Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu, sütsüz-meyve aromalı buzlu dondurmaların saf enerji kaynağı olduğunu, enerji değerlerinin yüksek olması ve boya maddesi içermesi nedeniyle tüketilmemesini önerdi.

Nilgün Karaağaoğlu, ANKA'ya yaptığı açıklamada, dondurmaların sütlü ve meyve aromalı (buzlu) olmak üzere iki gruba ayrıldığını kaydetti. Hijyenik koşullarda hazırlanan ve saklanan sütlü dondurmaların, günlük protein ve kalsiyum gereksinimine katkı sağlayacağını ifade eden Karaağaoğlu, günlük tüketilmesi gereken süt-yoğurt miktarının bir kısmının dondurma olarak tüketilebileceğini belirtti.

Karaağaoğlu, dondurmanın enerji içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle beden ağırlığı yüksek bireyler tarafından çok fazla tüketilmemesi gerektiğine işaret ederek, alerjik ve bağışıklık sistemi çok gelişmemiş bireylerin ise katkı maddelerini içeren hazır dondurmaları yerken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Karaağaoğlu, özellikle yaz aylarında hamurlu tatlılar yerine sütlü dondurmaların tercih edilebileceğini kaydetti.

Vitrin satışı yapılan yerlerden alınan dondurmanın servis edilen kaşığının, açıkta, su içinde ve sıcak ortamda bekletilmesi ile mikrobiyolojik üreme gerçekleştiğini ifade eden Karaağaoğlu,servis kaşığından bulaşan zararlı mikroorganizmaların, besin zehirlenmesine kadar sonuçları olabilir dedi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 512
favori
like
share
Yasashii Kioku Tarih: 28.05.2007 16:53
Tesekkürler!
matrakSsS Tarih: 28.05.2007 08:27
dondurma olsun neden olursa olsun diyip yememeli işte
SU-PERISI Tarih: 28.05.2007 00:02
bilhassa açıkta satılan dondurmalara dikkat etmeliyiz
fiber_optic Tarih: 27.05.2007 20:59
Teşekkürler Ellerine Sağlık
hakan2230 Tarih: 27.05.2007 18:30
teşekkürler bilgi için :20: