Sidney - Avustralya

Son güncelleme: 11.04.2014 19:56
  • Sidney - Avustralya



    noimage

    Avustralya'nın en popüler şehri Sydney, ikonlaşmış dünyaca ünlü yapıları, dünyanın farklı yerlerinden aldığı göçle birlikte oluşmuş kozmopolit atmosferi, upuzun plajları ve rahat yaşamı, doğa, kumsal ve şehir hayatının iç içe olduğu uyumu ile insanı kendine hayran bırakan; modern şehir hayatının nasıl keyfili olabileceğinin en güzel örneklerinden birisi.
    Dünyanın ucunda olmasından mıdır bilinmez, Sydney'de gerilimsiz ve rahat bir yaşam tarzı var. Dünyanın en gözde turistik destinasyonlardan birisi olan Sydney, dünya şehirleri yaşam kalitesi sıralamalarında ilk 5'te yer alıyor. Sidneysiders olarak tanımlanan Sydneyliler ise, sohbet etmeyi, kahkaha atmayı seven enerjik ve dost canlısı insanlar. Şehir capcanlı; her zaman bir yerlerde festival veya etkinlik düzenleniyor.
    Dünyanın dört bir yanından gelen göçmenlerle oluşmuş çok kültürlü hayatın rahat ve stressiz olabileceğinin en iyi örneklerinden birisi. Yunanlı, Lübnanlı, Arap, İranlı, Çinli ve Hintli.. bir çok farklı milletten insanlara kucak açmış şehir, tam bir kültür sentezi.


    Gezilecek Yerler


    noimage
    Sidney Limanı (Sydney Harbour)Şehrin en hareketli ve popüler mekânlarından. Sydeny'in en işlek limanlarından biri olan Porth Jackson adı verilen liman denizin 20 kilometre içerisinde, Parramatta Nehri'nin ağzına kurulu. Şehri kuzey ve güney olarak ikiye bölen liman kıyıları birbirine Liman Köprüsü (Harbour Bridge) ve Liman Tüneli (Harbour Tunel) ile bağlanıyor. Porth Jackson limanın kıyıları boyunca park ve koşu alanları, kumsallar bulunuyor. Manly Cove ile Spit Bridge arasında bulunan 10 kilometrelik yürüyüş parkuru şehrin en güzel manzaralarından birini sunuyor. Sydney limanını keşfetmenin en iyi yollarından biri de yelkenliyle denize açılmaktır. Bunun için Manly feribotuna binebilirsiniz. Bunun yanı sıra gündüz ve gece yapılan tekne turları da limandaki birçok noktadan hareket ediyor. Bu turların en hesaplısı yerel yönetim tarafından işletilen Sydney Ferries. Yemekli turların haricinde danslı turlar da düzenleniyor.




    noimage
    Rocks

    Rocks Sydney'in en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bugün eskisine oranla daha temiz ve daha kalabalık bir yerdir. 1970'li yıllarda inşa endüstrisinin gelişimi ve de ticaret birliği hareketi ile yeniden keşfedilmiştir. Rocks şimdilerde çakıl taşlı sokakları, binaları ve de doldurulmuş Koala bebekleri ile tarihi bir yer halini almıştır. Hafta sonu Marketi, Jeoloji ve Madencilik Müzesi ve sanat galerileri mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca, Millers Point'teki az gelişmiş yerleri gezmek keyifli olabilir. Lord Nelson Brewery Oteli, The Hero of Waterloo ve Sydney'in en eski iki barı da görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.





    noimage
    Sidney Kulesi (Sydney Tower)

    Sydney Kule Sydney içerisinde en yüksek serbest binadır. Ayrıca Avustralya'nın en yüksek 2. binası ve Güney yarım kürede en yüksek ikinci gözlem kuledir. Şehir ve liman manzarasının en güzel görülebildiği yerlerin başında geliyor. Yerden 305 metre yükseklikteki kulede kendi etrafında 360 derece dönen restoranın yanı sıra 150 mağazalık bir alışveriş merkezi de bulunuyor.




    noimage
    Darling Harbour

    Darling Harbour bahçeleri, müzeleri, parkları, yürüyüş yolları, casinoları, toplantı salomları ve alışveriş dükkanlarıyla büyük bir yerdir. Darling Harbour'da mutlaka görülmesi gereken yerler Sydney Akvaryumu, Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi, Çin Bahçesi, IMAX sineması ( dünyanın en büyük ekranına sahip ) , Sega World ( bilgisayar oyunlarını üç boyutlu tatmak isteyenler için ideal ) ve Powerhouse Müzesi'dir. Bu küçük liman turistik merkez haline dönüştürülmüş.




    noimage
    Circular Quay

    Sydney Körfezinin etrafına kurulmuş ve pek çok kimse tarafından da şehrin merkezi olarak kabul edilmektedir. Uzun bir süre Sydney'in denizcilik merkezi olan Circular Quay şimdilerde feribot rıhtımları, tren istasyonu, kıyıdaki yürüyüş yolları, restoranları, parkları, sokak çalgıcıları, Çağdaş Sanat Müzesi ve Sydney Opera Binası ile çok eğlenceli bir yer.Hafta sonları kurulan pazarda ise çeşitli el sanatları ve hediyelik eşyaları bulabilirsiniz.




    noimage
    Sidney Akvaryumu

    Dünyanın en zengin akvaryumları arasında yer almaktadır. Akvaryumun içerisinde 5 binden fazla Avustralya balığı 145 metre derinliğe inen şeffaf tünellerden geçilerek doğal ortamlarında görülebiliyor. Yani ziyaretçiler okyanusta yürüyebiliyor. Akvaryum her gün 09.30-21.00 saatleri arasında açık.




    noimage
    Botanik Bahçesi

    Buraya genellikle şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçıp, yeşillikler içinde piknik yapmak, spor veya yürüyüş için gelinir. Pazar günleri öğleden sonra insanlar buraya stand-up gösterilerini yapmaya gelir. Burası her yıl ocak ayında gerçekleştirilen Sydney festivali içinde uğrak yerlerden biridir. Sydney Opera Binası'nın hemen yanında bulunan parka her gün 06.30'dan gün batımına kadar açık. Yürüyüş parkurunun yanı sıra parkın çevresini dolaşan bir tren de mevcut. Giriş ücretinin alınmadığı parkta tropik merkezi olarak anılan bahçeler mutlaka görülmelisi gereken yerlerden.




    noimage
    Taronga Hayvanat Bahçesi

    Deniz kıyısında bulunan hayvanat bahçesinde pek çok yerli hayvan ve çeşitli bitkiler görülebilir. Hayvanlarla ilgili çeşitli seminerlerin de düzenlendiği bahçeye Circular Quay'den 12 dakikada bir feribotla ulaşılabiliyor. İsteyenler bahçenin kendi teknesiyle de ulaşımlarını sağlayabilir. Tarongo Hayvanat Bahçesi her gün 09.00-17.00 arasında ziyarete açık.




    noimage
    Çin Bahçesi

    Sydney'in kardeş şehri Guandong'un Sydney'e bir hediyesi olan park Avustralya'nın 200. yıl kutlamaları sırasında açıldı. Çin Bahçesi'nin tasarımı 5. yüzyıl örneklerine göre yapıldı. Ziyaretçilerine keyifli dakikalar yaşatan mekânda bahçeler, şaleler, ağaçlar ve tropik bitkiler bulunuyor. Her gün ziyarete 09.30-18.30 arası açık.




    noimage
    Bondi Plajı

    Şehir merkezine ortalama 7 km uzaklıkta; doğuda Pasifik Okyanusu sahilinde yer alan Bondi, Sydney'in en popüler kumsalıdır. Bunun yanı sıra sörf yapmak isteyenler için Bondi mükemmel dalgalara sahiptir. Ülkenin en eski cankurtaran kulübü 1906 yılında Bondi'de kurulmuş. Bondi ve çevresinde zengin konaklama ve yemek seçenekleri bulunuyor. Bondi'ye Circular Quay'den kalkan 380, 382 ve L82 otobüsleriyle 45 dakikada ulaşılabilir. Ayrıca Circular Quay Wharf 4 iskelesinden kalkan feribotla Rose Bay'a kadar gidip, buradan da Bondi Beach otobüsleriyle plaja ulaşılabilir.




    noimage
    Blue Mountains (Mavi Dağlar)

    Okaliptus ağaçlarıyla kaplı bu bölge Sydney'in yaklaşık 100 kilometre güneybatısında yer almaktadır. 65 kilometreden başlayıp 1100 kilometreye çıkan bu dağlık bölge 1788 yılında sömürgeciler tarafından ele geçirilmiş. Günümüzde ise Aborijin nüfusun tamamen tükendiği bu bölge doğa güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Dağ otellerinde konaklama olanağı bulanan bölgenin en ünlü kasabası Katoomba'ya Sydney'den özel araçla 50 dakikada ulaşım sağlanabiliyor. Trenle Katoomba Sydney arası ise 2 saat sürüyor.






    noimage
    Sydney Opera House

    Hiç kuşkusuz dünyanın en göz alıcı yapılarından birisi. Port Jackson'ın HarbourBridge ile kesiştiği noktadaki burunda yer alan Sydney Opera Binası, Danimarkalı mimar Jørn Utzon tarafından dizayn edilmiş. Eserin yapımına 1957 yılında başlanmış ve aradan geçen 16 yılın ardından, Sydney ile özdeşleşen bu nefes kesici yapı 1973 yılında tamamlanmış.
    20. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen Sydney Opera Binası, her görkemli yılbaşı kutlamalarında ekranlarımızda yer alıyor. Haziran döneminde kutlanan, coşkulu ses ve büyüleyici ışık şovlarının yapıldığı Avustralya'nın premier festivallerinden Vivid Sydney Festival'ine de ev sahipliği yapıyor.
    Her yıl 4,5 milyon insanın ziyaret ettiği Sydney Opera Evi performanslarını ise yılda 1,5 milyondan fazla kişi izliyor. Modern dünyanın harikaları arasında sayılan, dış görünümü denizde süzülen yelkenlileri andıran bina, UNESCO Dünya kültür Mirası Listesinde yer alıyor.


    noimage
    Harbour Bridge

    Sydney'in karakterini oluşturan ikonlaşmış tasarımlar arasında yer alıyor. The Rocks ile Sydney'in kuzeyini birleştiren köprü, şehrin en iyi manzaralarının deneyimleneceği yerlerden birisi.
    134 metre yüksekliğiyle dünyanın en geniş çelik köprüsü olan HarbourBridge, kemerleri üzerinden 3 saat süren tırmanış sonrasında görülecek kuşbakışı Sydney şehir manzarası ise eşsiz. Harbour köprüsü üzerinde yer alan yaya yolunun PylonLookout yerinde, köprünün inşası hakkında bilgiler sunuluyor. 1400 işçinin çalıştığı 8 yıllık inşaatın sonunda 1932 yılında hizmete açılmış.
    alıntı

#08.04.2014 09:07 0 0 0
  • bilgiler ve paylaşımın için teşekkürler....
#11.04.2014 19:43 0 0 0
  • teşekkürler ELİF..
#11.04.2014 19:56 0 0 0