Kutluğ Hatun Türbesi - Kayseri

Son güncelleme: 03.02.2014 07:19


  • [TH="width: 16"]
    Kutluğ Hatun Türbesi, Kayseri'deki kümbetler içinde taçkapısı ve üzerindeki bezemelerlerden dolayı ayrıcalıklı bir yere sahiptir.
    [TH="width: 15"]


    noimage





    noimage





    noimage





    Kayseri il merkezinde Gavremoğlu Mahallesi’nde, Hunat Hatun Camisi’nin doğusunda bulunan bu türbe, Şah Kutluğ Hatun tarafından 1349 yılında yapılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu türbeyi onarmış ve çevresindeki yapıların yıkılması ile meydana çıkarılmıştır.

    Kutluğ Hatun türbesi kare planlı olup, kesme taştan yapılmıştır. Son onarımı sırasında üzerini örten kasnaklı taş külahı yenilenmiştir. Kayseri kümbetleri arasında taçkapısı ile dikkati çekmektedir. Giriş kapısı geometrik silmelerden oluşan iki şeritle çepeçevre kuşatılmıştır. Kapı nişi yine geometrik ve bitkisel motiflerin oluşturduğu ve dışarı çıkıntılı konumdadır.

    Türbeye giriş yuvarlak kemerli olup, bunun da çevresi geometrik motiflerle süslenmiştir. Bunun üzerinde de kitabesi bulunmaktadır. Bu kapı Selçuklu taş oyma sanatının en güzel örneklerinden birisidir.





    [TH]





    noimage





    noimage






    noimage





    Giriş kapısı üzerinde 0.90X0.60 metre ölçüsündeki dört satırlık kitabesinde şunlar yazılıdır: "Bu türbenin imarını temiz, hanım, şerefli, mahrem, kerem sahibi Şah Kutluğ Hatun -Allah ona dostluğunu devam ettirsin- oğulları ve anneleri için emretti. Merhum emirler Emir Bahşayis ve Emir Haydar Bey, Allah kabirlerini nurlandırsın, H.750 (M.1349)".

    Türbenin giriş kapısının içerisinde 1.20X0.30 metre ölçüsünde olan ve Kutluğ Hatun’un yaşarken koydurduğu bir kitabe daha bulunmaktadır. Bu kitabede mealen şunlar yazılıdır: "Bu şerefli şehitliği Hacı Begi diye anılan aileden, korunmuş ve yüceltilmiş Şah Kutluğ Hatun halis malından oğulları ve ruhu için yaptırdı. Allah Rahmet etsin".

    Türbe içerisinde ayrıca Haydar Bey’in ve oğlu Emir Bahşayiş’in mezarları da bulunmaktadır.



    noimage



    Kayseriden.biz
#03.02.2014 07:19 0 0 0