Balıkesir Ayvalık Belde ve Köyleri

Son güncelleme: 04.01.2014 15:11
  • noimage


    Ayvalık; Balıkesir İli'ne bağlı ilçedir. 1 bucağı (Altınova), 17 köyü vardır. İlin batısında; doğukuzeydoğudan Burhaniye, kuzey ve batıdan Edremit Körfezi ve Ege Denizi, güneyden İzmir'in Bergama İlçesi ile çevrilidir.

    İlçe topraklarının kıyı kesimleri ovalar, iç kesimleri, Madra Dağı'nın (1.338 m) uzantılarının oluşturduğu alçak engebelerle kaplıdır. Kıyı şeridinin güneyi daha düz, kuzeyi çentiklidir. Kıyı açıklarındaki irili ufaklı 21 adanın en önemlisi Alibey (Cunda) Adası'dır. Güney-güneybatı doğrultusunda akarak Ege Denizi'ne dökülen Madra Çayı, başlıca ırmaktır. Maki toplulukları ve zeytinlikler, doğal bitki örtüsünü oluşturur. Akdeniz ikliminin egemen olduğu ilçede; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılıman ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 17°C, yağış tutarı 640 mm'dir. Ekonomi, başta zeytin üretimi (arpa, mısır, bakla, pamuk, üzüm, elma), küçük endüstri (zeytinyağı, sabun, konserve).Turizm (çok sayıda otel-motel, Çamlık, Kapri, Sarımsaklı doğal plajları, Yat Limam) etkinliklerine dayanır. Kıyı ilçesi olmasına karşın, balıkçılık, sadece Alibey Adası'nda yoğunlaşmıştır Edremit Körfezi'nin güneybatı kıyısında, Balıkesir-İzmir, Çanakkale-İzmir Karayolu üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 141 km uzaklıktadır.

    Tarih: Antik Çağ'da bu yerleşim merkezi çeşitli dönemlerde Cisthana, Taliani, Kydonia adlarını almıştı. Kent ve çevresi daha sonra Makedonyalılar, Romanlılar ve Bizanslıların egemenliği altında kaldı. Osmanlılar 1430-1440 arasında bölgeyi ele geçirdiler. Ancak, kentte Rumlar çoğunluktaydı ve burasını tarım, ticaret ve kültür merkezi durumuna getirmişlerdi. Babıâli, kentin bir tür özerkliğini tanıyan bir ferman yayımlayınca Ayvalık halkı, yabancı ülkelerle doğrudan ticaret yapmaya başladı. Kentteki Rumlar, 19. yüzyıl başlarında Yunan bağımsızlık hareketine katılarak ayaklandılar. İstanbul, ayaklanmayı bastırmak için kuvvet yollayınca, Ayvalık Rumları Ege adalarına kaçtı. 10 yıl sonra bağışlanınca geri döndüler. Yunanlılar 29 Mayıs 1919′da Ayvalık'ı işgal ettiler. Yarbay Ali Bey'in (Çetinkaya) komutasındaki 172. Alay'ın direnişine karşın kent üç yıl işgal altında kaldıktan sonra 15 Eylül 1922′de kurtarıldı. Değişim (mübadele) sırasında Ayvalıklı Rumlar Yunanistan'a göç ettiler; Midilli, Makedonya ve Girit'ten gelen Türkler buraya yerleştirildi.


    AYVALIK BELDELERİ


    Altınova - Küçükköy


    AYVALIK KÖYLERİ


    Akçapınar - Bağyüzü - Beşiktepe - Bulutçeşme - Çakmak - Çamoba - Hacıveliler - Karaayıt - Kırcalar - Murateli - Mutlu - Odaburnu - Tıfıllar - Türközü - Üçkabaağaç - Yeniköy

    alıntı


#04.01.2014 15:11 0 0 0