Yaza ince girmek için ipuçları

Son güncelleme: 21.05.2007 17:44
  • Kilo vermek deyince aklınıza hemen yağı kesmek gelmesin. Doğru besinleri yeterli miktarda tüketerek ve spor yaparak arzuladığınız görünüme kavuşabilirsiniz.Yağ depolarını yönetebilmek Yağ depolarını yönetebilmek İnsanın fazla kilolarla ilgili çözmesi gereken en önemli sorunu, mevcut yağ depolarını en iyi nasıl idare edeceğidir, özellikle de oldukları gibi kalmıyorlarsa ve yayılmaya eğilimleri varsa. Bu durumda vücudu en sevdiği yakıttan mahrum bırakmak anlamsız olur. Çok ilginç bir habere göre, Amerikada yağlı besinlere karşı oluşturulan kamuoyu baskısı sonunda toplum beslenmesindeki ortalama yağ oranı yüzde 40tan yüzde 34e düşmüş. Fakat aynı anda aşırı kiloluların sayısının da iki misline çıktığı eklenmiş habere; çünkü Amerikalılar yağ yerine şeker yemeye başlamışlar ve vücut şekeri de yağ olarak depolayabildiği için yağsız beslenme işe yaramamış. Bilinmeli ki, eksik olan öğe ne olursa olsun (protein, karbonhidrat ,yağ), her mahrumiyet eninde sonunda vücudun başka bir maddeyle bu açığı kapatmaya çalışmasıyla son bulur. Dolayısıyla 'tek besin diyetleri ve aşırı sert diyetler, yağ depolarını yok etmek için seçilebilecek en kötü diyetlerdir. Üstelik her defasında, hayati önem taşıyan vitamin ve mineralleri de eksik alma tehlikesi de vardır. Bu eksiklik, tartıda birkaç kilo fazla çıkmaktan daha çok sağlığa zararlıdır.

    Bizim için anlamı nedir?

    Vücudunu yaşamı boyunca hantal olmaya ve depolarını sürekli yağla doldurmaya alıştıran, bir gecede onu sağlıklı beslenmeye ve sporu sevmeye alıştıramaz. Spor konusunda ana kural, yavaş başlamaktır. (Örneğin merdiven çıkmak, yürüyüş yapmak) Enerji kullanımını yavaş yavaş artırın.

    Yemek yeme arzusuna karşı bazı psikolojik hileler uygulamakta zarar yok, hatta fayda var. Örneğin:

    - Meyveleri küçük küçük lokmalar halinde doğrayın. Şekerleme atıştırır gibi eğlenceli ve rahat olsun yemesi.

    -Cips paketi boşalmadan elinizden bırakamıyor musunuz? O zaman ilk hevesinizi aldıktan sonra diş suyuyla ağzınızı çalkalayın.

    -Sıcak yemekleri tercih edin. Aroma uzmanlarının ispatladıkları gibi, yemeğin kokusu ne kadar yoğun olursa, doyma hissi de o kadar çabuk gelir. Yan etkisi de var. Yemeğe daha fazla zaman ayırmak zorunda kalıyorsunuz.

    -Yemek yaparken ani açlık hissini yok etmek için bir bardak domates suyu ya da herhangi bir sebze suyu birebirdir.

    -Az kalorili yemekleri daha leziz kılmak için değişik baharatlar ve otlar kullanmayı deneyin.

    -Marketteyken, alışveriş arabanızla hazır gıdaların olduğu reyonlara değil, taze sebze meyvelerin olduğu reyonlara girin.

    - Rengarenk şekerlemelerin cazibesine kapılmayın. Beslenme uzmanlarının yaptığı deneyler şunu ispatladı ki, ne kadar çeşitli renk varsa o kadar az yeniyor.

#21.05.2007 17:44 0 0 0