Ev Kazaları ve Alınması Gereken Önlemler

Son güncelleme: 04.03.2014 11:03
  • Türkiye Kızılay Derneği tarafından hazırlanan İlkyardım Eğitimi Kaynak Kitabı'nda ev kazalarına yer verildi. Kitapta yer alan bilgilere göre, insanların en güvendiği mekanların başında gelen evler çeşitli tehlikeleri barındırıyor ve genelde bireyler bundan habersiz yaşıyorlar. Kazalar üzerine yapılan istatistiki araştırmalar, ev kazalarının da en az trafik kazaları kadar çok ve yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

    ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR İÇİN TEHLİKE

    İstatistiklere göre, 7 yaşından küçük çocuklar ile yaşlılar bu tip kazalara sıklıkla maruz kalıyor. Ev kazalarının önemli bir bölümü ise mutfakta meydana geliyor ve genellikle düşmelerden, yanmalardan ya da temizlik malzemelerinin ağız yoluyla bulaşmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle çocukları mümkün olduğunca mutfağa sokmamak gerekiyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise çocukların ocaktan, prizlerden, buzdolabından ve tehlike doğurabilecek her türlü aletten uzak tutulması gerekiyor. Ev kazalarını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle sıralanıyor:

    Tehlike doğurabilecek bütün aletleri (bıçak, cam kaplar gibi) ulaşamayacakları yerlere koymak.

    Elektrik kablolarına dokunmamaları için uzanamayacakları yerlere koymak.

    Tavaların ve uzun saplı tencerelerin saplarını ocağın iç kısmına doğru yerleştirmek.

    Sıcak plakaların ya da yakıcı aletlerin etrafında güvenlik önlemleri almak.

    Çocukların uzanabileceği yerlerde sıcak sıvılar ve yemek bırakmamak.

    Dolapları ve çekmeceleri her zaman kapalı tutmak, güvenliğe yönelik malzemeler kullanmak.

    Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, bulaşık makinesi gibi elektrikli ev aletlerinin kapakları zor açılan türden olmalıdır. Yine de özel güvenlik kilitleri kullanılması önerilebilir.

    Kibrit ve çakmaklar daima ulaşamayacakları yerde durmalıdır.

    Temizlik malzemelerini yüksek ve kapalı yerlere koymak. Bu malzemelerin çoğunun kokusu ve rengi çocukları cezbedebilir ve hemen hepsi toksik maddedir.

    Plastik poşetleri ortada bırakmamak gerekir, çünkü bunlarla boğulabilir.

    Dökülen herhangi bir sıvıyı derhal silmek gerekir.Böylece kayıp düşmeler ve kazalar önlenir. Temizlik malzemeleri (esans, deterjan vb.) kesinlikle içecek şişelerinde muhafaza edilmemelidir.

    Belediyeden acil sağlık eğitimi

    Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi, halk sağlığını korumak amacıyla yeni bir eğitim programı başlattı. Dikkat Acil başlıklı eğitim programı kapsamında düzenlenecek altı seminerde Ev ve iş kazaları, intiharlar, suda boğulmalar, Besin ve ilaç zehirlenmeleri, trafik kazaları ele alınacak. Bu gibi durumlarda alınması gereken önlemler anlatılacak. İlgili herkese açık olan ücretsiz seminerlerden ilki önceki gün Sultanbeyli Belediyesi Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi. Vatandaşlar, seminerler hakkında, Sağlık İşleri Dairesi'nin 632 08 50 numaralı telefonundan bilgi alabilecek.

    Evdeki bubi tuzakları

    Aygaz, ev kazalarıyla ilgili bir kitapçık hazırladı. Yanıkların, evlerde en sık rastlanan ciddi yaralanmalar olduğunun kaydedildiği kitapçıkta, diğer yaralanmalar ise şöyle sıralandı:

    Haşlanmalar, elektrik çarpmaları, düşmeler ve kırılmalar, kesici ve delici aletlerle yaralanmalar, şofben kazaları, boğulmalar, böcek sokmaları ve ısırıklar, zehirlenmeler.

    Hayat kurtarmak ise bazı basit kurallara uymakla mümkün olabiliyor. Kitapçıkta yer verilen bazı basit önlemler şunlar:

    Ateş yakma gereçlerini ortalıkta bırakmayın, sıcak sıvıları çocuklardan uzak tutun, yatakta sigara içmeyin, evde daima dolu bir yangın söndürücü bulundurun. Islak ortamda elektrikli cihaz çalıştırmayın, topraklı priz kullanın, aletleri kılavuzuna uygun kullanın, elektrikle uğraşırken lastik tabanlı ayakkabı giyin. Merdivenleri iyi aydınlatın, kıvrık halı kenarını düzeltin, banyo küvetinin tabanını kaymayı engelleyen malzemelerle kaplayın, kaygan yüzeylerin temizliği sırasında yaşlıları ve çocukları uzak tutun. Kesici ev ve tamir aletlerini açıkta bulundurmayın, çocuklarınıza tehlikeli oyuncaklar almayın. Şofbeni mutlaka iyi çeken bir bacaya bağlayın, korsan tüp kullanmayın. Tüm ilaçları kolay erişilmeyecek bir dolaba koyun ve kilitleyin.

    Acil servisler, ev kazalarına çalışıyor

    Bu arada, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İş Sağlığı Bilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ev kazaları, hastanelerin acil servislerine başvuruda da ilk sıralarda yer alıyor.

    Düşme sonucu yaralanma acile başvuruda üçüncüyü sırayı alırken, bu tür kazalar daha çok çocuklarda görülüyor. Dördüncü sırada yer alan ev kazalarında ise, başvuranların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

    Yardım edeyim derken hastayı öldürmeyin

    Deprem, terör, trafik, ev, iş ve okul kazaları... Bunlar karşı karşıya olduğumuz tehlikelerden sadece birkaçı.

    Bu nedenle acil durumlara hazırlıklı olmak ve yapılması gerekenleri bilmek büyük önem taşıyor.

    ACİL hizmetine yılın 365 günü, 24 saat ihtiyacımız var. Hepimizin başına gelebilecek acil durumlara karşı çabuk ve doğru tedbirler almayı bilmek gerek. Bu yönde eğitim veren birçok kuruluş var. Kaza ne zaman geleceğini önceden haber vermez, bu nedenle her an için hazırlıklı olmakta yarar var.

    Acil bir durumda yardıma koşanlar öncelikle paniği önlemek zorundalar. Panik önlendikten ve güven sağlandıktan sonra yaralının başını sabitlemek için başın altına havlu ya da ceket katlanıp konulabilir. Yaşam kurtarıcı girişimlerde bulunarak zararı en aza indirdikten sonra acil yardımı aramak gerekiyor. Bu arada yaralının üzerinde acil tıbbi kimlik kartı olup olmadığını aramak da doğru bir davranış. Profesyonel tıbbi yardım ekiplerinin yaralının sara ya da kronik bir rahatsızlığı olup olmadığını bilmesi çok önemli.

    İlkyardımda temel amaç hiç kuşkusuz öncelikle kişinin hayatta kalmasını sağlamak. Bu nedenle acil yardım gelene kadar solunum ve dolaşımın sürmesini sağlamak gerekiyor. Solunumu duran hastalara hemen müdahale edilmesi şart. Birkaç dakikalık bir gecikme bile kalıcı beyin hasarına ya da ölümüne yol açabiliyor.

    Yapay solunumun birkaç püf noktası var. Öncelikle başı geri, çeneyi ise dik duruma getirmek gerek. Burnu iyice kapattıktan sonra, soluk almak ve ağzı yaralının ağzına yapıştırmak suretiyle yapay solunum yapılıyor. Yavaşça ağza soluk verdikten sonra geri çekilip yaralının da soluk vermesine fırsat tanımak gerekiyor. Bunu tekraladıktan sonra nabzı kontrol etmekte fayda var.

    alıntı

    https://www.main-board.com/ilk-yardim/766100-kazalarda-kan-kaybi.html#post5101108
#04.03.2014 11:03 0 0 0