Tükenmişlik Sendromu

Son güncelleme: 24.01.2014 08:57
  • Çok fazla çalışma ve bu çalışmaya rağmen bir türlü beklentiye ulaşamama, yemek ve uyku saatinin düzenli olmaması, monoton bir yaşama sahip olma, kişinin kendine gereken zamanı ayıramaması gibi nedenlerden doğan tükenmişlik sendromu tedavisi hakkında detaylı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Halsizlik çekme, uykuya meyilli olma, yaşama karşı isteksizlik, çaresizlik, vücutta ağrı ve iştah bozukluğu gibi belirtiler tükenmişlik sendromuna işaret eder. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman tükenmişlik sendromunun tedavisi için uzman bir hekimden yardım alın.

    noimage

    Tükenmişlik sendromunun tedavisi
    Tükenmişlik sendromunda yaşanan mükemmeliyetçilik bir yapı, dikkati başka yöne doğru dağıtarak kontrol edilebilir bir kişilik yapısıdır. Tükenmişlik sendromundan kurtulmak ya da bu sendroma hiç yakalanmamak için, bazen her şeye yetemeyeceğinizi bilmelisiniz. Aynı zaman kendinize kesinlikle ulaşılması zor olan yüksek hedefler koymayın. Çünkü kişi hedefine ulaşmak için kendini daha fazla çalışmaya verir ve hedefin büyüklüğü nedeniyle ulaşılması sor olduğundan dolayı da, kişide bezginlik yaratır.

    Tükenmişlik sendromunun tedavi aşamasında kendinizin farkına varmalı ve kendinize daha çok zaman ayırarak, sizi mutlu edecek şeylere doğru yönelmelisiniz. İçinde bulunduğunuz tükenmişlik sendromunun şiddetini arttırmamak için, ne kendinizi ne de başkalarını suçlamamalısınız. İş ortamında iletişimin geliştirilmesi, paylaşımların artması, sorumluluğun bölüşülmesi, eskiden keyif alınan etkinliklerin yeniden yapılmaya başlanması ve yeni etkinlikler keşfedilmesi sürecin aşılmasında tükenmişlik sendromunun tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Muhakkak profesyonel bir yardım almalısınız.

    Şu sıralar gündemin en çok konuşulan konularından biri, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem Sultan karakterine hayat veren Meryem Uzerli’nin yakalanmış olduğu tükenmişlik sendromu hastalığıdır. Tükenmişlik sendromuna yakalanan ve Türkiyeyi apar topar terk eden Meryem Uzerli’nin yaşadığı dizi setindeki yoğun stres ve çalışma ortamından dolayı bu rahatsızlığı geçirdiği söylenmektedir. Peki tükenmiş sendromunun nedenleri nelerdir?
    Tükenmişlik sendromu
    Tükenmişlik sendromu nedenleri
    Tükenmişlik sendromu yani tıptaki bir diğer adı ile burnout sendromu, iş hayatından oldukça yoğun olan, kronik yorgunluğu bir hayli şiddetlenmiş, yeteri kadar dinlenme imkanı eksik olan, harcanan efora rağmen beklenen verimin alınamaması, monoton bir yaşam sürme kişileri tükenmişlik sendromunun içine çekmektedir. Halsizlik, yorgunluk, mutsuzluk, çaresizlik, tahammülsüzlük gibi pek çok belirtisi bulunan tükenmiş sendromunun nedenleri arasında soysal yaşam ve aile hayatının da etkileri var olmaktadır.

    Tükenmişlik sendromu yalnızca bir mesleğe tabi bir hastalık değildir, tüm iş hayatındaki bireylerde husule gelebilir. Rekabetçi bir ortamın varlığı, kişiler arası güvensizlik ve adaletsizlik gibi faktörlerde tükenmişlik sendromunun nedenlerindendir.

#24.01.2014 08:57 0 0 0