Kansere karşı tavuk geliştirildi

Son güncelleme: 02.06.2007 12:20
  • noimage

    Kansere karşı tavuk geliştirildi

    İskoçya'da genetik dalında araştırmalarda bulunan bilimadamları, kanserle mücadelede etkili proteinler içeren yumurtalar yumurtlayan tavuklar geliştirdiklerini açıkladı.

    Edinburgh kentindeki Roslin Enstitüsü'nde çalışan bilimadamları, genetik olarak değiştirilmiş tavukların yumurtladığı yumurtalarda, kanser ve insanlarda görülen diğer bazı ciddi hastalıklarla mücadele için kullanılan ilaçların yapımı için gerekli olan proteinlere büyük oranlarda rastladıklarını söyledi.

    Araştırma kapsamında yumurtalara insan genleri eklendi, bunun sonucunda da bedenlerinde insan proteinleri olan tavuklar geliştirildi.

    Bu proteinlere tavukların yumurtladığı yumurtalarda da rastlandı.

    Araştırmanın sonuçlarının bu hafta yayımlanması bekleniyor.

    Araştırmanın birkaç yıl zarfında tamamlanmasının ardından, yumurtalarda görülen proteinler, kanser ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde başvurulacak ilaçların yapımı için kullanılacak.

    Hastalar üzerinde ilk deneylerin yapılması için en az beş yıl geçmesinin gerekeceği, tam anlamıyla bir ilacın geliştirilmesinin ise 10 yıl alabileceği belirtiliyor.

    Roslin Enstitüsü'nün yöneticisi Profesör Harry Griffin, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu tür hastalıkların tedavisinde kullanılacak proteinleri bu şekilde elde etmenin çok daha ucuza malolacağını belirtti.

    Enstitünün elinde genetik olarak değiştirilmiş 500 tavuk bulunuyor.

    Bu tavukların 15 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtiliyor.

    Araştırmayı gerçekleştiren Roslin Enstitüsü, 10 yıl önce ilk klonlanmış koyun olan Dolly'yi de yaratan kurumdu.

    2003 yılında akciğerlerinde görülen bir rahatsızlık nedeniyle Dolly'nin yaşamına son verilmişti.
#20.05.2007 08:44 0 0 0
  • yoq artıg
#28.05.2007 01:07 0 0 0
  • aboo
#02.06.2007 12:20 0 0 0