ama Leonardo'nun bir ara Osmanlı Devleti'nden iş istediğinden, pek bahsedilmiyor.

    noimage

    Leonardo Da Vinci, zamanın hükümdarı İkinci Bayezid'e bir mektup gönderdiğinden, hattâ o zamanların "Altın Boynuz"u olan Haliç'te bir köprü inşa etme talebinde bulunduğundan ve köprünün planlarını bile hazırladığından bahsedilmiyor. Topkapı Sarayı'nın arşivinde bugün Leonardo tarafından İkinci Bayezid'e gönderilmiş bir mektubun 1500'lerin hemen başında yapılmış Türkçe bir tercümesi var. Mektubun İtalyanca yahut Latince olan orijinali kaybolmuş ama tercümede "Roma'da yaşayan Leonardo isimli kâfir, efendimizden iş talep etmekte ve bir köprüden bahsetmektedir" deniyor.

    RÖNESANSIN SONU

    Gençliği sefahat âlemlerinde geçen ama daha sonra aşırı şekilde dindar ve tam bir sofu olan İkinci Bayezid, tahta çıkmasından hemen sonra, babası Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'da başlattığı batı ile yakınlaşma ve İslam rönesansı faaliyetlerini durdurmuştu. Hükümdarın, o yıllarda Avrupa saraylarında da son derece tanınmış bir sanatkâr olan Leonardo'nun talebine cevap bile vermemesinin sebebi, büyük ihtimalle imparatorluğun düşünce sistemindeki bu değişikliktir.
#13.05.2007 08:09 0 0 0