Hayvanları Pireden Korumak

Son güncelleme: 17.02.2014 15:56
  • Dostlarınızı değil ‘Pire’leri yokedin
    Hayvan dostlarımızla birlikte yaşamak, bizim tercihimiz. Peki ya, hem onların hem de bizim yaşamımıza istenmeden dalıveren küçük yaratıklar?

    Evet, pirelerden bahsediyoruz.

    Ev hayvanlarının yaşamında zaman zaman yeralan küçük canavarlar. Evin ve hayvanın sahibi olarak, en büyük sıkıntıyı hayvandan çok biz çekeriz. Sıkıntıdan kurtulmanın tek yolu da, vakit yitirmeden harekete geçmek.

    Hayvanlarımızı pirelerden nasıl koruyabileceğimizi ve onları bu dertten nasıl kurtarabileceğimizi bilmek zorundayız.

    Tüm böcek ailesi arasında en istenmeyeninin pire olduğunu söylersek, yanlış olmaz. Bununla birlikte pireler bir o kadar kolay rastlanan böcek türüdür.

    BİRİ KÜRKTE 99’U EVDE

    Özellikle sıcak havalar da pirelerin arttığı gözlemlenmektedir. Sıcak hava, çift cilalı mobilyalar hatta evin tüm döşemeleri bütün yıl boyunca pireleri besleyebilir.

    Her bulunan ve yok edilen pireyle birlikte, diğer 99'unun evinizde bir yerlerde olduğunu bilmelisiniz. Biraz motivasyon kırıcı olsa da, gerçek bu.

    Pirelerin en rahat ettikleri yerleri sıralayacak olursak, sıcaklar, koyu renk çevreler, radyatör altları, ev hayvanının yatağı ya da kafesi, perdelerin üstü ve kumaşla kaplı döşemeler, ilk akla gelenler.

    Bu bölgeleri temiz tutmaya çalışmak, silmek ya da mümkünse yıkamak pire savaşında mutlaka etkili olacaktır.

    Pireler, ev hayvanları dışarıda daha fazla zaman geçirmeye başladığında ya da yaz gelirken sıcaklar artmaya başladığında çoğalırlar.

    Bu nedenle özellikle yaz ayları yaklaşırken pire tehdidine karşı hazırlıklı olmakta yarar var. Böylece etkili tedbirler alarak, pire çemberini fazla yorulmadan kırabilirsiniz.

    SAVAŞTA İLACIN BÜYÜK ROLÜ

    Kedinizde ya da köpeğinizde bulunan yetişkin pireleri öldürmek, sadece yarım bir savaş demektir. Çünkü pire yumurtaları hala hayvan dostlarınızın üzerinde, halılarda ve yatağında bulunmaktadır.

    Üstelik inanılmaz ama bunlar pire nüfusunun yüzde 95'ine tekabül etmektedir. Bu nedenle pireleri yoketme savaşının, yetişkin pireleri öldürmekle bitmediğini bilmek, tam tersine savaşın daha yeni başladığını kabul etmek gereklidir. Kaynağı kontrol altına almak, pire savaşında hayati önem taşımaktadır.

    Adım adım pire savaşı

    Pirelerden kurtulurken dikkat edilecek ilk şey ev hayvanlarının yeni taşıyıcılıklarda bulunmamasını sağlamak olacaktır.

    Bu nedenle dışarıya giriş çıkışlarını kontrol altına alın. Onu hep temiz ve bakımlı tutun. Marketlerde bulabileceğiniz pudradan, spreye kadar çeşitli ürünler de pire savaşında size yardımcı olacaktır.

    Birinci adım En iyi sonucu elde etmek için tavsiyemiz odalara birer birer yönelin. Önce ilk odadayız. Tüm kapılarını ve pencereleri kapatın. Uygulama sürerken, kimsenin odaya girmesine izin vermeyin. Hayvanlar da dahil.

    İkinci adım Savaş sırasında tüm halıların, perdelerin, döşemelerin yüzeylerinin de uygulama alanları arasında olduğunu hatırlayın. Köşeleri de elden geçirirseniz, neredeyse savaşın bittiğiyle aynı anlamı elde edersiniz.

    Üçüncü adım Eğer savaşmak için pudra kullanacaksanız, serpeceğiniz yerler tam etkinliği sağlayacak yerler olmalı. Pudra tüp biçimli bir ambalajdaysa, spreyi dikkatli bir şekilde, görünen her türlü yüzeyin üstüne sıkın. Hatta masaların altına bile.

    Dördüncü adım Pudralama işlemini gerçekleştirdiğiniz halıları, dikkatli şekilde fırçalamaya geçebilirsiniz.

    Beşinci adım Şimdi de sıra süpürge ile halı üstündeki pudraları emmede. Pire ile savaşta başarı kazanmak, ancak etkili ilaçlar kullanarak gerçekleşebilir. Fakat önemli olan bu adımları takip ederek, ilaçlardan doğru verim almayı bilmeniz.

    Silahsız savaşamazsınız

    İLAÇLAR

    Kedi ve köpek sahiplerinin pirelerden kurtulmak için kullanacakları yöntemler oldukça geniş bir yelpazede toplanmış. Spreylerden tutun da, mamalarına konulacak sıvılara veya tabletlere, tasmalardan özel kafeslere kadar seçenekler sonsuz.


    ELEKTRİKLİ TARAK

    'Flea- zapper' isimli alet, pireleri önce keşfedip, ardından öldürüyor. Pire savarın çalışma sistemi basit. İki pille çalışıyor. Düğmesine bastığınızda, metal taraklara elektrik yükleniyor. Kedi ya da köpeğinizin tüylerini tararken araya giren pire elektrik devresini kapatıyor ve imha oluyor.

    DAMLA

    Pireleri, yumurta safhasındayken yok etmek için pire öldürücü damlalar kullanılmaya başlandı. Bob Martin firması tarafından üretilen damla, yavrularda da kullanılabiliyor.

    PİRE KAPANI

    İngiliz tasarımcılar, kapısı kendiliğinden açılan kedi yuvalarını, pireden arınma merkezi haline getirdiler. Kedi her yuvaya girmek için kapıyı araladığında, sistem çalışıyor ve içeriye pire spreyi sıkılıyor.

    TASMA

    Sherleys firması, klasik pire tasmasına bir de telefon ve kod numarası numarası eklemiş. Tasmanın asıl işlevi pireleri, kedi ve köpeğinizden uzak tutmak. Dostunuz kaybolduğu zaman, bulan kişi tasmanın üzerindeki numaradan firmayı arıyor. Firmanın bilgisayar kayıtlarından kod numarası kontrol edilip, kolayca sahibine ulaşabiliyorsunuz.

    alıntı
#17.02.2014 15:56 0 0 0