Evlilik Kader midir

Son güncelleme: 21.01.2014 17:51
  • Evlilik kader mi yoksa irademizin etkisiyle kısmetimizi yönlendirebilir miyiz? Dua ile hayırlısını isteyerek beklemeli miyiz yoksa kısmet dünya ya gelmeden var olmuş mudur?

    Cevap: Değerli ziyaretçimiz, bilindiği üzere kader mevzusu hem geniş hemde bazen anlaması zor bir kavramdır. Fakat sorunuz gayet yerinde ve birçok insanın soracağı bir sorudur. Bu noktada sorunuz iki başlıktan oluşmakta. 1. Evlilik kader midir? 2. Dua ile Evliğin kaderi değişir mi? Şimdi sırası ile sorularınıza cevap vermeye çalışalım.

    1. Evlilik kader midir?

    Tabi ki dünya hayatına gelmiş her insanın kaderi yüce Mevlamız tarafından tayin edilmiştir. Biz buna kader diyoruz. Fakat bu dairede bunu anlamak zor olsa dahi şu da bir gerçek ki yüce Mevlamız insana özgür iradeyi de nasip etmiştir. Bu bağlamda insan oğlunun özgür iradesi insanı kaderine götürmektedir. Yüce Mevlamız bu imtihan dünyasında insana verdiği kader dairesinde seçenekler sunmaktadır ve insan yaptığı seçimi kendi özgür iradesi ile yapmaktadır. Evlilik konusunda da bir insanın bir çok kısmeti çıkabilir, fakat nihayetinde bir kimse ile evlenilmektedir. İşte biz nihayetinde yapılan evliliğe kader diyoruz. Fakat insan bu noktada kaderim ne ise o olur demesi de çok yanlış olmaktadır. Evlenecek bir insan kendi özgür iradesini de kullanmalı düşünüp tartmalı, kendisi, ailesi ve evleneceği kimse için hayır olacak bir seçim yapmak için uğraşmalıdır. İnsan sahip olduğu bu özgür irade ile bir yandan da yüce yaratıcısı olan Allah'tan kendi hakkında hayırlı olacak bir evlilik istemelidir.

    Nihayette gerçekleşecek olan evlilik zaten insanın kaderi olacaktır. Ama az öncede dediğimiz gibi örneğin bir kimsenin kısmeti çıktı ve kişi baktı ki karşısında ki insan kendisine hiç uygun değil. Kişinin bu noktada zaten kaderim ise olur değil ise olmaz demesi İslam dini açısından yanlış olacaktır. Kısmeti çıkan kişi mücadelesini vermeli, düşünüp tartmalı kendine bu evliliği isteyip istemediğini sormalı ve karar vermelidir. Ancak buna rağmen evlilik olur ise o vakit yapılmış olan evlilik için bu evlilik benim kaderimmiş denebilir ve yüce Mevlam benim için bunu hayırlı görmüş o halde bende, benim için hayır olan bu kişi ile mutlu bir aile kurmalıyım düşüncesinde olmalıdır. Bu konuyu özetle bu şekilde açıklayabiliriz. Şimdi ikinci soruya cevap verelim.

    2. Dua ile Evliğin kaderi değişir mi?

    Hepimizin bildiği üzere Sadakanın ömrü uzattığı söylenir ki aslında bu söz Peygamber Efendimizin bir hadis i şerifidir. Bu hakikat ile birlikte her Müslüman bilir ki insan ömrü yüce Mevlamızın taktiri ile bellidir ve asla değişmez. Bu noktada akla şöyle bir soru geliyor. O halde kişinin belli olan ömrü nasıl olur da uzamaktadır. Bilmemiz gerekir ki buda yüce Mevlamızın bir hikmetidir. Mevlamız insan için belli bir ömür tayin eder ve dilerse kulunun verdiği bir sadakayı da daha önce tayin etmiş olduğu ömrü uzatmaya vesile eder. Zira ömrü uzatan sadaka değil yüce Mevlamızdır, sadaka ise sadece bir vesiledir. Müminin silahı olan duada sadaka gibi hatta belki daha etkili bir ameldir. Dua ile bir Müslüman birçok zorluğu aşabilir, hastalığına şifa bulabilir, hayırlı bir evlilik yapabilir. Yani özetle, dua ile evliliğin kaderi değişir. Fakat şu noktada önemli ki Yüce Mevlamız bazen kulunun iyiliğini düşünür ve kulunun duasının karşılığını bu dünyada vermez ve ahirete saklar.

    Yüce Mevlamız bunu da sadece kulunu düşündüğü için yapar. Zira kulun hakkında neyin hayırlı olacağını ancak yüce Allah'u teala bilmektedir. Bu nedenle samimiyet ile dua etmeli hayırlı bir kısmet istemeli, fakat isteğimiz olmaz ise de ümitsizliğe veya karamsarlığa asla düşmemeliyiz. Rabbimizin bizi çok sevdiğini ve bize imtihanı dahi biz ademoğlunu sevdiği için hatta daha büyük bir iyiliğe ulaşmamız için verdiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.
#21.01.2014 17:51 0 0 0