YAZIN DIŞ KULAK ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!

Son güncelleme: 02.06.2007 10:42
  • Yaz aylarının gelmesi ve deniz mevsiminin başlamasıyla yüzücü kulağı denilen dış kulak yolu iltihaplarında artış görülmektedir.

    Kulağınızda dayanılmaz bir ağrı mı oluyor? Bu ağrı zaman zaman günlük aktivitelerinizi mi etkiliyor? Kulağınızda kaşıntı ve akma oluyor mu? Bütün bunlar dış kulak enfeksiyonunun habercisi olabilir.

    DIŞ KULAK ENFEKSİYONU NEDİR, NASIL KORUNULUR?

    Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İrfan Aksoy, dış kulak iltihabının zaman zaman çene eklemine ve boğaza bile vuran ağrılar yaptığını, hatta kimi zaman hastanın ağzını açmakta bile zorlandığını belirtiyor.

    Duştan veya yüzmeden sonra kulakta kalan suyun başı sağa ve sola sallayarak çıkartılması gerektiğini ifade eden Op. Dr. İrfan Aksoy, kulağa koruyucu amaçlı düşük yoğunluklu alkol (% 25), mineral yağı damlatılabileceğini söylüyor.

    Duş veya yüzmeden sonra, kulağın, saç kurutma makinesinin ılık moduyla belli bir mesafeden kurutulabileceğini de ifade eden Op. Dr. Aksoy, kulak kanalının giriş kısmının pamuklu çubukla aşırıya kaçmadan nazikçe temizlenmesinin de önemli olduğunu vurguluyor.

    Bu tip hastalıklardan korunmak için öncelikli olarak girilmesi sakıncalı görülen sahil ve hijyeni kötü yüzme havuzlarına girilmemesi gerektiğini belirten Op. Dr. Aksoy,dış kulak problemi olan kişilerin duşta, kulak yoluna sabunlu su veya köpük kaçırmamaya özen göstermesi gerektiğini dile getiriyor.

    KULAK TEMİZLEME ÇUBUKLARI ZARARLI MI ? NASIL KULLANILMALI?

    Op. Dr. İrfan Aksoy, kulak kanalı enfeksiyonlarının oluşmasında özellikle kulak temizleyici olarak kullanılan pamuklu çubukların yanlış kullanılmasının önemli etken olduğunu belirtiyor;

    Genelde kulak kaşıntısını gidermek veya kulak tıkandığında açmak amacıyla abartılı kullanılması bu hastalıkta başlıca etkendir. Kulak kiri varsa, bunu daha da ileri iterek kulağın tıkanmasına ve enfeksiyon oluşması için uygun ortamın oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca kulağın kendini temizleme mekanizmasını ve kulak cildini zedeleyerek bakteri ve mantarların enfeksiyon oluşturmasına karşı olan savunma mekanizmalarını bozmaktadır.

    Yüzücü kulağı denilen durum nedir? Neden yaz aylarında sık görülür? Belirtileri nasıl oluşur?

    Yüzme veya banyo sonrası dış kulak yoluna kaçan su normal şartlarda dışarı çıkar ve kalan su vücut ısısıyla buharlaşarak kulak kanalımızın kuru kalması sağlanmış olur. Geçici olarak suya maruz kalmak zararsızdır.

    Yüzücü kulağı, isminden de anlaşılacağı gibi yüzme sporlarıyla uğraşanlarda sık görülen bir dış kulak yolu iltihabıdır. Normal insanlara göre 5 kat daha fazla görülür. Bu kadar fazla görünmesi, dış kulak yolunun suyla sürekli temas etmesinden dolayı olmaktadır. Yaz aylarında deniz, yüzme havuzu gibi ortamlarda yüzme ve dalma sporlarının yaygın yapılmasıyla normal kişilerde de görülür.

    Dış kulak yolu dediğimizde ne anlıyoruz? Nasıl bir yapısı vardır?

    Dış kulak kanalı düz bir kanal değildir; hafif 'S' şeklindedir, yaklaşık 3 cm uzunluğundadır ve kanalın sonunda kulak zarı bulunmaktadır. Kulak kanalı dış ortamdaki seslerin iç kulağa iletilmesinde, seslerin güçlendirilmesinde rol oynar. 2/3 dış kısmı daha kalındır, burada cilt altında kulak kiri dediğimiz serumeni oluşturan bezler ve kıl folikulleri (kıl oluşumunu sağlayan yapılar) bulunur ,1/3 kulak zarına yakın olan kısmıdır, daha incedir. Dış kulak yolu ph'ı hafif asidiktir. Bu enfeksiyonların gelişmemesi açısından önemlidir. Kulak kiri, dış ortamdan gelen toz ve benzeri yabancı cisimleri zamk gibi tutarak daha içeri gitmesini önler. Kulak kiri ve kulak cildinden dökülen artıklar kulak kanalının kendini temizleme mekanizmasıyla sürekli olarak dışarı doğru atılırlar
#28.05.2007 17:21 0 0 0
  • kulak sağlığı çok önemli gerçekten dikkat etmek gerek

    teşekkürler canım
#29.05.2007 17:55 0 0 0
  • kulak adına bütün hastalıklardan korkarım nedense
#02.06.2007 10:42 0 0 0