Bol su tüketimi böbrekte taş bırakmıyor

Son güncelleme: 21.05.2007 17:50
  • Hayat boyunca erkeklerin yüzde 12'si, kadınların da yüzde 5'inin taş hastalığıyla karşı karşıya kaldığını belirten uzmanlar, su tüketimindeki artışın böbrekte taş oluşumunu azalttığına dikkat çekiyor.

    Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Yılmaz Salatan, Bursa'da belediye çalışanlarına, "Böbrek Taşı ve İdrar Yolları Enfeksiyonu" konulu bir seminer verdi. Sıcak iklimlerde terle oluşan su kaybının, idrar konsantrasyonunun yükselmesine ve idrar volümünün azalmasına neden olduğunu belirten Opr. Dr. Salatan, bu durumda idrar asiditesinin artması nedeniyle moleküllerin konsantrasyonun artarak taş yapmaya eğilimli hastalarda bu moleküllerin kristalleşmeye sebep olduğunu vurguladı. Salatan, günlük idrar miktarının 800 mililitreden bin 200 mililitreye çıkmasının bile taş oluşumunu yaklaşık yüzde 86 oranında azalttığına dikkat çekerek, "Taş oluşumunun önüne geçilmesi için yeterli su tüketilmesi gerekiyor. Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının de rolü büyük. Beslenme düzenine dikkat ederek büyük ölçüde taş oluşumunu önlemek mümkün" dedi.

    Salatan, taş oluşumunu önlemek için şu tavsiyelerde bulundu:

    "Başlıca su olmak kaydıyla bol miktarda (günde 2.5 litre) sıvı alın. Kola, gazoz gibi asitli içecekleri haftada 1 litreden fazla tüketmeyin. Çay tüketimini azaltın. Greyfurt suyu ve elma suyu taş hastalığı riskini arttırabilir. Saf limon suyu koruyucudur. Süt ve süt ürünlerinin hiç tüketilmemesi taş oluşum riskini arttırır. Kalsiyumdan yoksun diyetler uygulanmamalıdır. Süt, yoğurt, peynir gibi besinler makul ölçülerde tüketilmelidir. Bol lifli besinleri tercih edin. Yüksek oksalat içeren pancar, soya,
    kara çay, çikolata, kakao, kuru incir, karabiber, fındık, maydanoz, haşhaş tohumu, ıspanak, çilek, böğürtlen gibi besinleri aşırı tüketmeyin. Taş hastalığınız varsa bira ve diğer alkollü içecekler, ançuez, sardalya, sakatat, kuru bakliyat, mantar, ıspanak, kuşkonmaz, karnabahar ve et tüketimini kısıtlayın. Tuz kullanımını azaltın."
#21.05.2007 17:50 0 0 0